Portades futboleres (5): The Wedding Present ‘George Best’… i més!

 gbest_display_image.jpg

Encara alucinant per la repercusió de l’anterior post sobre Iturralde González (fregant ja les 2.000 interaccions entre twitter, facebook, comentaris i fòrums d’internet…), aquesta nit vull saldar un compte pendent. En el temps que porto escrivint aquest espai futbolero-musical, hem conegut històries de futbolistes amb personalitats fascinants i ànimes punk-rock, com Vinnie Jones, Eric Cantona o l’enorme Robin Friday. Però encara no havia trobat la oportunitat de donar-li espai a un autèntic mite del que em vaig comprar una bufanda a les rodalies d’Old Trafford, el dia que vaig complir el somni de gaudir de la mística del Teatre dels Somnis. I el sisè aniversari de la seva mort és una excusa com qualsevol altra per fer-ho. Sí, Dimitros i Dimitras: estic parlant del gran George Best, l’anomenat ‘cinquè Beatle’. Probablement, el primer futbolista mediàtic de la història, i personatge de culte que va transcendir més enllà del simple món de la pilota, gràcies a la seva extraordinària personalitat i el seu carisma seductor…

IMG_4334.JPG

Com que segurament coneixereu a la perfecció la vida i miracles de George Best no m’hi estendré. Però per als nouvinguts en la matèria, només cal recordar que aquest futbolista nord-irlandès és considerat per molts (o com a mínim, abans de la irrupció de Leo Messi) com un dels 5 millors jugadors de tots els temps, competint amb els 4 grans (Pelé, Maradona, Cruyff i Di Stefano). Mite del Manchester United (hi va jugar de 1963 a 1974), va guanyar la 1ª Copa d’Europa de la història dels Red Devils, va ser Pilota d’Or, i va esdevenir tot un fenòmen extrafutbolístic pel seu estil de vida extravagant, la seva bona presència i per un caràcter extrovertit i desenfadat. Probablement per aquesta vida d’excessos, dones, alcohol i glamour, la carrera futbolística de Best no va ser encara millor. I és que, com ell va dir en una de les seves mítiques sentències inapel.lables, “si jo hagués estat lleig, no hauríeu sentit a parlar de Pelé”. Geni i figura…

Footballer-George-Best-sh-001.jpg

wedding present.jpg Si parlem de música, l’homenatge més clar i popular és el disc de debut dels anglesos The Wedding Present. La banda de David Gedge (fan del Manchester United) va editar aquest primer disc a l’octubre de 1987. Amb els immensos Smiths a punt de plegar, Gedge i els seus es van plantar a l’escena musical anglesa com l’alternativa al regnat de Morrissey & Johnny Marr en el pop britànic de l’època. I per a molts, ho van aconseguir ja amb aquest gran disc de guitarres frenètiques, melodies infalibles i lletres empàtiques. Un disc anomenat ‘George Best‘, en tribut a un dels millors futbolistes de tots els temps. I un disc amb una de les portades més icòniques de la història del pop: fons verd, i al ben mig, una fotografia de Best en ple partit, vestint la samarreta dels Red Devils, amb les cames plenes de fang, i la barbeta i cabells llargs que va lluir durant bona part de la seva carrera esportiva. Portada que es reproduiria parcialment 20 anys després en el disc en directe ‘Live 1987′.

61JOASaRGEL._SS500_.jpg

cd paul weller.jpg Tot i ser la més coneguda, aquesta no és la única presència de George Best en portades de discos. El mític Paul Weller (The Jam, Style Council…) va editar al 1995 un dels seus àlbums en solitari més celebrats: ‘Stanley Road’. En el seu desè aniversari, l’artista pop britànic Peter Blake va dissenyar una nova portada a l’estil collage, on sortien la torre Eiffel, el símbol mod, Aretha Franklin, John Lennon… o George Best. I que Weller admirés Best té força mèrit, si tenim en compte que, pel que sembla, l’excantant dels Jam és fan del Chelsea…

[youtube W8hd5ugAnlc nolink]

20070220-definitely-maybe.jpg Com ja us explicava en el post sobre el Manchester City, el fantàstic debut d’Oasis (‘Definitely Maybe’) també té una doble presència futbolera a la seva portada. Com no podia ser d’una altra manera amb els germanets Gallagher (fans a mort del City), a la portada surt una foto de Rodney Marsh (mític futbolista del City dels 70). Però com que la foto va ser presa a la casa del guitarra Paul ‘Bonehead’ Arthurs (seguidor del United), al costat de la finestra també hi ha una foto… de George Best. De fet, en una entrevista a la prestigiosa revista de futbol anglesa ‘Four-Four-Two‘, en Noel Gallagher admetia que, tot i ser del United, el seu gran ídol futbolístic és l’heroi del rival ciutadà, George Best! Potser pensava en ell quan va composar ‘Cigarettes & Alcohol’…?

[youtube SaeLKhRnkhQ nolink]

I aquesta no és la única vegada que dos futbolistes dels equips rivals de Manchester com eren Marsh i Best comparteixen espai amb vincles musicals. L’any 2000, Mary McGuckian va dirigir un biopic sobre George Best anomenat, simplement, ‘Best’. En aquesta pel.lícula sobre la vida del futbolista del United, l’actor irlandès John Lynch interpretava el paper de Best, la mitica Patsy Kensit donava vida a la model Sophie Dahl, però… sabeu qui feia de Rodney Marsh? Tic-tac, tic-tac… ni més ni menys que Roger Daltrey, el cantant de The Who!!!

[youtube Ujmije-OXgc nolink]

Una altra banda mítica del pop britànic, The Kinks, també té vincles amb el bo d’en Georgie. Segons sembla, la seva popular cançó ‘Dedicated Follower Of Fashion‘ està dedicada al futbolista del United, que també era gran seguidor de la moda de l’època. Pel que expliquen, el líder dels Kinks Ray Davies volia, fins i tot, que el mateix George Best cantés la cançó, però finalment això no va ser possible. Aquesta és només una de les moltíssimes cançons dedicades al ‘cinquè Beatle’. Algunes d’elles estan recopilades en el disc ‘Georgie: the Best Album‘, que també conté entrevistes amb Best o amics seus que parlen d’ell. I autèntics ‘temazos’ de pura psicodèlia pop…

[youtube 5kV6rjM8mg8 nolink]

[youtube pIftLnxc8Ks nolink]

Abans d’acabar aquest petit tribut musical a George Best, dues cosetes. Una, si no les coneixeu, us recomano molt que llegiu aquesta compilació de frases mítiques de Best que agrupa el molt recomenable blog ‘Bar Deportes‘. I per completar el retrat del personatge, el més essencial, tractant-se d’un futbolista: una recopilació d’algunes de les seves millors jugades i gols. Flipareu amb un jugador de futbol i personatge simplement excepcional…

[youtube V5QqL-ljMoo nolink]

 ———————————————————————————————————————————————————–

PD: La primera postdata d’avui, per a un curiós vídeo antiracista del Zenit de Sant Petersburg (ex equip del Déu Arshavin!), amb el raper rus Noize Mc:

[youtube plKFQE6Nt38 nolink]

PD2: I el segon afegit, potser encara més surrealista. Sabeu què va passar ara fa uns dies durant el concert de Roxette al Palau St. Jordi de Barcelona? Pericos i merengues, potser millor absteniu-vos de clicar el següent video, per evitar erupcions cutànies i similars…

[youtube DNaIijL5cEY nolink]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús