Iturralde González, el punk del xiulet

iturralde.jpg

Si us pensàveu que a l’Orella de Chygrynskiy només hi havia lloc per a futbolistes melòmans o per a músics futboleros, anàveu ben equivocats, Dimitros i Dimitras. Per molt que siguin l’objectiu de les ires de molts aficionats i només surtin a la premsa per ser criticats amb titulars de color groc llampant, els àrbitres són un element imprescindible per al gran circ del futbol. I probablement tinguin la tasca més difícil i ingrata del show. Però darrere d’aquests paios de negre als que hem esbroncat o insultat mil i una vegades, hi ha persones de carn i ossos amb històries i personalitats ben interessants. I us puc ben assegurar que un dels àrbitres que més rep és un home afable, intel.ligent, amb un sentit comú descomunal, i una sensibilitat musical inabastable. Potser després de llegir aquesta entrada, a molts us canviarà la percepció que tingueu d’Eduardo Iturralde González (pericos, no em mireu així!), àrbitre basc de 1ª divisió que enguany dirà adéu a una professió que li ve de família (avi, pare i germà), després de 3 dècades dedicant-s’hi. I és que un paio que té una col.lecció de més de 20.000 discos a casa seva no pot ser mala persona…

23cksm.jpg  “En ser el petit de 5 germans, vaig escoltar tot el que ells escoltaven, i eren coses molt diferents. A casa tota la família era melòmana. Poques vegades vèiem la TV; escoltàvem molta música i tots tocàvem algun instrument. El meu avi sempre tocava l’harmònica, i ara sempre que n’escolto alguna, me’n recordo d’ell. La música et serveix per evadir-te o per recordar”. Ah, el poder brutal de la música per transportar-te a altres èpoques i llocs! I llavors, tu tocaves algun instrument? “Jo tocava la guitarra elèctrica. Teníem un grup de punk-rock amb els amics de tota la vida. Amb 17-18 anys, semblava que anava a trencar-se alguna cosa, social i musicalment, a Euskadi. Ens fèiem dir Eztanda, que vol dir explosió. Cantàvem en euskera, i estàvem influïts pel rock radical basc. Més per les lletres que per la música. Amb 3 acords fèiem 40 cançons!”. Què gran! Mai hagués imaginat que l’àrbitre del 5-0 del Barça-Madrid 2010 havia estat punk! Ni que intenta perllongar la tradició de melomania familiar a les seves filles. “Les dues toquen el piano. La petita, de 9 anys, ara vol tocar la trikitixa (típic acordió basc), i la gran, de 12 anys, vol fer guitarra. Abans que amb la Nintendo o la TV, prefereixo que estiguin amb la música. Avui per aixecar-se els he posat ‘The Magnificent Seven’ de The Clash. Els explico qui són, les lletres, que van introduir coros al punk per 1ª vegada… si després els agrada o no, ja és cosa seva. Però a vegades em porten coses a casa que penso si alguna cosa està fallant en l’educació que els dono! (riures).

[youtube vpJuE9-nZMQ nolink]

KORTATU ESTRELLA ROJA.jpg Així doncs, amb quins grups et vas iniciar en això de la música? “De la meva terra vaig començar amb M-ak, Hertzainak, Kortatu i Negu Gorriak, Eskorbuto, RIP, Baldin Bada, BAP!!, que per a mi han estat segurament el millor grup que hi ha hagut per aquí… anaves a qualsevol bar i et posaven tota aquesta música, però els meus germans escoltaven coses molt diferents. Quan anava amb els meus amics i els posava Tom Waits o Janis Joplin em deien: ‘però això què és? Treu això, tu estàs malament del cap!’. Però la música són estats d’anim, i a vegades et ve de gust escoltar una cosa, i a vegades una altra”. Sí senyor, 100% d’acord! “Això del bon gust musical és molt relatiu. Hi ha gent que vol escoltar Bisbal o Chenoa? Doncs que ho facin! Per què no? Els meus jutges assistents tenen 31 i 33 anys. Fa 2 anys, després d’un partit, em vaig posar a punxar Leonard Cohen, i em van dir: ‘això què és? És molt bo!’. I jo vaig pensar: ‘si a la vostra edat no coneixeu Leonard Cohen, us heu perdut alguna cosa a la vida!” Bon gust, el d’Iturralde. Com ho demostra també amb un dels seus artistes fetitxe: mr. Tom Waits. “És influència del meu germà gran, que escoltava molta música americana. Em sona a diumenge al matí, esmorzant i explicant-nos les històries del dissabte. Té una veu tan ronca, tan instrumental, que t’embolcalla. Pot ser dur d’escoltar si és la 1ª vegada, però quan ho escoltes una i altra vegada… collons! L’últim disc m’agrada, però no sóc objectiu amb ell. És com un fill. El vaig veure a Barcelona al 2008 i va ser espectacular”. Què m’has de dir! Jo també hi era, la nit que el Barça va vendre Ronaldinho al Milan, i en tornar del concert, un micròfon de COMRàdio es va colar entre els caps de Ronnie, Laporta i Galliani, en una foto històrica a la sortida del Botafumeiro…

galliani_ronaldinho_la_porta.jpg

[youtube tYLjq5oZIZ4 nolink]

tom waits futbol 1.jpg

Tom Waits i el polític argentí Jorge Telerman, a un Vélez, 1 – Boca, 3 (8 d’abril de 2007 a l’estadi de Liniers)

 

En fi, deixem les batalletes i tornem al que ens interessa. A banda de Tom Waits, més artistes que t’hagin marcat? “The Clash, per la ruptura i l’impacte d’escoltar-los als 16-17 anys; Janis Joplin, Bob Dylan, el Bruce Springsteen de ‘Born To Run’, Jimi Hendrix, Patti Smith… i de música local, Radio Futura, i tot els grups del punk-rock basc: Kortatu, La Polla Records, Hertzainak, M-ak, cantautors com Benito Lertxundi, Mikel Laboa, Xabier Lete… o d’altres de fora com Victor Jara.”. Moltes referències clàssiques. Però, i de bandes de 20 anys cap aquí, també escoltes? “I tant. A la seva època m’agradaven molt molt els Living Colour. Els R.E.M. dels primers discos, Metallica… quan va començar el grunge, gairebé no hi havien grups de metall. Tothom parla de Nirvana i ‘Nevermind’, però crec que és molt més disc el ‘Ten’ de Pearl Jam. En aquells anys també escoltava Alice in Chains i totes aquelles bandes. I Suicidal Tendencies, Rage Against The Machine, i una banda que vaig veure a l’Apolo de Barcelona: els Urban Dance Squad. Tenien una cançó que deia ‘this is no kid‘ que parlava de la droga, que és molt bona. També em vaig divertir molt amb Mano Negra. Manu Chao és molt gran. És de l’Athletic,  i una vegada no el van informar bé i va sortir amb la samarreta de l’Athletic a San Sebastian! (riures) I un dels millors grups en estudi però dels pitjors en directe són els Red Hot Chili Peppers. Els he vist 3 vegades, i a quina pitjor! El paio no canta un ou! Què dolent és cantant! Tot i que en estudi és molt bo…”

[youtube 7xxgRUyzgs0 nolink]

Mmmmm… pel que veig, també ets d’anar a concerts? Encara ho pots fer? “M’agrada molt anar a concerts i festivals. Més que al cinema, per exemple. Ara també hi vaig amb les meves filles. L’últim va ser el de Ken Zaspi, que és d’aquí i els agrada. Els concerts de la meva vida? Per descomptat, el de The Clash a San Sebastian (al Velòdrom d’Anoeta, el 2 de maig de 1981). I ara et sorprendré: el de Silvio Rodríguez i Pablo Milanés a Las Palmas de Gran Canària quan estava fent la mili. Un dels meus germans era molt de cantautors, i em va posar la ‘Cantata de Sta. María de Iquique’ dels Quilapayun 8.500 vegades, Victor Jara 200.00, el vostre Lluís Lach un munt de vegades… a que t’he sorprès ara?”. Doncs sí, per què no dir-ho? I escolta’m: i no et reconeixen quan vas als concerts? “I tant! Quan vaig a festivals alternatius amb la meva dona, a vegades sento per darrere: ‘no, que no pot ser Iturralde. Cóm vols que estigui aquí?’. Llavors em pregunten i els dic: ‘no, home, no! Moltes vegades em confonen amb ell, però no sóc jo!’. I llavors marxen i els escolto dir: ‘ho veus cómo no era pas ell?’. I ens morim de riure!”. Què cabron! Dit sempre amb carinyo i sense acritud…

[youtube El-PYclXM6w nolink]

1290024794_0.jpg Una imatge ben típica a les prèvies dels partits és veure cóm els jugadors arriben a l’estadi i baixen de l’autocar amb auriculars posats, escoltant música que els ajudi a evadir-se de la realitat i concentrar-se plenament en el partit. Això els àrbitres també ho feu? “Crce que sóc el primer àrbitre aquí que posa música abans dels partits. En l’últim any i mig o dos, la darrera cançó que escolto abans de sortir sempre és ‘Memory Remains‘ de Metallica. Cap allà 1989 o 1990, 12 pirats de per aquí vam anar en autobús fins a París per veure AC/DC als Camps Elisis. Els teloners eren Metallica, i en veure’ls vam dir: ‘cagondéu, però si són millors!’. I com que és el meu últim any arbitrant, pel significat que té la cançó (‘la memòria perdura’), jugues amb aquestes històries. Però ara tinc ganes de comprar-me l’últim disc de Metallica amb Lou Reed per poder dir: ‘què baixos heu caigut!’ Tot per la pasta”. I el fet que facis un bon o un mal arbitratge t’influeix en la música de després? “I tant! Quan et surt un mal partit, ho saps perfectament. Aquell dia ho passes malament, i et poses música de fons, que gairebé no la vols ni escoltar. En canvi, si et surt un bon partit, em poso música per cantar. O també em poso molt a Bob Marley si la cosa va bé”. Bob Marley, gran futbolista i que va morir literalment pel futbol, com ja us vam explicar aquí, a l’Orella de Chygrynskiy… “Sí. I quan gent jove que tot just comença en això del periodisme em diu segons quines coses, a mi que porto 30 anys en això de l’arbitratge, és com si jo li volgués ensenyar a Bob Marley cóm s’ha de fer un porro! (riures) O com dir-li a Jimi Hendrix que avui no ha tocat bé!”

[youtube vrxctAvchjQ nolink]

Així doncs, veient els teus coneixements i gustos musicals tan diversos, deus tenir una bona col.lecció de discos a casa, no? “Buf! Ara mateix? Entre vinils i CD’s? Més de 20.000 segur”. Què????? Més de 20.000 discos, bandarra??????? “Bé, no hi ha setmana que no me’n compri 4 o 5, i d’això ja fa més de 20 anys. Al meu Ipod tinc milers de grups. Tinc la gran sort que m’ho puc permetre. Però entenc a la gent que es baixa música per internet. És com tot el tema del ‘botellón': vas a un bar i et cobren 12 euros per un ‘cacharro’, i cagundéu, amb això te’n pots fer 40 a fora! Jo era de vinil al 1000%, i també tinc CD’s. Prefereixo comprar-me’ls i tenir-los, però entenc a la gent que es baixa discos a internet”

Per cert, abans d’acabar. Sabies que un grup català, els Estúpida Erikah, tenen una cançó que es diu ‘Iturralde González’?

[youtube 7AGRrJb1YWc nolink]

“Sí. Van estar tocant a Bilbao fa 3 o 4 anys però encara no els tenia controlats. Després vaig saber que tenien una cançó amb el meu nom, i que parla d’una parella que van junts al Camp Nou. Em vaig posar en contacte amb ella via mail dient-los que era Iturralde i m’agradaria saber per què… al principi no es creien que era jo!”. Bé, i de fet aquesta no és la única cançó amb protagonisme d’Iturralde, perquè al programa ‘Asuntos Propios’ de RNE també li van dedicar un tema el dia després del 5-0 del Barça de Guardiola al Madrid de Mourinho, versionant el ‘Me Cuesta Tanto Olvidarte’ de Mecano. “A Roma era pà i circ; en èpoques de Marx, la religió era l’opi del poble; i ara, és el futbol. La música és el que ajuda a omplir els buits interiors”. Quanta raó tens, i tant de bo tothom pensés com tu. Malgrat que alguna vegada hagi pogut escridassar-te per algun penal no xiulat…

[youtube WKp5VQRkH9I nolink]

7925_1.jpg

 *Com que crec que el personatge s’ho mereixia, he preparat una de les famoses llistes d’Spotify amb cançons dels artistes preferits d’Iturralde González. Si en voleu gaudir, només cal que cliqueu AQUÍ

 

17 comentaris

 • Jerson Bosch

  15/11/2011 11:25

  Bé Ignasi Bé! Gran Iturralde! Ja he posat la llista de l’Spotify per si un cas…

 • itrapero

  16/11/2011 1:42

  Gràcies Jerson. Cóm porteu els fantasmes…? ;D

 • penya bogarde

  17/11/2011 11:29

  un crack itu-punk !!

  això és football, visca el punk-ball!

 • itrapero

  18/11/2011 1:33

  Visca, Bogardes!!!

 • Jordi Aparici i Yagüe

  21/11/2011 18:03

  Grandíssima entrevista! Tantes hores de periodisme esportiu dedicades a banalitats i fenòmens com aquest de l’iturralde queden pel camí!
  Déu n’hi do quin fons musical! Normalment quan algú diu que li agrada tot tipus de música tinc clar que li agrado tot tipus de música repulsiva, però amb aquest home se’m trenca el paradigma. De The Clash a Quilapayun! Llàgrima…

 • itrapero

  21/11/2011 21:32

  Gràcies Jordi! El que no vaig caure a preguntar-li en aquell moment és si coneixia la cançó ‘Venseremos’, himne oficial de les lligues de Subbuteo gracienques…

 • Sergio García

  22/11/2011 4:38

  tengo muchas ganas de leer este artículo, pero no sé catalán, ojalá algún día lo puedan traducir, gracias.

 • itrapero

  22/11/2011 11:17

  Hola, Sergio! En internet puedes encontrar un montón de traductores automáticos que facilitan bastante la tarea. El de Google, por ejemplo, ha mejorado bastante, y salvo algún pequeño matiz o palabra concreta mal traducida, el resto del texto conserva con bastante fidelidad el espíritu del post original. Prueba aquí! (te adjunto el texto traducido debajo…)

  http://translate.google.com/

  Gracias por el interés!

  “Si os pensabais que la Oreja de Chygrynskiy sólo había lugar para futbolistas melómanos o para músicos futboleros, ibais bien equivocados, Dimitros y Dimitras. Por mucho que sean el objetivo de las iras de muchos aficionados y sólo salgan a la prensa para ser criticados con titulares de color amarillo chillón, los árbitros son un elemento imprescindible para el gran circo del fútbol. Y probablemente tengan la tarea más difícil e ingrata del show. Pero detrás de estos tipos de negro a los que hemos abucheado o insultado mil y una veces, hay personas de carne y hueso con historias y personalidades muy interesantes. Y os puedo asegurar que uno de los árbitros que más recibe es un hombre afable, inteligente, con un sentido común descomunal, y una sensibilidad musical inalcanzable. Quizás después de leer esta entrada, a muchos os cambiará la percepción que tenga de Eduardo Iturralde González (pericos, no me miréis así!), Árbitro vasco de 1 ª división que este año dirá adiós a una profesión que le viene de familia (abuelo, padre y hermano), después de 3 décadas dedicándose a ella. Y es que un tipo que tiene una colección de más de 20.000 discos en su casa no puede ser mala persona …

  “Al ser el pequeño de 5 hermanos, escuché todo lo que ellos escuchaban, y eran cosas muy diferentes. En casa toda la familia era melómana. Pocas veces veíamos la televisión; escuchábamos mucha música y todos tocábamos algún instrumento. Mi abuelo siempre tocaba la armónica, y ahora siempre que escucho alguna, me acuerdo de él. La música te sirve para evadirte o para recordar “. Ah, el poder brutal de la música para transportarte a otras épocas y lugares! Y entonces, tú tocabas algún instrumento? “Yo tocaba la guitarra eléctrica. Teníamos un grupo de punk-rock con los amigos de toda la vida. Con 17-18 años, parecía que iba a romperse algo, social y musicalmente, en Euskadi. Nos hacíamos decir Eztanda, que significa explosión. Cantábamos en euskera, y estábamos influidos por el rock radical vasco. Más por las letras que por la música. Con 3 acuerdos hacíamos 40 canciones “. Qué grande! Nunca hubiera imaginado que el árbitro del 5-0 del Barça-Madrid 2010 había sido punk! Ni que intenta prolongar la tradición de melomanía familiar a sus hijas. “Las dos tocan el piano. La pequeña, de 9 años, ahora quiere tocar la trikitixa (típico acordeón vasco), y la mayor, de 12 años, quiere hacer guitarra. Antes de que con la Nintendo o la televisión, prefiero que estén con la música. Hoy por levantarse los he puesto ‘The Magnificent Seven “de The Clash. Les cuento que son, las letras, que introdujeron coros al punk por 1 ª vez … si después les gusta o no, ya es cosa suya. Pero a veces me llevan cosas en casa que pienso si algo está fallando en la educación que les doy! (Risas).

  Así pues, con qué grupos te iniciaste en esto de la música? “De mi tierra empecé con M-ak, Hertzainak, Kortatu y Negu Gorriak, Eskorbuto, RIP, Baldiri Bada, BAP!, Que para mí han sido seguramente el mejor grupo que ha habido por aquí … ibas a cualquier bar y te ponían toda esta música, pero mis hermanos escuchaban cosas muy diferentes. Cuando iba con mis amigos y los ponía Tom Waits o Janis Joplin me decían: ‘pero esto qué es? Saca eso, tú estás mal de la cabeza ‘. Pero la música son estados de ánimo, ya veces te apetece escuchar algo, ya veces otra “. Sí señor, 100% de acuerdo! “Lo del buen gusto musical es muy relativo. Hay gente que quiere escuchar Bisbal o Chenoa? Pues que lo hagan! ¿Por qué no? Mis jueces asistentes tienen 31 y 33 años. Hace 2 años, después de un partido, me puse a pinchar Leonard Cohen, y me dijeron: ‘esto qué es? Es muy bueno ‘. Y yo pensé: ‘si a su edad no conoce Leonard Cohen, se ha perdido algo en la vida! “Buen gusto, el de Iturralde. Como lo demuestra también con uno de sus artistas fetiche: mr. Tom Waits. “Es influencia de mi hermano mayor, que escuchaba mucha música americana. Me suena a domingo por la mañana, desayunando y explicándonos las historias del sábado. Tiene una voz tan ronca, tan instrumental, que te envuelve. Puede ser duro de escuchar en la 1 ª vez, pero cuando lo escuchas una y otra vez … cojones! El último disco me gusta, pero no soy objetivo con él. Es como un hijo. Lo vi en Barcelona en 2008 y fue espectacular “. ¿Qué me has de decir! Yo también estaba allí, la noche que el Barça vender a Ronaldinho al Milan, y al volver del concierto, un micrófono de COMRàdio se coló entre los jefes de Ronnie, Laporta y Galliani, en una foto histórica en la salida del Botafumeiro …

  Tom Waits y el político argentino Jorge Telerman, a un Vélez, 1 – Boca, 3 (8 de abril de 2007 en el estadio de Liniers)

  En fin, dejemos las batallitas y volvemos a lo que nos interesa. Además de Tom Waits, más artistas que te hayan marcado? “The Clash, por la ruptura y el impacto de escuchar a los 16-17 años; Janis Joplin, Bob Dylan, el Bruce Springsteen de ‘Born To Run’, Jimi Hendrix, Patti Smith … y de música local, Radio Futura, y todos los grupos del punk-rock vasco: Kortatu, La Polla Records, Hertzainak, M-ak, cantautores como Benito Lertxundi, Mikel Laboa, Xabier Lete … o de otros de fuera como Víctor Jara. “. Muchas referencias clásicas. Pero, y de bandas de 20 años hacia aquí, también escuchas? “Y tanto. En su época me gustaban mucho mucho los Living Colour. Los R.E.M. los primeros discos, Metallica … cuando empezó el grunge, casi no habían grupos de metal. Todo el mundo habla de Nirvana y ‘Nevermind’, pero creo que es mucho más disco el ‘Ten’ de Pearl Jam. En aquellos años también escuchaba Alice in Chains y todas aquellas bandas. Y Suicidal Tendencies, Rage Against The Machine, y una banda que vi en el Apolo de Barcelona: los Urban Dance Squad. Tenían una canción que decía ‘this is no kid’ que hablaba de la droga, que es muy buena. También me divertí mucho con Mano Negra. Manu Chao es muy grande. Es del Athletic, y una vez no le informaron bien y salió con la camiseta del Athletic en San Sebastian! (Risas) Y uno de los mejores grupos en estudio pero los peores en directo son los Red Hot Chili Peppers. Los he visto 3 veces, y en qué peor! El tipo no canta un huevo! Qué malo es cantante! Aunque en estudio es muy bueno … ”

  Mmmmm … por lo que veo, también eres de ir a conciertos? Aunque lo puedes hacer? “Me gusta mucho ir a conciertos y festivales. Más que al cine, por ejemplo. Ahora también voy con mis hijas. El último fue el de Ken Zaspi, que es de aquí y les gusta. Los conciertos de mi vida? Por supuesto, el de The Clash en San Sebastián (en el Velódromo de Anoeta, el 2 de mayo de 1981). Y ahora te sorprenderé: el de Silvio Rodríguez y Pablo Milanés en Las Palmas de Gran Canaria cuando estaba haciendo la mili. Uno de mis hermanos era muy de cantautores, y me puso la ‘Cantata de Santa. María de Iquique ‘de los Quilapayun 8.500 veces, Victor Jara 200.00, su Luis Lach un montón de veces … que te he sorprendido ahora? “. Pues sí, por qué no decirlo? Y escúchame: y no te reconocen cuando vas a los conciertos? “Y tanto! Cuando voy a festivales alternativos con mi mujer, a veces siento por detrás: ‘no, que no puede ser Iturralde. ¿Cómo quieres que esté aquí? ‘. Entonces me preguntan y les digo: ‘no, hombre, no! Muchas veces me confunden con él, pero no soy yo! ‘. Y entonces van y los escucho decir: ‘lo ves cómo no era él?’. Y nos morimos de risa “. Qué cabrón! Dicho siempre con cariño y sin acritud …

  Una imagen bien típica en las previas de los partidos es ver cómo los jugadores llegan al estadio y bajan del autocar con auriculares puestos, escuchando música que les ayude a evadirse de la realidad y concentrarse plenamente en el partido. Esto los árbitros también lo hacéis? “Crce que soy el primer árbitro ahí que pone música antes de los partidos. En el último año y medio o dos, la última canción que escucho antes de salir siempre es ‘Memory Remains’ de Metallica. Hacia allí 1989 o 1990, 12 pirados de por aquí fuimos en autobús hasta París para ver AC / DC en los Campos Elíseos. Los teloneros eran Metallica, y al verlos dijimos: ‘cagondiós, pero si son mejores’. Y como es mi último año arbitrando, por el significado que tiene la canción (‘la memoria perdura’), juegas con estas historias. Pero ahora tengo ganas de comprarme el último disco de Metallica con Lou Reed para poder decir: ‘qué bajos ha caído!’ Todo por la pasta “. Y el hecho de que hagas un buen o un mal arbitraje influye en la música de después? “Y tanto! Cuando te sale un mal partido, lo sabes perfectamente. Aquel día lo pasas mal, y te pones música de fondo, que casi no la quieres ni oír. En cambio, si te sale un buen partido, me pongo música para cantar. O también me pongo muy a Bob Marley si la cosa va bien “. Bob Marley, gran futbolista y que murió literalmente por el fútbol, ​​como ya os contamos aquí, en La Oreja de Chygrynskiy … “Sí. Y cuando gente joven que apenas empieza en esto del periodismo me dice según qué cosas, a mí que llevo 30 años en esto del arbitraje, es como si yo le quisiera enseñar a Bob Marley cómo debe hacerse un porro! (Risas) O como decirle a Jimi Hendrix que hoy no ha tocado bien! ”

  Así pues, viendo tus conocimientos y gustos musicales tan diversos, debes tener una buena colección de discos en casa, no? “Buf! Ahora mismo? Entre vinilos y CDs? Más de 20.000 seguro “. ¿Qué ????? Más de 20.000 discos, canalla ??????? “Bueno, no hay semana que no me compre 4 ó 5, y de eso ya hace más de 20 años. En mi Ipod tengo miles de grupos. Tengo la gran suerte de que me lo puedo permitir. Pero entiendo a la gente que se baja música por internet. Es como todo el tema del ‘botellón': vas a un bar y te cobran 12 euros por un ‘cacharro’, y cagundéu, con ello te puedes hacer 40 a fuera! Yo era de vinilo en el 1,000%, y también tengo CDs. Prefiero comprar me y tenerlos, pero entiendo a la gente que se baja discos en internet ”

  Por cierto, antes de terminar. ¿Sabías que un grupo catalán, los Estúpida Erikah, tienen una canción que se llama ‘Iturralde González’?

  “Sí. Estuvieron tocando en Bilbao hace 3 o 4 años pero aún no los tenía controlados. Después supe que tenían una canción con mi nombre, y que habla de una pareja que juntos en el Camp Nou. Me puse en contacto con ella vía mail diciéndoles que era Iturralde y me gustaría saber por qué … al principio no se creían que era yo “. Bueno, y de hecho esta no es la única canción con protagonismo de Iturralde, para el programa ‘Asuntos Propios’ de RNE también le dedicaron un tema el día después del 5-0 del Barça de Guardiola en el Madrid de Mourinho, versionando el ‘Me Cuesta Tanto Olvidarte’ de Mecano. “En Roma era pan y circo, en épocas de Marx, la religión era el opio del pueblo, y ahora, es el fútbol. La música es lo que ayuda a llenar los vacíos interiores “. Cuánta razón tienes, y ojalá todo el mundo pensara como tú. A pesar de que alguna vez haya podido gritar-te por algún penalti no pitado …

  * Como creo que el personaje se lo merecía, he preparado una de las famosas listas de Spotify con canciones de los artistas preferidos de Iturralde González. Si queréis disfrutar, sólo tienes que clicar AQUÍ …”

 • Sergio García

  22/11/2011 23:29

  Gracias! que gozada de artículo

 • itrapero

  23/11/2011 0:06

  No hay de qué! Las gracias, a Iturralde, que es quien puso la materia prima… XD saludos!

 • David Guinart

  23/11/2011 19:37

  Molt bona entrevista i contingut. Un tio genial en Iturralde González. Escoltava el milloret del rock radical basc dels 80…

  Gora Iturralde!! ;-)

 • JOhnny

  24/11/2011 16:31

  Doncs encara no entenc perquè la cançó es diu Iturralde González

 • Iturralde González, el punk del silbato [CAT]

  25/11/2011 14:55

  […] "CRITEO-300×250", 300, 250); 1 meneos Iturralde González, el punk del silbato [CAT] blogspersonals.ara.cat/lorelladechygrynskiy/2011/11/15/it…  por Maroto hace […]

 • iturralde txapeldun!

  25/11/2011 19:07

  puto amo iturralde, y el odio que le tienen en ciertos lugares no hace mas que encumbrarle

 • Paco Olgarte

  25/11/2011 21:00

  Babarruna ta Aza Popularra!! jajajajaaa

  Que grande Iturralde! Nunca hubiera imaginado que escuchabas a los BAP!!. De hecho ya quedamos muy poquitos que recuerdan aquellos tiempos gloriosos… Muchas gracias por abrirnos las puertas de tu casa y por mostrarnos los rincones que cobija. Milesker berriro, zure hitzak bizitza dastatzen eta ulertzen duen pertsona batenak dira!

 • itrapero

  27/11/2011 19:14

  Gràcies a tots per l’interès i els comentaris! Gran Iturralde!

 • Liga BBVA Jornada 15

  03/12/2011 18:31

  […] […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús