Obama ha tornat

obamaspeechTucson 1.jpg

Obama dimecres a Tucson. David Becker / Getty Images / The New York Times

En política sempre és arriscat fer prediccions, però la primera impressió –a falta de veure què passarà quan els republicans aixequin la treva parlamentària– és que Obama surt clarament reforçat després del trauma postTucson. La tragèdia d’Arizona ha propiciat el retorn de l’autèntic Obama, l’originari, el candidat que captivava les audiències amb el seu missatge d’esperança, amb el seu yes we can.

L’emotiu discurs de dimecres a la Universitat d’Arizona li ha permès tornar-se a presentar davant els nord-americans com un home conciliador, capaç de superar fronteres bipartidistes i d’aglutinar esforços per mirar junts cap al futur. On millor es mou Obama és en el terreny de la retòrica, i ho va tornar a demostrar a Tucson en les seves paraules en memòria de les víctimes –“són part de la nostra família, una família americana de 300 milions”, va dir. Obama va fer el que sap fer més bé: parlar en públic, i en aquest cas tenia al davant un auditori en estat de xoc, necessitat d’un líder que el guiés en la catarsi i que li tornés a infondre l’esperança que el va dur a votar per ell fa dos anys.

I mentre Obama es recupera davant l’opinió pública, a la republicana Sarah Palin el seu contraatac defensiu li ha fet llufa. Del vídeo de Palin, però –penjat al seu Facebook només hores abans del discurs del president–, els mitjans nord-americans no en destaquen tant el recurs a una inoportuna expressió antisemita com el to acusatori de la seva intervenció; ella remarca la importància de lluitar per les pròpies idees, mentre que Obama parla d’unitat; on Palin busca culpables, Obama busca compatriotes. Així ho diu el blog The Caucus, que deixa clara la diferència entre les dues intervencions i destaca que fins i tot els més crítics amb Obama ara han elogiat la seva compareixença a Tucson.

La virtut d’Obama ha estat saber-se posar per damunt del debat polític i presentar-se novament com el president de tots. La primera impressió és que li ha sortit bé. Veurem quant dura aquest renaixement i com l’afecta l’anunciada ofensiva dels republicans a la Cambra un cop quedi enrere l’impacte mediàtic provocat pels trets de l’infeliç Jared L. Loughner.

Etiquetes , , ,

3 comentaris

 • Tweets that mention Obama ha tornat – Ara.cat — Topsy.com

  16/01/2011 15:26

  […] This post was mentioned on Twitter by Carles Galdón, Pere Franch. Pere Franch said: Un altre discurs brillant del president dels EUA. Obama ha tornat – Ara.cat http://t.co/l6DpVZf vía @diariARA […]

 • Xavi Alcalde

  18/01/2011 22:55

  Un pensament encertat. La predicció, però, quina és?

 • Pere Franch

  19/01/2011 13:25

  Gràcies, Xavi. Doncs si em demana una predicció concreta, a hores d’ara, intueixo que d’aquí a un temps (no sé quant temps, si dies o setmanes…) els republicans tornaran a la càrrega, però potser amb unes formes més educades i menys baladreres, no ho sé. Ara bé, el setge a les reformes de l’Obama serà implacable d’aquí fins al novembre de l’any que ve, això està clar. Veurem si aquest debat els ha calmat o no.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús