Actualitzant Verdaguer (crowfunding inclòs)

Un poeta que 100 anys després de la seva mort continua sent llegit, reinterpretat i estudiat ja es pot considerar un clàssic. Si, a més, els seus versos són adaptats als suports comunicatius vigents i difosos més enllà dels cercles erudits, salta directament de la categoria de clàssic a la d’actual.

Això és el que passa amb l’obra de Jacint Verdaguer: lluny de quedar confinada en prestatges polsosos de llibreries de vell, és reeditada, cantada, dramatitzada i, ara, enregistrada en vídeo i difosa a través d’Internet. La fundació que porta el seu nom, conscient que la centralitat comunicativa es troba a les xarxes socials, ha impulsat una iniciativa per commemorar els 125 anys de la publicació del poema Canigó, obra mestra de la literatura catalana del segle XIX.

Una iniciativa basada en el llenguatge audiovisual, la participació de cares conegudes i la difusió viral: 125 veus de diferents àmbits de la cultura catalana han llegit un fragment de Canigó davant d’una càmera. Aquests vídeos, enregistrats en diferents racons del país, han estat difosos diàriament a través del web de la fundació i dels seus canals a Twitter, Facebook i Youtube.

I no contents amb això, els de Folgueroles s’han proposat editar aquest material en DVD, tot buscant mecenatge privat a través del crowfunding, un sistema basat en aconseguir petits inversors que ajudin a finançar un projecte cultural a través de la xarxa. En aquest cas, la iniciativa està gestionada per Verkami, una empresa familiar del Maresme que, a banda d’aquest, ofereix la possibilitat de participar en altres projectes creatius, com ara l’edició del tercer disc del grup Relk o un documental sobre Montserrat Abelló.

En temps de vaques flaques pel que fa al suport institucional a la cultura, la imaginació i la iniciativa privada treuen pit. Servidor, de moment, ja ha esdevingut mecenes del Canigó de Verdaguer amb un sol click i pel preu d’un parell o tres de gintònics.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús