Periodisme de qualitat i en profunditat al Vallès

Per segona vegada en pocs mesos assisteixo a la presentació d’un mitjà de comunicació a Terrassa. Primer va ser la del diari ARA i, ahir, la de la nova publicació Vallesos.

Mentre el diari ARA es presentava com un mitjà generalista d’àmbit nacional, aquesta vegada ens trobem amb una nova publicació d’àmbit local que defuig de la informació generalista i volàtil fent una aposta clara al periodisme de qualitat i en profunditat de temàtica cultural.

La posada en escena de Vallesos (Editorial Gent i Terra) va estar presidida per Albert Forcades, director de vendes d’Abacus cooperativa; Ramon Vilageliu, editor de la revista; Vicenç Relats, director; i, Salvador Cardús, periodista i sociòleg terrassenc.

‘Gent, terra i patrimoni’, amb aquesta declaració de principis s’autodefineix Vallesos, publicació que segueix les passes –tant en format com en contingut– d’altres revistes com Gavarres (3.400 exemplars), Cadí Pedraforca (2.500), Les Garrotxes (2.000) i Alberes (2.000) –totes aquestes de l’Editorial Gavarres–.

Vallesos, amb una difusió d’uns 4.000 exemplars, abarcarà una àmplia extensió informativa, tal i com ens anuncia el seu nom (Vallès Occidental i Oriental), i es dirigirà a un públic de més d’un milió d’habitants i una setantena de municipis (des de Terrassa i Sabadell, passant per Sant Cugat, Granollers, Matadepera, Caldes de Montbui,…).

La informació es presenta en tres blocs. Una primera part molt diversa, seguida d’un tema tractat en profunditat en el dossier central (aquest primer número està dedicat a ‘Les Gitanes’ i altres danses tradicionals pròpies del Vallès) i acabant amb la secció Patrimoni, un espai més lúdic, on hi trobem temes d’història, arquitectura, fauna, etnologia, arqueologia, etcètera.

La revista-llibre s’edita dues vegades l’any –de moment–. Aquest primer número que es va presentar ahir engloba primavera-estiu, mentre que el número dos està previst que estigui al mercat el 24 de novembre. Mentre el número 1 està dedicat a la dansa, com a tema central, el segon estarà dedicat als esports d’arrel (hoquei herba a Terrassa, natació a Sabadell, handbol a Granollers,…).

La presentació de la revista Vallesos va acabar amb una breu exposició del sociòleg terrassenc Salvador Cardús que, alhora, forma part del consell assessor d’aquesta nova publicació. Cardús va partir d’un esceptisisme força accentuat quant a la viabilitat d’aquest nou mitjà, argumentant-ho en quatre ‘agoseraments': empresarial (és un bon moment per llançar un mitjà de comunicació?), territorial (com lliguem la diversitat d’interessos de les poblacions de les dues comarques?), aposta pel paper (té viabilitat en un moment en què la digitalització sembla que s’ho hagi de menjar tot?) i aposta per la cultura sòlida (tenen espai els temes culturals sobre patrimoni, territori i gent? la cultura tradicional? en un moment que la cultura volàtil i líquida ho impregna tot?).

Amb tot, va acabar afirmant ‘una aposta segura’ –com a contrapès a les dificultats mencionades–: ‘Es fa en un temps en què el país té fam de futur’, i va afegir, dirigint-se als promotors de la revista, que ‘us heu arriscat amb tot, però amb això no. Serà un èxit’.

Podeu seguir aquesta nova publicació a la xarxa al web Vallesos.cat, a Twitter @Vallesos i a Facebook. I, podeu veure el vídeo d’una entrevista al seu director Vicenç Relats.

Etiquetes

2 comentaris

  • Núria Masdéu

    16/06/2011 9:23

    Jo me n’he fet subscriptora i ja he rebut el número 1 a casa. La veritat, una qualitat molt bona tant de continguts com de format, paper, impressió… És molt completa i molt interessant. Enhorabona a la iniciativa!!

  • Vallesos: nova revista a les biblioteques! « Bibliomil

    12/07/2011 17:59

    […] Us oferim alguns enllaços més: – Notícia sobre la presentació de dimecres 13 d juliol a Sant Cugat (Premsa.santcugat.cat) – Notícia de la presentació que es va fer a Terrassa el passat 15 de juny (Diari Ara) […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús