Morrissey i futbol (3): doncs potser no era tan del United com semblava…

2924444133_f24075b9d0.jpg

Avui completaré la trilogia sobre Morrissey i el futbol desmuntant les teories que jo mateix vaig formular en l’anterior entrada. Si recordeu, us vaig donar un bon grapat de raons i proves com per pensar que l’excantant del Smiths era fan del Manchester United. Doncs avui us penso demostrar tot el contrari. Sóc així de bipolar, què voleu que us digui…

morrissey west ham.jpg

I és que Morrissey ha estat vinculat amb diversos equips de futbol. Començant pel West Ham. Tot va ser per diverses referències que va fer en molts concerts, ja en la seva etapa en solitari. Per exemple, en el concert al Forum de Londres del 16 de novembre de 1999. El show va començar amb la cançó ‘You’re Gonna Need Someone On Your Side‘ del seu disc ‘Your Arsenal’ (1992), però en algun moment de la cançó, Morrissey va canviar part de la lletra i va cantar “You’re gonna need West Ham on your side” (minuts 2’36” i 3’15” del video). En el mateix concert, a la cançó ‘Hairdresser On Fire‘, cara B del single ‘Suedehead’ (1988), Morrissey torna a canviar la lletra i canta “Where is West Ham, so much for West Ham, it is home of the free or what?” (als 43 segons del video). En aquest concert, a més, Morrissey es va posar una samarreta que va fer servir en d’altres ocasions i que es va convertir en peça de màrqueting i coleccionisme per als fans de Mozzer. Una samarreta amb el lema West Ham Boys Club. Molta gent va creure que feia referència a l’equip de futbol, però sembla que anaven errats. I no, ja sé que coneixent Morrissey, potser haureu pensat com jo que es tractava d’una sauna masculina o quelcom per l’estil. Però pel que sembla, en realitat es tracta d’un club de boxa d’aquesta zona de Londres.

bed.jpg El cert és que no seria gens estrany que les simpaties de Morrissey cap al West Ham fossin certes. I és que un dels seus grans ídols és una llegenda dels Hammers: Bobby Moore. El defensa i capità del mític West Ham que va guanyar la Recopa del 65, a banda de ser també guanyador de l’únic mundial de la història d’Anglaterra: el del 66, amb el pol.lèmic gol fantasma a la final contra Alemanya. La idolatria que sent Mozzer pel ja desaparegut defensa dels Hammers arriba fins a tal punt que el cantant va fer servir una foto seva al fons de l’escenari en la gira de ‘Oye Esteban’, l’any 2000. I no només això, sino que (com es pot veure a la fotografia), Morrissey tenia un enorme retrat de Bobby Moore als peus del seu llit, a la mansió del cantant a Los Angeles. Veure per creure…

Amb tot, el West Ham no és l’únic equip (a banda del Manchester United) amb el que s’ha vinculat Morrissey. Sense anar més lluny, al 2008 els diaris sensacionalistes britànics van publicar titulars llampants quan el cantant anglès va ser vist a Los Angeles amb una samarreta d’un modest equip del sud-est de Londres que actualment juga al que seria la 2ª divisió anglesa: el Millwall F.C. A la part posterior de la samarreta, Morrissey portava la inscripció ‘Mobster’, que vol dir gàngster (curiosament, a la portada del seu disc  de 2004 ‘You Are The Quarry’, en Mozz apareix vestit de gàngster). A més, poc després va demanar entrades al club per veure un partit contra el Leeds, i això va provocar també molts comentaris sobre les seves simpaties cap al club dels Lions…

2919738434_16e6f26460_o.jpg

o_chivas_guadalajara_chivas_rayadas-3197362.jpg

I no sé què li passa a Morrissey a Los Angeles, però també va ser allà quan va protagonitzar un altre capítol futbolero. Concretament, al 2007, quan va assistir a un partit de l’equip de David Beckham (que acabava de fitxar pels Galaxy de la ciutat californiana). El tema és que l’excantant dels Smiths va aparéixer a l’estadi… amb la samarreta de l’equip rival!! I aquest no era un altre que el Chivas de Guadalajara. No només això, sino que uns dies després ell i tota la seva banda van sortir amb l’equipació completa de l’equip mexicà en el concert que van fer al Hollywood Palladium! Un fet que, com es pot comprovar, va provocar reaccions diverses en el públic allà present…

Per no allargar-me molt més, us donaré 4 pinzellades més sobre més vinculacions de Morrissey i l’esport rei: per exemple, la seva amistat amb el llavors davanter del Queens Park Rangers Kevin Gallen, a qui va conéixer (on, si no?) a Los Angeles. Gallen li va regalar una samarreta del QPR amb el dorsal 10 i el nom ‘Mozalini’, que Morrissey ha lluït en alguna sessió de gravació…

MozaliniS.jpg

 Morrissey també té amistat amb un altre jugador del Queens Park Rangers: Joey Barton. El pol.lèmic migcampista ha declarat obertament en més d’una ocasió que és un gran fan de Morrissey i dels Smiths gràcies al seu oncle Tom, un melòman que el va introduir en grups com Primal Scream, Oasis, Nirvana, Paul Weller, LA’s o els Ocean Colour Scene. La seva idolatria arriba al punt que, fins i tot, va explicar a la BBC que la seva cançó preferida és ‘Still Ill’, i que per culpa del disc dels Smiths ‘Meat Is Murder’ es va fer vegetarià… durant una setmana. No sé cóm va poder aguantar tant de temps sense menjar-se un bon bistec, la veritat… sigui com sigui, Barton (un paio que, al marge dels seus incidents violents, és realment interessant: al seu twitter, tant et pot parlar de futbol com de música, de Nietszche o de George Orwell…) va complir el seu somni de conèixer personalment Morrisey al festival de Glastonbury de l’any passat.

JoeyMoz.jpg

 I un últim apunt (al marge de recordar-vos que el guitarra dels Smiths Johnny Marr és fan i, fins i tot, va jugar al Manchester City): sabeu qui és la protagonista dels singles dels Smiths ‘Heaven Knows I’m Miserable Now‘ (1984) i ‘Barbarism Begins At Home‘ (1985)? Doncs Vivian Nicholson. I qui carai és aquesta? -us preguntareu. Doncs aquesta noia es va fer famosa (i milionària) al 1961 a la Gran Bretanya, perquè va guanyar 152.000 lliures de l’època amb les travesses de futbol. Però com que els diners no porten la felicitat, també es va fer famosa als tabloides anglesos per tota una sèrie d’episodis desgraciats i morts que la van portar a la ruïna econòmica i psicològica. Un personatge perfecte per a les portades de Morrissey, i que tanca el cercle de la trilogia futbolera que vam començar amb la portada de Terry Venables. Doncs sí que tenia miga la relació de Morrissey amb el futbol, sí…

The-Smiths-Heaven-Knows-Im-M-10250.jpg

barbarismpromo.jpg

Quina millor manera d’acabar l’entrada que amb una mica de música, oi? ‘We’ll Let You Know‘ forma part del disc ‘Your Arsenal’. I com moltes altres vegades a la carrera de Morrissey, aquesta cançó va despertar controvèrsia, perquè alguns el van acusar de defensar el hooliganisme al futbol. Que cadascú ho interpreti com cregui convenient, però vaja…

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús