Pat Nevin, l’home que va renovar pel Chelsea a canvi d’un concert de New Order

scotland-pat-nevin-122-orbis-1990-world-cup-football-sticker-48923-p.jpg

Servidora de vostès acaba de tornar d’un viatget de relax i música per Londres i Edimburg, on entre d’altres coses vaig assistir a un festival a Hyde Park amb l’amic radiofonista i estripador professional Guillem Barquin; concretament vam gaudir de  The Vaccines, Beirut, Mumford & Sons i els monumentals Arcade Fire (que, per cert, aquest dimecres toquen davant del Guggenheim de Bilbao). I encara amb la dolça ressaca d’aquest petit tastet de les esperadíssimes vacances, avui em venia de gust escriure sobre un personatge amb vincles a les dues ciutats que a la darrera setmana han gaudit del sol i la calor gràcies a la meva privilegiada visita: l’exfutbolista del Chelsea i seguidor de l’Hibernian Pat Nevin, el Chygrynskiy escocès.

pat nevin pelos.jpg

Pat Nevin, nascut a Glasgow, era un habilidós extrem esquerre nascut a Glasgow al 1963. Rebutjat pel seu estimat Celtic per ser massa petit (al pot petit hi ha la bona confitura, burrots!), Nevin va jugar al Clyde, Chelsea, Everton, Tranmere Rovers, Kilmarnock i Motherwell. Internacional amb Escòcia 28 vegades, els moments culminants de la seva carrera van arribar amb la victòria a l’Eurocopa sub-19 de 1981 (on va ser escollit millor jugador del torneig), el pas pel Chelsea (on es va convertir en ídol dels ‘Blues’ i gran aliat assistent de Kerry Dixon), o la final de la FA Cup amb l’Everton al 1989. Nevin també es va fer famós per fallar el que molts van considerar durant molt de temps com el penal pitjor llençat en la història del futbol. Alguns diuen que ho va fer a propòsit perquè no havia estat penal…

pat nevin banqueta.jpg

Però el que realment ens interessa de Pat Nevin és el que va més enllà del futbol. Com li passa al nostre estimat Dimitro Chygrynksiy, el bo d’en Nevin era considerat una mena de bitxo raro en aquest món tan viril i escàs de neurones que és el futbol. Llicenciat en art, amant del cinema o de la literatura francesa i russa, el nostre protagonista és també un gran apassionat de la música, amb moltes històries al respecte. La llegenda diu que una vegada es va fer autoexpulsar d’un partit per poder assistir a un concert de Siouxie & The Banshees, però el que està realment confirmat per ell mateix és cóm va anar la seva renovació pel Chelsea, tal i com va explicar en una magnífica entrevista a la publicació escocesa Is This Music?. Tot i que de seguida es va convertir en un jugador important i molt estimat per l’afició dels Blues, el seu primer sou a l’equip d’Stamford Bridge amb prou feines li donava per viure a la cosmopolita i caríssima Londres, així que va anar a demanar-li un augment de sou al president Ken Bates. Aquest li va anar donant llargues, i sense la renovació signada, el Chelsea havia de jugar un amistós contra el Brentford el mateix dia que New Order tocava al Royal Albert Hall. Com a gran fan de Joy Division que mai els havia pogut veure en directe, Nevin ho va tenir clar. Es va dirigir a l’entrenador John Neal i li va dir amb tots els ets i uts: “Només renovaré si em canvies al descans del partit”. El tècnic no va voler perdre a una de les seves estrelles i va acceptar, de manera que Pat Nevin va jugar la 1ª part de l’amistós, i se’n va anar cap al concert després del descans…

[youtube fNiEapquS9M nolink]

johnn peel & pat nevin.jpg

Mentre jugava al Chelsea, Nevin va ser entrevistat a la revista musical que sempre comprava (el popular NME) i va poder complir el somni de conèixer al seu heroi musical: el popular i prestigiós locutor musical de la BBC John Peel, que li havia fet descobrir a tantes i tantes bandes a través del seu programa a la ràdio. Amb ell va establir una bona amistat, i el mateix li va passar amb Simon Raymonde, dels seus admirats Cocteau Twins, amb qui s’ajudaven a superar les èpoques de depressió recíproca. Quan al 1988 va fitxar per l’Everton, la veïna ciutat de Manchester vivia dies feliços amb l’eclosió de bandes com els Smiths. Nevin es va fer amic de Vinnie Reilly, dels Durruti Column, i a través d’ell va arribar a conèixer al mateix Morrissey, que els va convidar a la seva mansió a Bowden. A més, també explica que ha jugat a futbol amb el líder dels Belle & Sebastian Stuart Murdoch, i assegura que el músic escocès no ho fa gens malament amb la pilota als peus. Si té tant de bon gust com a l’hora de composar cançons, m’ho crec del cert…

[youtube 8CPLNyopyOg nolink]

dj Nevin (pains t-shirt).jpg

L’altra vinculació musical del ja retirat Pat Nevin amb la música és a través dels plats. Fent de DJ, Nevin ha pogut expressar en més d’una ocasió la seva passió i els seus gustos, que van des de clàssics com David Bowie, The Fall, Joy Division, Cocteau Twins o Jesus & Mary Chain, fins a bandes actuals com Camera Obscura, Belle & Sebastian, Howling Bells o els meus estimadíssims The Pains Of Being Pure At Heart, de qui llueix samarretes en les seves sessions de disc-jóquei o als qui esmenta mentre parla per la ràdio sobre l’Arsenal dels Cesc, Nasri o el Déu Arshavin… amb tot, Pat Nevin ha pogut demostrar la seva habilitat als plats en festivals com el Bowlie Weekender, o a sales londinenques com el How Does It Feel To Be Loved? (especialitzada en música indie, northern soul i so Motown), o el King’s Cross Social Club. En aquesta darrera sala, el 19 de març de 2010, Nevin va amenitzar la festa Scared To Dance amb una sessió que ara us regalo a través de l’Spotify. I és que els Chygrynskiys som així de macos…

BALLEU, BALLEU, AL RITME DE PAT NEVIN!!

scared10-weblarge-export.jpg

PD: La meva postdata d’avui no ens mou d’Edimburg, ni del camp de l’Hibernian. I és que dins del mític Easter Road hi ha les oficines de la Homeless World Cup. O el que és el mateix, el Mundial de futbol de persones sense sostre. Enguany es farà a finals d’agost, a París, i per això al video promocional hi posa la seva veu un vell amic de l’Orella de Chygrynskiy de qui vam parlar al post sobre la portada del single ‘Kung Fu’ d’Ash: el gran Eric Cantona. I és que, com la música, el futbol a vegades també pot ajudar a canviar el món. Ajuda’ls a fer-ho, agregant-te al seu twitter i facebook! Que no costa tant i és GRATIS, collons!

[youtube 9lTX77wOXbE nolink]

2 comentaris

  • El fútbol en una banda de Glasgow | nadaladas

    22/11/2011 0:23

    […] con integrantes de otras bandas y gente de la prensa especializada. De hecho, llegó a jugar con Pat Nevin, ex jugador del Chelsea en los ochenta, ahora DJ y presentador de […]

  • Brian

    23/04/2012 20:10

    El pitjor e9s sundrspee amb nosaltres mateixos.Ni fills ni ne9ts han de servir per aprovar la nostra personal assignatura. D’aqued ve9nen moltes frustracions de pares i avis. Tenir l’objectiu desplae7at de nosaltres ens fa ser de vegades cruels amb el jovent.Bon dia, Pensador.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús