Reforma universitària; Quan 3+2 no fan cinc

 

En els darrers mesos s’han succeït les declaracions en què, tant des de Madrid com des de Brussel·les, insten a la comunitat universitària a escurçar els graus a favor dels màsters.

Aquestes reformes estan emparades generalment en el marc de la voluntat uniformitzadora a nivell de la UE. La eurocràcia baladreja als quatre vents que els únics països del EEES que mantenen el seu sistema educatiu propi votat per llurs sobiranies nacionals són Espanya, Xipre, Turquia i Eslovènia.

Actualment, el còmput total de la vida formacional d’un estudiant estàndard que decideixi fer màster i grau és de 4 anys +1 (240 + 60 crèdits ECTS). La reforma del projecte de Real Decret llei suposaria passar a fer 3+2 amb 180 + 120 crèdits respectivament.

La proposta suposa un aprofundiment de les tesis de Bolonya. Davant la forta resistència que ha trobat de la comunitat universitària enfront les contínues pujades del preu de la matrícula, les elits desnacionalitzadores han canviat d’estratègia.

En comptes d’encarir més el grau, l’escurcen i el buiden de contingut, fent-lo un curs purament generalista i sense cap mena de valor de cara al món laboral. Assistim astorats a un procés incessable de batxilleratització dels cursos de grau, els quals esdevenen una simple prolongació dels estudis de batxillerat.

No havent prou escapçant els graus, aquells que podrien tenir una funció de màster pel seu caràcter més específic són eliminats. Qui fins ara podia bonament formar-se per entrar al món laboral amb només un grau, es veurà obligat a cursar aquests mateixos conceptes universitaris a cost de màster.

Aquest RD Llei suposa un atemptat greu no només contra la universitat pública catalana; sinó també a la sobirania de les nacions estat, que estan rebent pressions inacceptables per cedir llurs competències a instàncies europees.

És palès que aquesta reforma no té el suport de la comunitat universitària i que, lluny de buscar-lo, el ministre Wert no té la més mínima intenció de diàleg. La universitat ha de ser el màxim garant de la meritocràcia en el nostre país. Tot això és nostre, no hi renunciïs.

 

1363567817_740215_0000000000_noticia_normal

3 comentaris

 • Un Que Comenta

  03/01/2015 1:25

  Cal dir-ho tot, el senyor Mas-Colell està encantat amb la reforma i de fet n’és un dels més grans entusiastes. Quan va a parlar amb el Wert és ell mateix qui pressiona per a que es faci.

 • Joan

  10/02/2015 14:02

  hahaha quina barra.. sempre intentant aixecar la camisa

 • Un qe no comenta

  05/03/2015 18:58

  Eii, per cert, el pla Bolonya el va aplicar el tripartit però la segona part què és l’EU 2015 l’està aplicant CiU, els nacionalistes catalans, per tant, no diguem que tota la culpa és de la CE i de l’estat espanyol, quan la burgesia catalan vol seguir expulsant les estudiants de la classe treballadora de la universitat i de meritocràcia res, l’universitat ha de ser l’escola de formació i coneixement lliure de totes les persones, no només dels adinerats

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús