L’oprobi de Guantánamo, encara

Wikileaks ha tornat a posar en primer pla el que serà una altra taca indeleble en la història recent dels Estats Units: els documents publicats ara confirmen que el que ha passat i està passant a Guantánamo hauria de ser suficient per qüestionar qualsevol proclama dels Estats Units com a país defensor de la democràcia, promotor de la llibertat individual i impulsor de les garanties de l’Estat de dret.

A la crueltat patida pels presos, alguns malalts , d’altres simplement nens o avis, molts d’ells innocents, s’hi afegeix l’irregular entramat legal i retòric que van fer els dirigents d’aquell país per justificar l’injustificable. En primer lloc, per l’indret on es va decidir crear el penal: una de les conseqüències de la tutela sobre Cuba derivada de la guerra del 1898 va ser el tractat pel qual Washington llogava per temps indefinit la zona de Guantánamo al nou govern de L’Havana. Unes condicions que després el règim castrista va denunciar i que no ha reconegut en no cobrar mai el lloguer irrisori que paguen els Estats Units. Per als nord-americans, Guantánamo és territori sota sobirania cubana però administrat per ells en virtut d’aquell acord, i aquest fet els eximeix d’aplicar-hi la seva legislació i evita que tot detingut tingui dret a un judici en un tribunal civil. Aquesta garantia tan publicitada en la cinematografia nord-americana, fixada en les esmenes a la constitució, no s’aplica als detinguts de Guantánamo perquè simplement no estan en territori nord-americà, sinó cubà.

Guantánamo Reuters.jpg

Alguns dels anomenats 'combatents enemics' a Guantánamo / Reuters

En segon lloc, per la tipificació dels presos: George Bush es va inventar la denominació combatents enemics per evitar considerar-los presoners de guerra, ja que en aquest cas hauria d’haver aplicat les Convencions de Ginebra, de les quals els EUA és país signatari. Així, doncs, si bé va invocar la guerra contra el terror per implicar la comunitat internacional en les invasions de l’Afganistan i l’Iraq, Bush mai va considerar els detinguts en aquelles guerres com a presos sinó com a combatents, per així aplicar impunement les detencions arbitràries i el tracte irregular que les Convencions de Ginebra haurien impedit. Un cop esquivades la llei nord-americana i els convenis internacionals, quedava justificar davant l’opinió pública mundial l’ús de la tortura contra els presos. Ho va fer George Bush en diverses ocasions, però una de les més solemnes va ser en un discurs pronunciat el 6 de setembre de 2006 a la Casa Blanca, en què va oferir una nova mostra dels seus peculiars recursos argumentatius: va dir que com que els presos havien estat instruïts per resistir-se als interrogatoris, calia recórrer a “mètodes alternatius”, durs però necessaris perquè amb la informació que obtenien podien evitar nous atemptats com el de l’11-S.

Obama va prometre, en un excés d’optimisme i d’ambició mediàtica, tancar Guantánamo. No va calcular que ni dins el seu partit hi estaven d’acord, i per això el Congrés mai no va aprovar els fons per traslladar els detinguts a territori nord-americà. En conseqüència, tampoc no va aconseguir que els judicis es facin en tribunals civils en comptes de militars. Es mantindrà, doncs, aquesta greu anomalia que desacredita el sistema judicial nord-americà i que, contràriament al que pensen els seus defensors, perjudica més que no pas protegeix el seu país.

4 comentaris

 • Xavi Alcalde

  26/04/2011 21:39

  Bon post. I oportú. Esperem que aquest tema no s’oblidi, perquè lamentablement em temo que caldrà tornar-lo a recordar.
  Precisament aquests dies Amnistia Internacional recordava les declaraciones que va fer el senyor Bush quan li van preguntar si autoritzava la tortura: “¡Maldita sea, claro que sí!” es veu que va dir. Veurem algun dia un ciutadà nord-americà jutjat a la CPI?
  http://www.es.amnesty.org/actua/acciones/estados-unidos-debe-rendir-cuentas/?origen=tw&org_kwd=comp

 • pep casellas

  27/04/2011 20:27

  es impresionant que sis de cada deu presoners no tinguin res aveure amb la guerra, nens ,avis, malats.
  Es per deixar de creure en la democracia,

 • Pere Franch

  28/04/2011 1:57

  Xavi, sóc pessimista pel que fa a veure algun dia algun dirigent dels EUA davant la CPI.

  Pep, precisament el més greu de tot és la impunitat dels qui van decidir crear Guantánamo. Ara, hem d’intentar continuar creient en la democràcia, això sempre.

 • Antoni Jaume

  02/05/2011 23:33

  L’hostilitat del EUA cap a la CPI és ben palesa quan es recorda la Hague Invasion Act:

  http://en.wikipedia.org/wiki/American_Service-Members'_Protection_Act

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús