Nacho Vegas, l’artista sportinguista

nacho vegas.jpg

“Per damunt de qualsevol altra cosa, crec profundament en l’Sporting de Gijon”. Aquesta frase seria més pròpia d’un hooligan dels Ultra Boys que no pas d’un artista maleït amb aura de bohemi solitari. I potser si ets fan de Nacho Vegas, seria millor que deixis el text en aquest punt. Jo tampoc voldria destroçar mites ni imatges idealitzades de la persona que s’amaga darrere aquest músic asturià tan reconegut per una immensa minoria de gourmets musicals. Nascut a Gijon fa 36 anys, va ser membre fundador de bandes de la primera fornada del pop independent espanyol i del conegut com ‘Xixon Sound’, com ara Eliminator Jr. o Manta Ray. A més, ha traçat després una sòlida carrera en solitari (exquisit pop fosc en la línia dels grans poetes clàssics del rock com Leonard Cohen, Nick Cave, o Nick Drake), i també ha fet col.laboracions amb artistes de tota mena: la seva parella Christina Rosenvinge, Enrique Bunbury o els mateixos Manel (de qui fa la versió en bable de ‘Pla Quinquenal‘, o amb qui va fer una adaptació del ‘My Kiss’ dels grandiosos The Wave Pictures). Sigui com sigui, a més d’un artista excel.lent, Nacho Vegas és també un enorme aficionat al futbol. I de l’Sporting, és clar…

o_sporting_de_gijon_los_aficionados-203958.jpg

nachovegaslivea.jpg

Aprofitant la promoció del seu últim disc, ‘La Zona Sucia’ (expressió que treu de la Fòrmula 1, i que fa referència a la part de la pista per on no passen els cotxes per fer la traçada dels revolts), dos amics es van posar en contacte amb Nacho Vegas. Si t’agrada la música, segur que coneixeràs a l’Uri Rodríguez i a en Toni Castarnado. Ells són dos dels millors periodistes musicals que tenim a casa nostra (Rockzone, ‘Què Fem?’, Ruta 66…), i us recomano especialment dos dels seus últims projectes. Per una banda, la increïble web que l’Uri va començar a principis d’any amb 365 entrevistes en 365 dies (en va afegint una cada dia): http://www.365d365e.com/. I d’altra banda, el meravellós llibre que ha escrit en Toni ‘Mujer y Música. 144 discos que avalan este relación‘. A més, faríeu bé d’escoltar-los al ‘Canvi de Ritme’, la secció d’esports i música que fan cada diumenge a la tarda al ‘COM Esports Competició’ que dirigeix Marta Casas a COMRàdio. Lectors de L’Orella de Chygrynskiy; Uri i Toni. Uri i Toni; lectors de l’Orella de Chygrynskiy. Un cop fetes les presentacions, quasi que podríem anar entrant en materia del que va donar de sí l’entrevista que li van fer a Nacho Vegas. Centrant-nos, és clar, en la part futbolera…

nachovegas.jpg

escudo del sporting.jpg“Sóc de l’Sporting de tota la vida. Això és la única cosa que no es canvia a la vida, no? Pots canviar de parella, o inclús de sexe, però no d’equip de futbol”. És clar. Però ets seguidor de prop o de lluny del teu equip? “Segueixo bastant l’actualitat de l’Sporting. I la pateixo. Gairebé no puc anar mai a El Molinón, perquè sempre estem de gira, però veig els partits per TV. Però ser de l’Sporting té una cosa bona: sempre hi ha una celebració. Fins i tot quan perds. L’altre dia, veient el partit de San Mamés en un bar, perdíem 3-0 i vam tenir un córner a favor a final del partit. I un del bar va dir ‘vinga, que hi ha partit!’ La gent de l’Atleti també és una mica així. En canvi, els del Madrid, perdien fa dies al camp de l’Osasuna, i feien cara d’enfadats. Quan ets de l’Sporting, guanyis o perdis, al final sempre hi ha alguna cosa de bona. Ser d’un equip on sempre t’obliguen a guanyar no és sa”. Una reflexió interessant, no hi ha dubte. I cóm veus a l’Sporting de Preciado aquesta temporada? “Patirem fins a l’última jornada. A Preciado li tenim molta estima. Van estar a punt de fer-lo fora, però sort d’aquell gol a Santander que li va salvar el cap”

preciado.jpg

Preciado: enemic públic nº 1 a la caverna; heroi entre els culés, per dir-li canalla a Mourinho. També Nacho Vegas ha fet servir aquesta mateixa expressió per

n_sporting_de_gijon_historia-9.jpgreferir-se al tècnic portuguès. I és que, com va dir un dia el mateix cantant, “com a bon sportinguista, detesto al Madrid”. És això cert, Nacho? “A Gijon, els de l’Sporting li tenim simpaties al Barça. És com un segon equip, i al Madrid li tenim odi. En canvi, els de l’Oviedo són més madridistes. Si treus casos com Maceda o Mino, sempre hem tingut més relació amb el Barça: Quini, Luis Enrique, Abelardo, o ara ‘el Guaje’ Villa”. Home, Villa. Un excel.lent davanter que ho està fent de collons el primer any a can Barça… però em sembla que no és massa aficionat a la música, oi? “M’explicava un periodista de Gijon que una vegada va entrevistar Villa, quan jugava al Saragossa. Paul McCartney tocava a Gijon, i estava fent un reportatge amb opinions de gent famosa. Li va a preguntar a Villa, i ell li va contestar ‘no sé qui és Paul McCartney’!!”. Potser va ser un lapsus, però venint d’un futbolista, m’ho crec tot. Però tornant al Barça, tens més vincles culés… “Només he estat en 2 estadis a la meva vida: El Molinón i el Camp Nou. Bé, i a l’estadi del Llevant veient a Bruce Springsteen! Al Bernabeu no he anat, però crec que després de veure el Camp Nou, em semblaria poca cosa. Vaig flipar amb el Camp Nou, perquè és com 4 Molinones!”. I a més, al Camp Nou hi vas anar ben acompanyat, eh canalla? “Em van portar els Manel, convidats per Guardiola, i gairebé me’l presenten. En acabar el partit, els van trucar els de premsa i els van explicar ‘en Pep diu que si voleu baixar al vestidor a saludar. I que també vol conèixer a en Nacho’. No sé si m’ho van dir per amabilitat o si era de debò, però al final no vam baixar”

r_650_493_nachovegas.jpg

Sigui com sigui, l’sportinguisme de Nacho Vegas és tan gran que l’equip de futbol sala de la nova discogràfica que ha creat es diu Real Sporting de Marxophone (a la foto, ell és el de l’esquerra de la filera inferior). I, per descomptat, com a bon aficionat de l’Sporting, ha viscut de primera mà la profunda rivalitat amb l’Oviedo: “Ara ells juguen a 2ª B i estan fomuts. Recordo quan era soci de l’Sporting, amb uns 14 anys, tenia una xapa que posava ‘puta Oviedo, puta capital’, i al Molinon cantàvem ‘l’Oviedo a 2ª B’. Però amb l’edat se’m va anar passant aquesta vena antioviedista. Hi ha molta gent sense cervell, i ultres vinculats amb l’extrema dreta. I això no mola gens. Cal ser prudent”. A més, tu ja has tingut algun episodi conflictiu amb aquest tema, oi? “Una vegada, estava fent un xat digital per al diari de Gijon ‘El Comercio’. L’Sporting havia de fitxar un futbolista de l’Oviedo, Michu. Em van preguntar pel tema, i volia respondre que el fitxessin i que ja li treuríem l’oviedisme, però la noia del diari em va dir que no era bona idea, perquè Michu estava rebent amenaces de mort pel possible fitxatge. Hi ha molta gent sense cervell, i s’ha d’anar amb compte”. No cal que ho juris, Nacho. No sé què passa darrerament, però sembla que ens haguem tornat tots bojos amb això del futbol. Lamentable, tot plegat. Però bé, anem acabant, i t’hem de fer una pregunta obligada: per quan una cançó dedicada a l’Sporting? “No sé si em sortiria una cançó sencera. Fer-ne referències sí (com a la cançó ‘Penúltimo Anhelo‘, en què parla d’El Molinón), perquè ho tinc molt a mà al dia a dia. Però sí que volíem fer una cosa especial: gravar un concert acústic als vestidors d’El Molinón. És una idea que tenim en ment”. Doncs mentre esperem a què això es faci realitat, ens haurem de conformar amb els dos concerts que fa Nacho Vegas aquest divendres i dissabte a l’Auditori de Barcelona, amb les entrades exhaurides de fa dies…

————————————————————————————————————————————————————————–

o_f_c_barcelona_eric_abidal-1175407.jpg

PD: A L’Orella de Chygrynskiy som molt d’Abidal. Al marge d’un gran futbolista, és un paio excel.lent. Així que, des d’aquesta humil plataforma, tota la força del món per a tu i la teva família, Abi!! I també per a totes les persones que passin per un mal tràngol com aquest.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús