La separació de poders i l’universitat

 

Montesquieu defensava que per evitar que una nació caigués en mans de la tirania s’havia de separar i delimitar els tres poders dels que és responsable l’estat: el legislatiu, judicial i executiu.

En el treball “l’esprit des lois” considerava que una concentració excessiva de poder és com una bola de neu caient pendís avall de la muntanya; l’estat acapara cada cop més i més poder tot posant en perill la llibertat de la ciutadania.

En canvi si s’aconseguia mantenir els tres poders prou separats es compensarien i controlarien mútuament tot establint unes majors garanties ciutadanes davant de l’estat en matèria de llibertat i propietat privada.

A Catalunya es va voler posar especial èmfasi en un quart poder: l’universitari. Així doncs, des de la caiguda del franquisme s’ha construït un model d’èxit que dona grans quotes de sobirania a les universitats davant dels poders polítics. Malgrat ser entitats subvencionades la seva direcció la decideix tota la comunitat universtària.

El passat 12 de març de 2015, el rectorat de la UPF va decidir tirar endavant un reglament on la mesa del claustre tindrà total llibertat per desestimar les mocions que es sotmetran a votació, tot tallant de soca-rel l’esperit originari de la auto-governança.

Estem vivint una incessable reforma dels òrgans de govern per donar més poder a ens no controlats directament per la universitat. La progressiva incapacitació del Claustre universitari a favor del Consell Social és una amenaça greu per la seva autonomia.

Només mitjançant el diàleg i el consens entre la comunitat universitària i el poder polític podrem arribar a resoldre els reptes que ens prepara el dia a dia. És per això que més que mai hem de garantir que els òrgans de govern de la universitat siguin representants fidels de la voluntat de la mateixa.

La universitat serà independent o no serà.

 

paranimf_8633

 

 

1 comentari

  • Luis Montaña

    12/08/2016 18:56

    Interessant. Encara que no comparteixi el fons del missatge sí que comparteixo la crítica. Salut Marc

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús