Homenatge de ferro, pedra i flors. #artalcarrer

Homenatge als barcelonins morts als camps d’extermini nazis, al Parc de la Ciutadella. André Fauteux, 1987.

Pocs barcelonins deuen saber que en plena Ciutadella hi ha un monument dedicat als conciutadans que van perdre la vida als camps de l’horror. De fet, si no fos per treballs com els de Montserrat Roig (Els catalans als camps nazis, 1977) o per la feina de tantes altres persones i col·lectius, potser també ignoraríem el trist destí de milers de catalans en mans del nazisme.

La instal·lació de Fateux, situada en aquest espai verd, aconsegueix l’efectivitat estètica a partir d’un contrast bàsic:  el de la solidesa de la pedra i el ferro amb la catifa d’herba i flors (un escenari que varia en funció de les estacions). I de l’estètica al missatge hi ha un pas: la noblesa dels materials perdurables enfront de l’efimereitat de la vida. O, dit d’una altra manera, les idees i els valors nobles sobreviuen a les barbaritats dels homes.

[Fotografia feta amb dispositiu mòbil | Jordi Lon]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús