La urbiòtica com a solució per la falta de llocs d’aparcament

La falta d’aparcament és la preocupació principal a nivell de barris a Terrassa. Així es desprèn de la darrera enquesta d’opinió realitzada per la Diputació de Barcelona entre els terrassencs (Font: Diari de Terrassa, 25/11/2010, p. 3). Segurament és un problema de difícil solució, però alguna cosa es deu poder fer, no?

Al 22@ de Barcelona s’està portant a terme una prova pilot que permet detectar, en temps real, els llocs d’aparcament lliures. Amb la instal·lació de multitud de sensors s’aconsegueix detectar els espais d’aparcament que no estan ocupats.

Quan això passa, es transmet per radiofreqüència (WiFi o GPRS) a una antena situada a una distància màxima de 50 metres. I, d’aquí, es pot fer arribar la informació a dispositius mòbils com telèfons mòbils, portàtils, navegadors dels vehicles, iPads o, fins i tot, a panells lluminosos de la via pública.

Aquesta tecnologia està desenvolupada per la UPC i l’empresa Urbiotica. Està previst que aquest mes de desembre es posi en funcionament a Barcelona.

San Francisco i Nova York també estan experimentant amb la urbiòtica, concepte que aspira a substituir el tradicional d’urbanisme dotant d’intel·ligència a les ciutats, les anomenades smart sities.

És una bona solució, tot i que caldrà estar atents al tema de la privacitat, perquè amb tants sensors i controls el Big Brother es quedarà curt.

Mentrestant, o paguem zona blava –després de donar infinitat de voltes– o ens arrisquem i esperem que no arribi la multa. Si ni optem per la primera opció ni ens estalviem la sanció, com a mínim que no ens embarguin. Per això és important el què explico a continuació.

A partir de demà podrem consultar les multes de trànsit via Internet. Es tracta del Taulell Edictal de Sancions de Trànsit o Testra. De moment no serà aplicable a les multes per infraccions comeses dins dels municipis. Aquests, tenen un període de dos anys per començar a publicar les seves multes en el Testra.

Aquesta nova eina substituirà la funció dels botlletins oficials provincials que, obviament, ningú consulta. A partir d’ara es podran consultar –introduïnt el DNI– les multes que tinguem pendents de pagar, cosa que ens estalviarà embargaments per sorpresa. Ja que, si el correu ordinari no ens arribava pel motiu que fos, el següent pas era publicar-ho al BOP de Barcelona i, seguidament, embargament al canto!

O sigui, que estaria bé que Terrassa estudiés la possibilitat d’implantar la urbiòtica per facilitar la cerca de llocs d’aparcament i, es posés les piles per implantar el Testra com més aviat millor perquè, si ens posen la multa, com a mínim tinguem facilitats per saber-ho.

Poca conya, és la preocupació principal dels terrassencs a nivell de barris!

ACTUALITZACIÓ 2/12/2010: Gràcies a la Patrícia Álvarez (@patalgar) descobreixo aquest vídeo sobre la urbiòtica a Barcelona.

1 comentari

  • Tweets that mention La urbiòtica com a solució per la falta de llocs d’aparcament – Ara.cat — Topsy.com

    01/12/2010 23:35

    […] This post was mentioned on Twitter by marcroca, terrassa21. terrassa21 said: 'La urbiòtica com a solució per la falta de llocs d’aparcament' a #ObservatoriEgarenc http://bit.ly/ezVl72 Via @marcroca […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús