Un derbi musical

futbol_barça_espanyol.jpgEncara amb el meu cap recuperant-se de la sobredosi de Clàssics (mai més, si us plau!), estava jo pensant en trobar-li un rerefons musical al derbi d’aquest cap de setmana entre els dos equips de futbol més grans de Barcelona després del CE Europa (bé, això pels que compteu la Vil.la de Gràcia com a part de Barcelona, i no com a república independent i lliure). Com que servidora de vostés porta 16 anys treballant en ràdios públiques, la solució a la meva recerca l’he trobat gràcies a la raó de ser indispensable per la que un mitjà de comunicació públic MAI hauria de ser tancat: la voluntat de servei públic, que un té molt i molt present cada vegada que es disfressa de periodista. I com que darrerament molts de vosaltres m’heu preguntat per la música de diversos spots promocionals de Barça i Espanyol, he decidit que el derbi musical a Can Chygrynskiy el jugarem descobrint algunes de les bandes sonores de les darreres campanyes de club que han fet culés i pericos…

guitarra FCB.jpg

-A Can Barça, la gran majoria dels spots que fa el club per promocionar les seves campanyes estan fets gràcies als professionals de Barça TV (gràcies a en Toni Ruiz, la Tatiana Iriarte, en Willy Peters i en Guillem López per l’assessorament!). Una de les darreres campanyes que està impulsant el club és la que vol conscienciar als socis per que no fumin en tot el recinte del Camp Nou. Potser haureu vist ja l’spot que promociona aquesta campanya:

[youtube GAWyvr1Ln4c nolink]

Una campanya molt lloable, i que el dia que es va presentar al Camp Nou em va arrencar un somriure, quan a la sala de premsa Ricard Maxenchs vaig començar a sentir les notes de la cançó ‘Neighbourhood 1 (Tunnels)‘, dels imprescindibles ARCADE FIRE (possiblement la millor banda rock de la darrera dècada? Encara se’m posa la pell de gallina recordant el troç de concert que van fer el passat novembre al Palau St. Jordi). Curiosament, el mateix somriure que em va arrencar el dia de la inauguració del nou estadi de Cornellà-Prat, quan la mateixa cançó posava banda sonora a l’emotiu video que va cloure aquella cerimònia:

[youtube m6gvxzdeNyo nolink]

-Una altra de les últimes campanyes del FC Barcelona va ser per solidaritzar-se amb el Dia Mundial Contra la Malària, el passat 25 d’abril:

[youtube -XPMdSGg_Z8 nolink]

En aquest cas, la cançó escollida és ‘Help Me I’m In Hell‘, de la banda de rock industrial americana NINE INCH NAILS. Una elecció gens casual, ni pel títol de la cançó, ni possiblement tampoc per l’estètica fosca i insectívora del video original de la banda de Trent Reznor (no cal que el mireu si teniu l’estòmac delicat…)

-Seguint amb l’esperit solidari del club blaugrana, recordareu el jardí en el que es va ficar el president Sandro Rosell quan va pronosticar un 5-0 a la recent final de la Copa del rei contra el Madrid. Tot plegat, però, s’emmarcava dins d’una altra campanya benèfica, ‘Enviem La Fam A La Porra':

[youtube SBpzVDOjwbo nolink]

En aquest cas, aquesta cançó tan enganxosa que podríem ballar qualsevol dissabte a la nit al Sidecar és ‘Let’s Not Speak‘, dels americans CITY LIGHT (un dels seus membres, Denver Dally, és antic col.laborador de Conor Oberst). Es tracta d’una de les cançons del seu únic disc, ‘Burned Out Bright‘, en què barregen indie i electrònica de manera força efectiva.

-I per acabar amb el repàs culé, fem un cop d’ull a la també recent campanya per promocionar el partit de la USAP a l’Estadi Ol.límpic Lluís Companys, en la Festa del Rugbi Català:

[youtube -L6u1lcrCGw nolink]

Aquesta cançó rockera a mig camí de Gary Glitter, Nick Cave o els grandiosos Jon Spencer Blues Explosion (feu-me el favor i no us perdeu la seva actuació al Primavera Sound, Chygrynskiys!! Encara que sigui el mateix dia de la final de Wembley…), és ‘I’m A Man‘ (ja veieu que el títol tampoc és gens casual, tractant-se d’un esport tan viril com el rugbi…). Un tema que potser us sona perquè sortia a la banda sonora de la pel.lícula de Guy Ritchie ‘Rock’n’rolla’ (la pel.lícula encara no l’he vist, però la banda sonora és espectacular, amb cançons dels Sonics, The Clash, Lou Reed, The Hives, Wanda Jackson…). I el grup que toca ‘I’m A Man’ són els francesos BLACK STROBE.

lengua.jpg

-Si ens fixem en l’Espanyol, veurem que també tenen molt bon gust musical, i això és culpa en bona part dels germans Francesc i Jordi Vía (membres d’Espanyol TV i de la imprescindible plataforma en clau perica Pericosonline, i grans fans de la música). Començant, per exemple, per la darrera campanya que van fer per promocionar el partit del passat dilluns contra l’Athletic:

[youtube l8Rbk3mI6uU nolink]

I si això de jugar en dilluns és una murga, doncs, quina millor cançó que el clàssic ‘I Don’t Like Mondays‘? I no només la versió original dels BOOMTOWN RATS, sino també una versió punk dels californians MAD PARADE.

-Una altra campanya perica ben recent és ‘Ho Has De Viure’, en què els jugadors blanc-i-blaus reclamaven la presència d’aficionats per a les 4 darreres finals a Cornellà-Prat en la lluita per entrar a Europa:

[youtube IEMdNkHPhps nolink]

Molta gent em va preguntar de qui eren aquestes guitarres tan poderoses que sonaven a l’anunci, i em van venir al cap imatges d’un concert molt passat de voltes a la sala Razzmatazz 2 dels psicodèlics MONSTER MAGNET. Bé, admeto que també vaig enrecordar-me del video de la cançó en concret, ‘Powertrip‘, i ara mateix no us sabria dir ben bé per què…

-Però probablement un dels grups més utilitzats en els spots promocionals de l’Espanyol són els britànics MUSE (com Arcade Fire, la seva música èpica és ideal per fer videos per esperonar un equip). Per exemple, en la campanya del passat estiu ‘Junts Som Invencibles':

[youtube _x0CqolpnLY nolink]

I és clar, si el missatge que vols transmetre és que amb equip i afició plegats, ningú no et pot guanyar, res millor que triar la cançó ‘Invincible‘ (curiosament, aquesta mateixa cançó l’havia fet servir jo mateix en un reportatge quan cobria la informació de l’Espanyol a COMRàdio)

-I Muse també van ser protagonistes de l’spot promocional del primer derbi de la història a Cornellà-Prat, la temporada 2009-2010:

[youtube lNi8S7PG8wc nolink]

En aquell cas, la cançó triada era ‘Knights Of Cydonia‘, una altra composició plena de l’èpica i pompositat tan característiques de la banda de Matt Bellamy, i que com podeu veure té un espectacular videoclip d’estètica western futurista.

 

Ja veieu que com el derbi de futbol al Camp Nou sigui tan igualat com el derbi musical a Can Chygrynskiy, de ben segur que ens ho passarem molt bé tots plegats en el partit d’aquest pròxim diumenge, Dimitros i Dimitras!! A gaudir-ho al màxim i dilluns a burxar el rival a l’oficina; però recordeu que, al cap i a la fi, només és futbol…

—————————————————————————————————————————————————————————-

PD:

-Informació de servei 2. El tradicional derbi de premsa l’ha guanyat l’Espanyol per 4-6, en partit jugat divendres tarda als annexes al Miniestadi.

-Informació de servei 3. Ara per ara, la organització del Primavera Sound no em sap dir si podran posar la final de Wembley en les pantalles gegants d’algun dels escenaris del festival. Recordeu que el maleït Platiní va tenir la brillant idea de posar la final coincidint amb el dia gran del festival (dissabte 28 de maig), en què toquen, entre d’altres, Jon Spencer Blues Explosion, Fleet Foxes, Mogwai (recordeu el que us vaig explicar de la relació entre Mogwai i el Celtic de Glasgow?), Animal Collective, o la musa entre muses d’aquest que tant us estima, PJ HARVEY… (aaaaaiiiiii!!!)

 

Etiquetes , ,

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús