Granada: música (i futbol…?) de 1ª

lorimeyers.jpgLori Meyers

No sé si coincidireu amb mi, però quan arriba aquest moment de la temporada en què les competicions de 1ª i Champions ja han acabat, m’encanta l’emoció i la intensitat que es viuen en les promocions d’ascens. I enguany, a banda de la bona notícia del retorn del Sabadell a 2ª A, i en espera de si Reus i Montanyesa poden pujar a 2ª B (molta sort a tots dos equips!), trobo que ha estat un gran encert crear els play-off d’ascens a 1ª divisió. Les dues eliminatòries entre Granada-Celta i Valladolid-Elx van ser un autèntic espectacle (bé, els partits de tornada), i aquest dimecres es jugarà el partit d’anada de l’eliminatòria decisiva entre Granada i Elx. Un partit que paralitzarà Granada, i en què el club andalús ha demanat a les empreses i comerços de la seva ciutat que deixin sortir abans de la feina als seus treballadors per que puguin arribar al camp amb puntualitat!!

banner_elche.jpg

Futbol i Andalusia, dos conceptes entrelligats realment curiosos… no cal dir que en aquesta eliminatòria, servidor va amb el Granada, per estar enamorat d’aquesta ciutat andalusa, però també per motius musicals. I és que Granada és d’aquelles ciutats que tot i ser més aviat petites, han concentrat històricament a un munt de músics i artistes de gran talent. I molts d’ells estaran molt pendents d’aquesta eliminatòria que pot portar a l’equip blanc-i-vermell a 1ª divisió, 35 anys després. Sense anar més lluny, els molt recomenables Lori Meyers. El grup de Loja és molt futbolero, i molt del Granada (tot i que el seu cantant Noni també és merengon, i molt fan d Mourinho. Malgrat tot, us puc assegurar que és una persona encantadora…). Fins i tot, al novembre de 2008 van fer la sacada d’honor en un Granada-Cadis disputat al camp de Los Cármenes, en què també va repartir CD’s entre els assistents. I amb motiu de la cançó ‘Dilema’ del seu segon disc (‘Hostal Pimodán’), van gravar un vídeo futbolero, i amb molta història al darrere…

[youtube K25Itj634qc nolink]

Les imatges corresponen a un partit que es va jugar a la Facultat de Ciències de Granada, el dia 1 d’abril de 2006. Vestits amb la samarreta titular blanc-i-vermella del Granada, els components de Lori Meyers, gairebé sense dormir, després d’una llarga nit d’alcohol i música. Vestits amb la segona equipació del Granada (de franges horitzontals blanc-i-blaves), una selecció de músics i fidels del Ruido Rosa, el bar més rocker de tot Granada. Entre ells, el mític J (Los Planetas) fent de porter, o Manu Ferrón (Grupo de Expertos Solynieve) dirigint l’equip des de la banqueta. Àrbitre del partit: el no menys mític Antonio Arias (Lagartija Nick). Resultat final: victoria humiliant del combinat del Ruido Rosa CF… per 13-1!!!! Moment destacat del partit: cara a cara, els dos líders de les principals bandes granadines: Noni li llença un penal a J… que l’atura!!

10.jpg

los planetas y mendieta.jpg I no és cap secret que J i LosPlanetas són també molt futboleros. I també, culés (en el cas de J, passió compartida amb el Betis). Com reconeixia en una magnífica entrevista compartida amb Gaizka Mendieta al Camp Nou, feta per Joan Pons per al nº 200 de la revista Rockdelux, el cantant del grup de Granada havia jugat a futbol fins a juvenils; pel que explicava ell mateix, era un mitja punta molt fi amb la pilota als peus, i molt gos quan tocava recuperar-la dels peus rivals. Sembla ser, fins i tot, que Los Planetas van intentar convèncer a la seva discogràfica per que posés publicitat de la banda a la samarreta del Granada, però la singular  idea no va tirar endavant.  I no cal ser un gran coneixedor de la magnífica discografia dels granadins per enrecordar-se de cançons com ‘La Copa de Europa‘, ‘El Artista Madridista‘ (“que los árbitros le pitan casi siempre a favor”…) o, per descomptat, la meravellosa cançó en què tornen a enrecordar-se del madridista Raul (“he leído en el Marca que se ha lesionado el niñato”) i li fan un homenatge al seu fan i amic més futbolero (“y Mendieta ha marcado un gol realmente increíble”), rememorant l’increïble gol que va fer al Camp Nou jugant amb el València. Parlo, és clar, de ‘Un Buen Día':

[youtube 1BVP72VrGQs nolink]

Un altre dia parlaré dels exquisits gustos musicals de Mendieta, qui per cert li retreu als seus amics Los Planetas que des que li van fer l’homenatge a ‘Un Buen Día’, la seva carrera futbolística va caure en picat… però bé, tornant al tema. A banda de Los Planetas, J té altres grups paral.lels on ha desenvolupat altres facetes del seu talent musical. Per exemple, La Cultural Solynieve, que abans s’havia dit Grupo de Expertos Solynieve. I encara abans, quan només havien editat alguna maqueta, el grup de Manu Ferrón i J es feien dir Montero Castillo y Aguirre Suárez. I qui eren aquests dos alter-egos de Ferrón i J? Doncs ni més ni menys que dos defenses sud-americans del mític Granada que als anys ’70 va estar 8 temporades consecutives a 1ª divisió, abans que Miguel Muñoz els fes perdre la categoria fins als nostres dies. Concretament, Julio Montero Castillo era un uruguaià que va guanyar la Libertadores o la Intercontinental amb el Nacional de Montevideo, a més de ser el pare de l’exjugador de la Juventus Paolo Montero. De la seva banda, Ramon Alberto Aguirre Suárez era un argentí amb fama de destraler que havia estat campió de la Libertadores i la Intercontinental amb Estudiantes de La Plata.

montero castillo.jpg aguirre-mainz.jpg

Per últim, un parell d’esments futbolístics que fan referència a altres grups de Granada: per una banda, José Ignacio Lapido (091). Tot i que a ell no li agrada el futbol, sembla que el seu guitarrista Víctor Sánchez va estar a punt de dedicar-s’hi professionalment. Per altra banda, els Lagartija Nick tenien concert a Granada el passat 28 de maig, coincidint amb la final de Champions de Wembley entre el Barça i el Manchester United. Davant d’aquest panorama, van optar per posposar el concert fins al final del partit, posant una pantalla gegant a la sala El Tren on havien de tocar, i regalant un barril de cervesa per a tots els assistents. Ho veieu cóm a Granada es mereixen el millor…?

[youtube MwmCuGEuBXU nolink]

PD: La meva postdata d’avui em fa molta il.lusió. Ahir vaig rebre un missatge que m’advertia de l’existència d’un grup de rock i blues molt especial: CHYGRYNSKIYS. Són catalans, fan versions, i els seus components han imitat els Ramones, adoptant cadascun d’ells el cognom Chygrynskiy. Aquest dissabte estaran tocant a l’Ateneu Rosa de Foc, al carrer Robí nº 5 de Gràcia, així que ja ho sabeu, Dimitros i Dimitras: a la Vil.la hi falta gent!

http://www.myspace.com/chygrynskiys

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús