Cabré

Dilluns Òmnium Cultural donarà a conèixer el nom del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2011, el 43è des que Jordi Rubió va encetar una nòmina de personalitats rellevants de la nostra producció humanística i literària que han pogut ser reconegudes en vida. Una llista que l’any passat es va ampliar, merescudament, amb el nom de Jaume Cabré.

En un moment en què el concepte intel·lectual ha caigut en desprestigi i en què la societat va justa de referents, Cabré emergeix com un dels valors més sòlids de la nostra contemporaneïtat. En primer lloc, perquè és un bon creador, i és així com les cultures es reinventen, avancen i excel·leixen. La producció literària de Jaume Cabré, especialment en el camp de la narrativa, és una de les aportacions artístiques més rellevants d’aquest tombant de segle, tal com li reconeix la crítica i el públic de dins i fora del país. Els més de 100.000 exemplars de Les veus del Pamano venuts en alemany o la traducció de les seves novel·les a una dotzena de llengües en són bona prova.

En segon lloc, perquè a través de la seva obra aporta reflexions necessàries sobre la condició humana, el poder, l’amor,  la construcció de la identitat, la manipulació de la història o la necessitat de l’art. Reflexions que ha sabut transformar en matèria narrativa i personatges complexos, i que no només ha abocat sobre el paper, sinó també en el llenguatge audiovisual.

I en tercer lloc, perquè no ha defugit posicionaments clars respecte a qüestions rellevants de la nostra col·lectivitat, sense caure en el plamfletarisme estèril i partidista ni en el llast del políticament correcte i mediàticament adequat. I això és, també, el que s’espera d’un home de cultura. El suport de Cabré al procés de consultes populars sobre la independència i al dret de Catalunya a exercir la plena sobirania política, en un entorn que vacil·la entre la por i la hostilitat, és  un acte de valentia i responsabilitat intel·lectual que l’honora.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús