The Housemartins ‘London, 0 – Hull, 4′: la portada futbolera que es va fer realitat…

The_Housemartins_-_London_0_Hull_4_-_Front.jpg

Aquest mes d’octubre es compleixen 25 anys del disc de debut dels Housemartins, ‘London, 0 – Hull, 4′. Els que als anys 80 estàveu a l’adolescència o a la joventut recordareu a aquesta banda de la localitat de Kingston-Upon-Hull, al nord-est d’Anglaterra (una ciutat portuària coneguda per ser el lloc de partida del viatge de Robinson Crusoe en la famosa novel.la de Daniel Defoe). En plena efervescència de la febre pels Smiths, aquesta colla de ‘nerds’ amb aspecte d’estudiants clava-colzes van gravar 2 discos abans de separar-se i iniciar nous projectes musicals (el cantant Paul Heaton o el bateria Dave Hemingway van fundar The Beautiful South, mentre Norman Cook es convertiria molts anys després en Fatboy Slim). El primer d’aquests 2 àlbums era una col.lecció de cançons pop fresques, enèrgiques, i plenes de referències marxistes i catòl.liques. Un gran disc que es resumia a la perfecció amb un lema a la seva portada: ’16 songs – 17 hits!’.

THE HOUSEMARTINS-London 0 Hull 4(1986)(trasera).jpg

Contràriament a les tres anteriors entrades dedicades a portades futboleres, en aquesta ocasió el motiu no és pas la imatge de la tapa del disc, sino el seu títol: ‘London, 0 – Hull, 4′ és un nom de connotacions futbolístiques que en realitat no ho era pas, tot i que finalment ho acabaria sent, 22 anys després de l’edició de l’àlbum. Complicat? No tant. Tot i que alguns membres dels Housemartins eren seguidors de futbol (el cantant Paul Heaton és fan del Sheffield United), aquest era un títol irònic que feia referència a una afirmació de Heaton. A mitjans dels anys 80, a Hull es va formar una petita escena musical de bandes locals, i el cantant dels Housemartins sempre deia que la seva era la quarta millor banda de Hull, per darrere de Red Guitars, The Gargoyles i els posteriorment arxiconeguts Everything But The Girl. Amb tot, els Housemartins creien que a la capital no hi havia cap banda interessant en aquells temps, i per això van decidir anomenar al seu disc de debut amb un títol que acabaria sent visionari, en termes futbolístics: ‘London, 0 – Hull, 4’…

hull_city_aae.jpgEl Hull City A. F. C. es va fundar l’any 1904, i mai havia passat de ser un equip modest que jugava a categories inferiors. El seu èxit més gran havia estat arribar a unes semifinals de la FA Cup l’any 1930, però a la primera dècada del segle XXI van fer una breu aparició a la Premier League anglesa que va durar 2 anys. El 24 de maig de 2008, en un apassionant partit de promoció a Wembley davant el Bristol City, el Hull es va imposar per 1-0 amb gol de Dean Windass i es va guanyar el dret de jugar la Premier per primera vegada a la seva història. Dirigits per Phil Brown, i amb un vell conegut de l’afició del Barça que es va acabar convertint en l’estrella de l’equip (el brasiler Geovanni Deiberson), el Hull va debutar a la Premier el dissabte 16 d’agost de 2008, al KC Stadium, contra el Fulham…

Geovanni-Hull-City-Newcastle-United-Premier-L_2004316.jpg

Al minut 8 de partit, Seol va avançar el Fulham, però al 22 Geovanni va empatar. A només 9 minuts del final, Folan va marcar el definitiu 2-1 que va provocar el deliri entre els 24.525 espectadors presents al KC Stadium, i el Hull va debutar amb un triomf a la Premier davant l’equip londinenc…

[youtube yr0BSg2SPAM nolink]

El 27 de setembre, a la sisena jornada de lliga, els Tigers jugaven el segon partit contra un equip de la capital anglesa, i per primera vegada ho feien a Londres. Va ser a l’Emirates, davant el tot poderós Arsenal dels Wenger, Cesc, Walcott, Adebayor o Van Persie. Al minut 51, el Hull es va fer un gol en pròpia porteria, però al 62 Geovanni va empatar amb un golarro, i només 4 minuts després, Cousin va marcar el gol de la victòria…

[youtube 3pI0nRBkRhs nolink]

La següent jornada, el Hull tornava a jugar a Londres, però al camp del gran rival històric de l’Arsenal: el Tottenham dels Modric, Pavlyuchenko, Gareth Bale i companyia, i que diriga Juande Ramos. I els de Phil Brown només van trigar 9 minuts a marcar el gol que acabaria donant la victòria al Hull. L’autor del gol? Doncs sí, un altre cop Geovanni, amb una falta directa impressionant…

[youtube 5Iq4XnRKf8Q nolink]

El diumenge 19 d’octubre, el Hull rebia a casa al West Ham United. Al minut 51, Turner rematava de cap un llençament de córner i marcava el gol que derrotava l’equip londinenc (minut 1’36” del següent video). A més, completava així la fita que, sense voler-ho ni saber-ho, havien pronosticat els Housemartins 22 anys abans: 4 partits del Hull contra equips londinencs, 4 victòries i 0 derrotes…

[youtube 6BZwIRx4kFg nolink]

Al dia següent, diversos diaris van coincidir a titular la notícia exactament amb el mateix text: ‘London, 0 – Hull, 4′. I de ben segur que aquell vespre, a moltes cases i pubs de Kingston-Upon-Hull, van sonar els 17 hits de les 16 cançons del disc de debut dels Housemartins, entre litres de cervesa i riures de felicitat futbolera…

[youtube KfDoPEN7n5k nolink]

 hull-city-001.jpg

Escolta ‘London, 0 – Hull, 4′. Et faràs un favor a tu mateix…

————————————————————————————————————————————————————————————–

PD: A la postdata d’aquesta nit, volia tenir un record per a Marco Simoncelli. Supersic era tifossi del Milan (va ser recordat en l’últim partit dels rossoneri, o en la roda de premsa de Gattusso d’aquesta setmana) i va ser fotografiat en diverses ocasions amb guitarres elèctriques (tot i que no té res a veure amb el guitarra de la banda Saint Lips, i que es diu exactament igual). Descansa en pau, Marco.

simoncelli05_preview_big.jpg

 Gatusso-ojo.jpg

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús