El Comte Arnau com a excusa

El turisme interior o -si ho preferiu- de proximitat, és un valor en alça. Sobretot en un moment en què l’augment del preu del petroli, la incertesa econòmica i l’amenaça recurrent de col·lapse aeroportuari és a l’ordre del dia. En aquest context, les comarques que han apostat per una oferta turística de qualitat, basada en el paisatge, la cultura i el respecte a la pròpia tradició, surten més ben posicionades que no pas les que es van vendre el territori i l’ànima en aquell temps -recordeu?- en què la riquesa es mesurava per totxanes i metres quadrats.

El cap de setmana passat, aprofitant que a Barcelona teníem un dia festiu de propina, vaig gaudir d’una gratificant experiència de turisme cultural al Ripollès. La fórmula, ben senzilla: bona companyia, tranquil·litat, paisatge harmoniós i un fil conductor lligat al territori i al seu imaginari col·lectiu: el mite del Comte Arnau. Resseguir pam a pam els llocs que, segons la veu popular i la fabulació literària, són l’escenari de les gestes del personatge, és una altra manera de (re)descobrir aquell racó de país.

Entrar al castell dels Mataplana i imaginar la vida d’aquella nissaga feudal; passejar pels boscos de Gombrèn seguint el trot del seu cavall de foc; emmirallar-se al gorg dels Banyuts, per on diuen que l’esperit condemnat del Comte entra i surt cada nit; pujar al santuari de Montgrony i comptar els esglaons que va fer esculpir als seus servents amb falses promeses; o treure el nas pel forat de Sant Ou per esbrinar si existeix la gruta que comunica amb el monestir de Sant Joan i amb la cambra d’Adelaisa, l’abadessa llicenciosa, són activitats amb un valor afegit inqüestionable.

La gent d’aquella zona ho sap. Per això a Gombrèn hi ha un museu dedicat al Comte de Mataplana i a les troballes arqueològiques del castell. I per això a Sant Joan de les Abadesses, a tocar del monestir, han obert un excel·lent espai expositiu que ajuda a interpretar la formació i evolució d’aquest mite popular. El Comte Arnau és l’excusa. La valorització del patrimoni cultural i natural com a actiu turístic, l’objectiu. Un bon exemple a seguir arreu del país.

[Més: #arnau (piulades sobre aquesta experiència) / Del Pamano a Xàtiva i de Mequinensa a Andratx (apunt del 2010)]

Foto: detall del castell de Mataplana, a Gombrèn

1 comentari

  • mar cutis

    11/03/2011 20:25

    k l’arnatxuu ja té un museu!!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús