Stuart Pearce, el defensa amb imperdibles

Pearcescream.jpg

Ara farà poc més d’un any, un boig del futbol i la música com en Toni Padilla em va proposar fer aquest blog. I un dels exemples que em va posar per vendre’m la burra va ser la història d’Stuart Pearce. Admeto que al principi pensava que tindria més dificultats per trobar històries que vinculessin futbol i música, però el cert és que són dos camps que tenen tants punts de connexió, que he trigat gairebé un any i una quarentena d’escrits per trobar-li un forat. I mira que l’exinternacional anglès té força suc musical, tot sigui dit. I com ja passava amb el mític Iturralde González, Pearce té una debilitat: el punk.

 gods save.jpg

POW.jpg Per si sou molt joves i no el recordeu, Stuart Pearce va ser un defensa anglès de les dècades dels 80 i 90. Quan jugava al Coventry, va ser descobert pel mític Brian Clough (si no heu vist la imprescindible pel.lícula ‘The Damned United‘, ja trigueu, ganàpies!). El llegendari entrenador el va fitxar pel Nottingham Forest que havia guanyat 2 Copes d’Europa uns pocs anys abans. Al Forest es va convertir en una llegenda del club entre 1985 i 1997, jugant més de 400 partits amb els Reds. Pearce també va defensar els colors del Newcastle, West Ham o Manchester City, i va ser internacional anglès 78 vegades, de 1987 a 1999. Al 2002 es va retirar i es va fer entrenador: entre 2005 i 2007 va dirigir al Manchester City, i des de llavors, és entrenador de la selecció anglesa sub-21. A més, serà l’encarregat de dirigir la selecció olímpica en els Jocs de Londres d’aquest pròxim estiu. Caldrà veure si com a eina de motivació utilitza vells vinils de bandes punks britàniques, com ara una de les seves preferides: els Resistance 77true7.jpgAquesta banda anglesa de punk i oi! va ser formada al 1979 a South Normanton. Quan Stuart Pearce va fitxar pel Nottingham Forest, el baixista i vocalista de la banda, Kieron Egan, li va enviar una còpia d’un dels seus discos, ja que sabia que el futbolista era fan de la música punk. Pearce va quedar encantat amb el disc, va començar a anar als concerts de Resistance 77, i els va suggerir que composessin una cançó dedicada al Forest. I així ho van fer, commemorant la final de Copa de la Lliga anglesa que l’equip va guanyar al 1990, a Wembley, en derrotar l’Oldham Athletic per 1-0, amb gol de Nigel Jemson. La cançó es deia ‘You Reds’, va vendre 2.000 còpies, i es va fer popular entre l’afició que assisteix als partits a l’estadi del City Ground (un altre dia us parlaré de cançons inspirades pel Nottingham Forest…).

reds7[1].jpg

[youtube 75jIiwqcDNQ nolink]

Lurkers_-_Gods_Lonely_Men_(Front).jpg Aquesta no és, ni molt menys, la única aportació d’Stuart Pearce a l’escena punk anglesa. Una altra de les seves bandes preferides és un grup que tampoc és massa conegut per al gran públic: The Lurkers. Aquests londinencs es van formar al 1976, inspirats per bandes americanes com els Ramones o els New York Dolls, o per d’altres angleses de glam rock com Slade. Stuart Pearce va anar a molts concerts d’aquest grup, i per aquelles casualitats de la vida (o no), això va quedar retratat per a la història en la discografia de la banda. I és que, segons explicava el mateix Stuart Pearce en una entrevista a la prestigiosa revista de futbol anglesa ‘Four-Four-Two’, una foto seva ballant com un boig en un concert apareix en el llibre interior del disc dels Lurkers ‘God’s Lonely Men’…

bandfulhamcrowd.jpg

[youtube Yg8tIlxxxRU nolink]

Tot i que alguns deien que Stuart Pearce també sortia en un mític documental de 1978 sobre el punk a la capital anglesa anomenat ‘Punk In London‘, en realitat s’estaven confonent: i és que qui sortia realment en aquest documental era el membre dels Lurkers Arturo Bassick (a més de moltes de les bandes mítiques de l’escena, com The Clash, The Jam, The Adverts o els Boomtown Rats). Però… ah amics! Aquí no s’acaben les vinculacions d’Stuart Pearce amb el punk anglès…

the-best-of-the-stranglers--gitarre-noten.jpg

I és que, una altra banda de capçalera de Pearce és un dels grups més reputats del punk i la new wave anglesa de finals dels 70 i principis dels 80: els mítics Stranglers. El futbolista els ha vist més d’una trentena de vegades en concert, i ha establert una amistat amb els membres de la banda. I això es va veure reflectit clarament en un fet. Primer, els antecedents: per la seva contundència, un dels sobrenoms de Pearce que es va fer més popular va ser el de ‘Psycho’ (per dir-ho clar i català, ‘psicòpata’). I tot i que no té res a veure amb una de les meves cançons preferides de la història de la música garatge (el ‘Psycho‘ dels enormes The Sonics), sí que té una connexió musical: i és que, en honor a ell, quan els Stranglers van decidir muntar un segell discogràfic, li van dedicar el nom a Stuart Pearce: Psycho Records. I és que la bona relació entre aquesta llegenda del futbol anglès i aquestes llegendes del punk britànic surt, fins i tot, a les notícies d’Sky Sports…

[youtube HquxrN-k-C8 nolink]

I, per descomptat, no us penseu que aquest és l’únic tribut punk a Stuart Pearce. Sense anar més lluny, una altra banda que té moltes cançons dedicades al futbol i la selecció anglesa, Loyalty, va escriure la cançó ‘Psycho’, en què el descriuen com el nº 3 que va defensar els ‘Pross’ amb orgull anglès, colpejant culs rivals i convertint-se en un malson per als seus oponents. I si no que li diguin a la selecció espanyola de Clemente que va quedar fora de l’Eurocopa del 96, en un gran partit a Wembley que es va decidir als penals. Pearce en va marcar un, i així es va treure l’espineta del penal fallat al mundial 90, en la semifinal contra Alemanya…

[youtube 8v52rIL5ynY nolink]

I abans d’acabar, un parell d’apunts més respecte a les preferències musicals d’Stuart Pearce: i és que, a banda d’altres bandes mítiques del punk anglès com els Sex Pistols o The Damned, l’entrenador olímpic del ‘pross’ també ha manifestat la seva admiració cap a bandes del que podríem definir com ‘xiclet-punk’ adolescent contemporani, com ara Green Day o Blink 182. O, fins i tot, d’una de les bandes de moda de l’indie-rock anglès com The Vaccines (quins records del concert de l’any passat a Hyde Park… -riure maligne: jajaja…)

[youtube 0sOq6Rrre7c nolink]

————————————————————————————————————————————-

PD: Avui faig una postdata amb l’excusa del concert que fan divendres a Barcelona els novaiorquesos The Pains Of Being Pure At Heart. Recordeu el post dedicat a l’exfutbolista del Chelsea Pat Nevin? Doncs com ja us vaig explicar llavors, ara que fa de DJ, moltes vegades punxa amb una samarreta d’aquesta banda. I, com a yankees que són els Pains Of…, no he acabat de trobar cap altre lligam amb el futbol; per bé que en alguna ocasió s’han manifestat fans dels Green Bay Packers… de futbol americà.

[youtube B4itzHRpltQ nolink]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús