Les altres revelacions de Wikileaks

Obama Nobel.JPG

Obama amb el Nobel de la Pau / Doug Mills. The New York Times

El pròxim dia 10 farà un any que el president Barack Obama va recollir a Oslo el premi Nobel de la Pau. Ja llavors es va dir que era una decisió precipitada, i que se li donava de manera preventiva; més per les seves intencions que no pas pels seus èxits. Efectivament, un any després el balanç és força decebedor. La retirada de l’Iraq és una retirada en fals (hi ha encara 50.000 soldats que, és cert, no hi són en “missió de combat” sinó només per assessorar l’exèrcit iraquià, però això és només una figura retòrica: res ni ningú els priva d’usar les armes si tenen la subjectiva percepció que estan amenaçats); a la “guerra justa” d’Afganistan no se li veu cap sortida pròxima i Guantánamo continua oberta.

La filtració de documents del departament d’Estat ha deixat en evidència, posant negre sobre blanc –però sense excessiva sorpresa–, els interessos reals de la política exterior nord-americana; i està causant força rebombori, més mediàtic que polític.

Ara bé, el que és veritablement escandalós –i que es mereixeria tenir majors conseqüències– és el contingut dels documents filtrats per Wikileaks el 23 d’octubre sobre la guera d’Iraq, que s’afegien al vídeo fet públic el mes d’abril. El vídeo delatava un evident crim de guerra, i les filtracions revelaven que les tropes nord-americanes havien comès assassinats de civils de manera indiscriminada i que havien practicat i consentit tortures; una realitat també coneguda però que aquells documents van fer evident, i que entra en flagrant contradicció amb la retòrica presidencial. Ara fa un any, a Oslo, en el seu discurs, Obama va dir que a vegades les guerres eren inevitables i eren l’únic recurs per aconseguir la pau, i va afegir solemnement: “Els Estats Units han de continuar sent un referent en la conducta en la guerra. Això és el que ens fa diferents d’aquells contra qui lluitem. Aquest és l’origen de la nostra força. És per això que he prohibit la tortura. Per això vaig ordenar el tancament de Guantánamo. I és per això que he reafirmat el compromís dels Estats Units a respectar les Convencions de Ginebra. Ens perdem quan nosaltres mateixos no complim aquells ideals que defensem amb la nostra lluita”.

Després de conèixer aquelles filtracions sobre l’Iraq, des de l’ONU es va demanar a Obama que com a mínim ordenés una investigació i, si s’esqueia, processés els culpables de les atrocitats comeses a l’Iraq. De moment, però, aquest gest no ha arribat; un silenci que desacredita una mica més el Nobel de la Pau i dóna arguments als qui sospiten que Obama no ordena una investigació perquè potser no quedaria només circumscrita als escalafons més baixos de l’Exèrcit i l’Administració.

5 comentaris

 • l·l

  03/12/2010 17:11

  És prou més llest, però a veure si l’Obama no acabarà com en Zapatero, també és un polític romàntic però autoritari, i si te una oposició tipus Atila.

 • Pere Franch

  03/12/2010 20:07

  l·l, per mi el principal defecte d’Obama és la inacció, la inhibició en algunes qüestions. Esperem que no acabi com Zapatero!

 • Thomas LoCurto

  05/12/2010 0:39

  Per mi el principal defecte d’Obama és que sembla incapaç de defendre els morals i polítiques del seu partit. Jo li vaig votar perquè, entre altres coses, prometia fer canvis qualitatius al nivell judicial, al nivell social, a la política exterior del país. Sí hi ha coses que ha canviat, però no com prometia. Haig de dir, però, que cal esperar a 2012 per veure quina serà la resultat de la seva presidència, de debò.

 • black sun

  05/12/2010 12:02

  Qui arriba a president del estats units es perque els lobbys els deixen arribar. Poca o gens capacitat de maniobra te.Parlar li deixen parlar tot el que vulgui.Crec també que donem massa importància als U.S.A,el seu decliu ha començat,ja no convencen,el way of life ja pesa mes de 100 Kg,sols tenen un exercit demoledor i poc profesional que es el centre de l’industria pesant.

 • Pere Franch

  06/12/2010 12:36

  Thomas, hi estic d’acord: esperem a veure el novembre de 2010 com estan les coses. Black sun, Joseph Nye parla de “poder tou” (capacitat de ser atractiu, de ser desitjat) i “poder dur” (capacitat militar). Els EUA haurien de fer ús del poder tou, no només del dur per defensar els seus interessos. Jo vaig confiar que amb Obama els EUA s’acostarien una mica a la primera opció… Gràcies pel vostre interès.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús