El llibre que no oscil·la. #artalcarrer

Homenatge al llibre, instal·lat a la cruïlla del Passeig de Gràcia amb la Gran Via de Barcelona. Poema visual de Joan Brossa, 1994.

Quan el Gremi de Llibreteres de Vell va encarregar a Brossa una obra que homenatgés públicament el llibre a la ciutat de Barcelona, l’artista va recórrer a la imatge del saltamartí -joguina que sempre retorna a la posició inicial-, que ja havia utilitzat el 1969 en un poema escrit i com a títol d’un dels seus llibres més celebrats.

Brossa, artista interdisciplinari, bibliòfil, i una de les figures centrals de les segones avantguardes des de l’època de Dau al Set, va concebre un poema corpori amb un missatge metafòric ben clar: ell llibre, punta de llança de la cultura, es manté ben dret, en equil·libri, malgrat els avenços tecnològics i la temptació d’ignorar-lo, controlar-lo o bandejar-lo d’una centralitat que s’ha guanyat a pols.

Inicialment havia de ser una instal·lació dinàmica, amb moviment oscil·lant, talment com un saltamartí de grans dimensions. Però la idea es va haver de descartar per la complexitat tècnica i la inevitable limitació pressupostària. Avui, en un moment en què algunes llibreries del país estan abaixant la persiana sense perspectives de tornar-la a aixecar, el llibre, com el saltamartí, es torna a posar a prova.

[Fotografia feta amb dispositiu mòbil | Jordi Lon]

2 comentaris

  • Pere Galceran-Uyà

    11/02/2013 10:55

    Amb títol d'”El Saltamartí”, Joan Brossa va escriure una peça teatral, un drama en sus quadres (1962). Publicada a “Poesia escènica, teatre complet “, volum 4 (1962-1964). Barcelona: Edicions 62, 1980, p. 131-159.

  • Jordi Lon Quintana

    19/02/2013 16:37

    Gràcies per l’ampliació, Pere.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús