Portades futboleres (6): Morrissey ‘Dagenham Dave’…

tumblr_lo5cg34zUS1qdjreg.jpg

A punt de començar a escriure la sisena entrega de les portades futboleres, m’acabo d’adonar que les 5 primeres són totes d’artistes britànics (Ash, Super Furry Animals, John Lennon, The Housemartins i The Wedding Present). Gens estrany, donada l’adoració pel futbol i la música que hi ha a les Illes Britàniques, però en qualsevol cas, i tot i que en tinc d’altres en cartera que no són pas de bandes de la Gran Bretanya, avui n’afegirem una sisena. I ni més ni menys que d’una de les grans icones de la història del pop anglès: Morrissey, el cantant i cervell dels Smiths.

BDodGwBmkKGrHqJl8EyjCVjTBM-jEJSg_12.jpg

Segurament com passava quan us vaig parlar de Nacho Vegas, costa d’associar la figura d’un artista com Morrissey al món del futbol. No fa el perfil. Però probablement fent servir la mateixa ambigüitat que ha utilitzat durant les 3 últimes dècades per vendre la seva música, imatge i sexualitat, en Mozzer també ha amanit la seva discografia amb referències futboleres. Començant per la foto que teniu a l’esquerra, que correspon a la sessió que li va fer el fotògraf Gino Sprio a Berkshire per al seu segon disc en solitari, ‘Kill Uncle’ (1991). O acabant per la portada que afegim avui a la nostra col.lecció, Chygrynskiys: tot i que es diu igual que una cançó dels Stranglers (adorats per l’actual seleccionador anglès Stuart Pearce), ‘Dagenham Dave’ és un single composat per Morrissey l’any 1995, per al disc ‘Southpaw Grammar‘. A la portada d’aquest àlbum, curiosament, sortia la foto d’un altre esportista: el boxejador Kenny Lane. Però al single ‘Dagenham Dave’ el protagonista era un futbolista. L’heu reconegut, o necessiteu tornar a mirar la portada que encapçala aquesta entrada? Voleu que us doni una pista? A banda de jugador, després va ser entrenador… i va seure a la banqueta del Barça! El teniu? No? Més pistes? Va guanyar una lliga com a tècnic culé… i va perdre una final de Copa d’Europa. Ara sí? O posem la cançó, a veure si us aclariu les idees…?

Us ha agradat la cançó? Té el seu què, no? En fi, al que anàvem: el poca-solta que ensenya la llengua a la fotografia no és un altre que un joveníssim Terry Venables! Sembla que la fotografia va ser feta al 1964, quan tenia només 22 anyets i jugava al Chelsea, però veient la samarreta blanca que duu en la imatge, em sorgeix una pregunta: li devien fer en un partit amb la selecció? Precisament en aquell 1964, Venables va jugar els seus dos únics partits com a internacional absolut amb Anglaterra: el 21 d’octubre, a Wembley, en un empat davant Bèlgica (2-2); i el 9 de desembre del mateix any, a l’Olímpic d’Amsterdam, un altre empat davant Holanda (1-1). Però buscant a internet la samarreta de la selecció anglesa d’aquell any, el coll també era blanc, i de pic, i no com la fotografia de la portada…

england tshirt.jpg

La solució al misteri? Doncs me l’ha donat avui el mateix Venables en una breu conversa telefònica no exempta de problemes de cobertura: “aquesta fotografia me la van fer quan jugava al Chelsea. Era en pretemporada, un dia que van obrir l’entrenament a periodistes i fotògrafs. A la imatge porto una samarreta d’entrenament, i per això no la reconeixies”. Ah, amic! Ara ho entenc! I recordes qui te la va fer? “Impossible! Hi havia una cinquantena de fotògrafs, i han passat molts anys. Ens estaven fent fotografies i els vaig treure la llengua. Va ser molt divertit, i tothom va riure molt”. I cóm va ser que Morrissey va triar aquesta imatge per a la portada de ‘Dagenham Dave’? Et va demanar permís? “No, jo no en sabia res. Ho vaig saber quan diversa gent va començar a dir-me que sortia a la portada d’un disc de Morrissey. Si ni tan sols èrem amics! Però em va agradar la idea. I la cançó també m’agrada. M’agrada molt la música. Si és bona, tant me fa l’artista o l’estil”. Sàvia filosofia musical, mister. A més, a la seva vida vosté ha gravat diverses cançons, oi? “I tant que sí. I no sé si recordaràs una vegada, quan entrenava al Barça, que vaig anar a un programa de TV amb La Trinca, i vaig cantar ‘I’ve Got You Under My Skin’ amb una orquestra de 24 membres!”. Sí senyor!! Tot i que jo era molt petit i tinc records difusos, però sí que he vist aquelles imatges anys després. Però encara tinc una darrera pregunta, senyor Venables; per què Morrissey el va triar a vosté per a la portada d’un single que ni tan sols parla de futbol? “Molt senzill. Jo vaig néixer a Dagenham, a l’est de Londres, com el protagonista de la cançó”. Ves per on! Quines coses té en Mozzer! I abans d’acabar amb la conversa telefònica, en Terry encara m’ha confirmat una altra cosa. I és que, curiosament, al llibre ‘Morrissey, scandal & passion‘, l’autor David Brett explica que la festa de llençament del disc, l’any 1995, es va fer al nightclub  Scribes West de Kensington. I sabeu qui era el llavors propietari d’aquella sala? Terry Venables, és clar…

SNF2932D-380_814225a.jpg

Sí, el marrec que aplaudeix Venables és el petit Pep Guardiola… 

‘Dagenham Dave’, però, no és l’únic intent de portada futbolera que ha fet Morrissey a la seva carrera musical. En voleu una de bona? En diverses ocasions, el cantant ha manifestat que un dels seus grans herois de tots els temps era, ni més ni menys, l’enorme George Best. Doncs pel que sembla, en plena època dels brillantíssims Smiths, Morrissey va voler que Best sortís a la portada d’un dels singles més memorables de la banda de Manchester, ‘The Boy With The Thorn In His Side’. Lamentablement, el futbolista es va negar, i al final en Mozzer va triar una curiosa foto en ple salt de l’escriptor Truman Capote (una tria que tampoc seria gens estranya, oi…?)

truman capote.jpg

I com que, encara que sembli mentida, les referències futboleres a la vida de Morrissey són unes quantes més, i no us vull prendre més temps, quasi que per avui ho deixarem aquí. Però voleu saber de quin equip és en Mozzer, o a quins futbolistes ha rendit homenatge a les seves cançons i concerts, o amb quin d’ells manté amistat? Doncs jo de vosaltres no em perdria la pròxima entrega de l’Orella de Chyrgynskiy. Ben aviat, a les seves pantalles (d’ordinador)…

—————————————————————————————————————————————————-

PD: Des d’aquí vull enviar una forta abraçada a un antic protagonista i col.laborador de luxe de l’Orella de Chyrgynskiy, el futbolista del Granada i ex de l’Espanyol Moisés Hurtado, que aquests dies ha passat per un dels pitjors tràngols que pot patir una persona. Molts ànims, Moi!

PD2: Ara fa uns dies, Cesc Fàbregas va participar en la gal.la dels premis Brit Awards, uns dels més importants de la música britànica. Al costat de la cantant de Pussycat Dolls Nicole Scherzinger, i amb la gràcia que el caracteritza, el futbolista d’Arenys va anunciar el premi a l’artista revelació, que va ser per a Ed Sheeran:

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús