Barceló: matèria i projecció

Darrerament he tingut l’oportunitat de fer una doble immersió en l’obra de Miquel Barceló visitant, d’una banda, la capella de Sant Pere a la Catedral de Palma i, de l’altra, la retrospectiva de la seva obra que s’ha pogut veure fins fa pocs dies a Barcelona. L’experiència m’ha refermat en la certesa -fins ara només sospitada- que Barceló és un dels artistes més interessants i amb més projecció de la nostra plàstica contemporània.

Interessant perquè la seva obra, sigui pictòrica, escultòrica o a la frontera dels dos llenguatges, desprèn una originalitat gens improvisada, fruit d’un treball de més de trenta anys experimentant amb la matèria. Amb un domini absolut de les tècniques, els materials i els pigments, les obres de Barceló són una apoteosi de textures i relleus, de  gruixos i colors amb significat. I és que, lluny de l’expressionisme abstracte, el de Felanitx no renuncia al llenguatge figuratiu, a les formes identificables, a la representació directa de la realitat, sense que això li resti ni una mil·lèsima de contemporaneïtat.

I amb projecció, perquè Miquel  Barceló és un dels artistes del país amb més renom internacional. La seva signatura es compta entre les més cotitzades de l’art català, darrere de Miró, Dalí i Tàpies. I el seu mètode de treball, itinerant per diversos continents, li ha permès ser conegut i admirat en entorns tant distants com París, Saõ Paolo o Mali. Si l’art és el millor ambaixador d’una cultura, l’obra de Barceló esdevé una excel·lent ambaixada allà on s’exposa. Sense anar més lluny: El mar, la intervenció que va fer a la cúpula de la sala dels Drets Humans de la seu de l’ONU a Ginebra, ha fet possible que els colors i la llum de Mallorca, de la nostra Mediterrània, il·luminin ara el bressol de l’anomenada aliança de civilitzacions. Què més es pot demanar a un artista?

[Fotografia: La multiplicació dels pans i els peixos, detall del mural ceràmic de la capella de Sant Pere, a la Catedral de Palma. ]

1 comentari

  • Tweets that mention Barceló: matèria i projecció – Ara.cat — Topsy.com

    24/01/2011 10:32

    […] This post was mentioned on Twitter by Jordi Lon Quintana, Jordi Lon Quintana. Jordi Lon Quintana said: Barceló: matèria i projecció – http://t.co/aOQEPmf via @diariARA […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús