Obres socials, efectes col·laterals?

El model català de caixes d’estalvi sembla que té els dies comptats. Ens hi posem de cara o d’esquena, la decisió està presa. I ja sabem que, quan es tracta d’economia, qui no té la paella pel mànec no hi té res a pelar. Més tard o més d’hora, si no hi ha cap miracle d’última hora, la majoria de caixes (entitats socials d’estalvi) passaran a ser bancs (entitats privades que no es deuen més que al propi benefici). A banda de les conseqüències que això pot tenir sobre l’estructura econòmica del país, que personalment desconec, no és difícil preveure que el procés forçat de bancarització tindrà efectes socials i culturals poc engrescadors.

Com és ben sabut, les caixes d’estalvi tenen l’obligació fundacional d’invertir part dels beneficis en una obra social que, depenent del cas, es pot concretar en projectes comunitaris, ambientals o culturals que reverteixen sobre el territori on desenvolupen la seva activitat. Això, malgrat les retallades dels últims anys, suposa una inversió gens menyspreable. Sense anar més lluny, tal com explica l’ARA, el 2010 les caixes catalanes van invertir 482 milions d’euros en la seva obra social, 30 milions més que el pressupost que gestiona el propi Departament de Cultura del govern català.

La dada, del tot reveladora, ens ajuda a prendre consciència d’un fet: els recursos que les caixes destinen a la creació i la difusió artística, a l’impuls d’equipaments culturals, al manteniment del patrimoni o a projectes educatius són un complement important per als sempre migrats pressupostos de l’administració en matèria cultural. En un país on el pes del mecenatge privat encara és irrisori i es troba lluny dels estàndars europeus -i encara més dels nord americans- l’obra social de les caixes té un paper rellevant en el sistema cultural. Un paper que, en època de tempesta econòmica i polítiques uniformitzadores, corre el risc de quedar reduït a no-res. Efectes col·laterals?

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús