Música a la grada (1)

PHOTO_16064955_173471_30114638_ap.jpg

Cóm anem, Chygrynskiys? Abans de res, volia agrair-vos el suport i les votacions que han permès que L’ORELLA DE CHYGRYNSKIY sigui FINALISTA dels PREMIS BLOCS CATALUNYA 2012! Aspirem a guanyar el premi en la categoria d’esports, juntament amb 2 altres blocs germans del diari ARA (‘Ruc-bi català‘, d’en Ferran Vital, i ‘ARA Bàsquet‘, d’Àlex Gozalbo), així com també ‘Al Contracop‘, de Marc Busquets. El pròxim divendres 5 d’octubre, a Reus, es farà la gal.la on es revelaran els guanyadors; i només el fet de ser-hi ja fa molta il·lusió, ens escullin o no (per descomptat, us incloc a vosaltres; sense el vostre feedback, comentaris, crítiques i suggeriments, això no seria possible, per molt hippy-flower xirucaire que hagi sonat això; en el fons, només és una tapadera per dir-vos dissimuladament que accepto donatius per sobornar al jurat…)

Fet aquest preàmbul, anem de cara a barraca. Avui vull encetar una nova secció: Música a la Grada. A no ser que tingueu la gràcia i la sang orxatada de José Montilla, si mai heu estat a un camp de futbol haureu entonat un munt de càntics per animar el vostre equip. Si navegueu per internet, és fàcil trobar estudis antropològics, sociològics i/o lingüistics realment interessants sobre el tema (per exemple, aquest; o aquest; o també aquest…). La meva intenció en aquest nou espai de l’Orella de Chygrynskiy és anar recollint algunes de les moltes cançons que canten els aficionats dels estadis de futbol d’arreu del món, i buscar el tema original del que provenen. I és que, qui ho diu que el futbol i la cultura són móns oposats…?

1) YOU’LL NEVER WALK ALONE

Comencem pel clàssic entre clàssics; el tòpic entre tòpics; l’himne més emocionant que podreu escoltar en un estadi de futbol. Si li heu donat al ‘play’ al video precedent i no teniu la pell de gallina, quasi que no cal que continueu llegint. Servidor ha tingut l’immens privilegi d’escoltar-lo a Anfield i a Celtic Park, i encara se’m posen els pèls de punta només de recordar-ho. Aquesta cançó de suport és ben pròpia dels estadis del Liverpool i del Celtic, però també molts altres clubs l’han adoptat com a pròpia, pel seu enorme potencial emotiu (des del Feyenoord, al Borussia Dortmund o fins i tot el F.C. Tokyo!). Molts artistes han cantat aquesta cançó: des de Judy Garland a Frank Sinatra, passant per Elvis, Bob Dylan, Aretha Franklin, Johnny Cash o, fins i tot, la Tokyo Ska Paradise Orchestra o els punks The Adicts. I tot i que habitualment se li atribueix el seu origen a Gerry & The Pacemakers (banda de Liverpool que la va fer popular, propiciant que els aficionats ‘Reds’ la introduïssin als estadis de futbol), la cosa ve de més lluny. En realitat aquesta peça va ser composada per Richard Rogers i Oscar Hammerstein per al musical de 1945 ‘Carousel’, i és una cançó d’amor i dol en què Nettie Fowler, cosina de la protagonista Julie Jordan, li canta per consolar-la per la mort del seu marit, Billy Biggelow (minut 3’35” del video):

2)  SEVEN NATION ARMY

D’un clàssic com ‘You’ll Never Walk Alone’ passem a un dels càntics més moderns, que s’ha incorporat als estadis als darrers anys. La història és ben curiosa. Com segurament ja sabreu, la cançó original és dels americans (i malauradament ja separats) The White Stripes, que la van publicar originalment al seu disc de 2003 ‘Elephant’. La cançó es va utilitzar com a himne del mundial d’Itàlia 2006 i de l’Eurocopa d’Àustria i Suïssa 2008, i també es fa servir en altres esports. Però sembla que va començar a ser utilitzada per l’afició del Bruges belga, en un partit de Champions a San Siro, el 22 d’octubre de 2003. Mentre els aficionats esperaven l’inici del partit a un bar, va sonar la cançó dels White Stripes i es van posar a cantar-la amb el típic ‘looo-lo-lo-lo-lo-loooo-loo’. L’afició del Bruges se la va fer seva, i quan la Roma va visitar el seu estadi en un partit d’Europa League el 15 de febrer de 2006, els supporters de l’equip italià la van escoltar i la van importar als estadis italians. Es va fer tan popular, que per això va ser escollida himne al Mundial d’Itàlia d’aquell mateix any, davant la incredulitat del mateix Jack White dels White Stripes…

3) LES TOREADORS

(el vídeo és una mica cutrongo, però em serveix per il·lustrar el càntic en qüestió. Als 45″…)

El futbol i la música clàssica tenen molta més relació del que alguns volen admetre. L’eterna disputa entre els que separen ‘alta’ i ‘baixa’ cultura salta pels aires amb molts càntics que escoltem als estadis de futbol, i aquest n’és un clar exemple. I és que, qui ens havia de dir que grups d’aficionats de futbol (a qui habitualment se’ls associa amb pocs coneixements culturals) adoptarien una peça de l’òpera ‘Carmen’ com a mètode de suport al seu equip? Estic parlant de ‘Les Toreadors’, suite nº1 de ‘Carmen’, del dramaturg francès Georges Bizet. Es tracta de la seva òpera pòstuma, estrenada el 3 de març de 1875, just 3 mesos abans de la seva prematura mort per un atac de cor, amb només 36 anys. Diuen que les males crítiques i el fracàs inicial de l’obra van tenir a veure amb la mort de Bizet, però el que és ben segur és que el dramaturg francès va marxar sense imaginar-se que ‘Carmen’ es convertiria en un gran èxit universal, ni que un segment d’aquesta suite es faria ben popular a les graderies del llavors inexistent Camp Nou (1’06” del video)…

Encara amb moltes altres cançons a la recàmera que aniré publicant en pròximes entregues, com sempre us animo a fer les vostres aportacions i suggeriments! Quines cançons heu cantat a un estadi de futbol per animar el vostre equip? Proposeu-ne a través dels comentaris o del twitter!

————————————————————————————————–

PD: La primera post-data ja fa dies que la volia posar, i sempre se m’oblida. El bon amic Uri Rodríguez em va passar aquesta foto de Leo Messi tornant d’una concentració amb la selecció argentina, portant una samarreta… de Freddy Mercury! S’haurà aficionat a Queen de tant cantar el ‘We Are The Champions’…?

Messi-aeropuerto-espanol-Freddy-Mercury_OLEIMA20120816_0062_15.jpg

PD2: I la segona postdata, per al burrot de Liam Gallagher. Com potser ja heu vist aquesta setmana, dimarts passat el cantant de Beady Eye i ex-Oasis va estar al Santiago Bernabeu animant al seu Manchester City en el partit de Champions. I pel que diuen, es va perdre el millor, perquè va marxar al tram final del partit, poc abans que arribessin els 3 darrers gols del matx (tot i que alguns asseguraven que l’havien expulsat de l’estadi, sembla que això no està confirmat). Ara, mentre s’hi va estar, sembla que s’ho va passar prou bé…

4 comentaris

 • Sergi Torres

  25/09/2012 19:07

  A Millerntor (Sankt Pauli) cada cop que surten els jugadors sona com a himne el “Hell’s Bells” d’AC/DC i cada cop que hi ha un gol de l’equip local la cançó “Song 2″ de Blur.

 • itrapero

  26/09/2012 15:05

  Home, i tant!! En vaig parlar a l’entrada sobre el Sankt Pauli, mesos enrere: http://blogspersonals.ara.cat/lorelladechygrynskiy/2011/04/24/st-pauli-punk-rock-f-c/ ;D Gràcies!

 • Salva Vidal

  27/09/2012 16:48

  Sense sortir de Celtic Park, que em dius de tota la grada cantant el temazo de Depeche Mode? Boníssim!! http://www.youtube.com/watch?v=TspYx7EaF5A

 • itrapero

  27/09/2012 22:49

  Sí!! Aquest el tenia controlat a la meva llista, crack! ;D Merci!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús