Amb C de cuina

Quan, fa cosa de quatre anys, en Josep Sucarrats em va encarregar un parell de treballs per a la revista Descobrir CUINA, servidor no era gens conscient de la rellevància històrica que la gastronomia tenia en la nostra cultura. Com qualsevol persona mínimament informada, coneixia el nom de quatre o cinc cuiners mediàtics i de set o vuit restaurants de carta inaccessible. A banda d’això, ben poca cosa.

Ignorava, per exemple, que els primers receptaris manuscrits en una llengua romànica (el Llibre de Sent Soví i el Llibre d’aparellar de menjar) eren en català; que Ramon Llull ja lloava les virtuts de les verdures com a base del que avui anomenem cuina mediterrània; que les fondes i els fondistes són a l’origen de la restauració contemporània; o que durant la mai prou valorada Renaixença també es va reprendre la literatura gastronòmica, un gènere que ha anat in crescendo fins avui.

Fer immersió en aquest camp també em va permetre constatar que aquells ‘quatre o cinc cuiners mèdiatics’ no ho eren per casualitat. Ben al contrari: era en part gràcies a ells -als Adrià, Ruscalleda, Santamaria, Arola, Roca i companyia- que la cuina havia esdevingut notícia. I gràcies a ells, a la seva aportació a la gastronomia del país i, sobretot -o en conseqüència-, a la seva projecció internacional, avui ningú no discuteix que la cuina és un dels principals actius de la cultura catalana. Al costat de les arts plàstiques, l’escena, la música, la moda, la literatura o l’arquitectura.

Potser per això, la mort sobtada de Santi Santamaria ha suposat un sotrac a parts iguals en l’àmbit social i cultural del país. Santamaria, representant d’una cuina d’avantguarda que no renunciava a la tradició ni als productes de la terra, era (i disculpeu el tòpic) més que un cuiner. Amb una trajectòria consolidada (el primer que va obtenir tres estrelles Michelin) i una gran capacitat per a l’empreneduria, va ser un creador, un divulgador i, sobretot, un ambaixador de la nostra cultura. Amb C de cuina.

[Més: Jaume Fàbrega: ‘La seva cuina tenia un compromís absolut amb la terra i el país‘ (Vilaweb)]

1 comentari

  • Tweets that mention Amb C de cuina – Ara.cat — Topsy.com

    17/02/2011 9:57

    […] This post was mentioned on Twitter by Jordi Lon Quintana, Jordi Lon Quintana. Jordi Lon Quintana said: Amb C de cuina (a propòsit de Santi Santamaria) – Ara.cat http://t.co/C7k77lQ via @diariARA […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús