Un Congrés segrestat

Les eleccions del novembre van donar als republicans la majoria a la Cambra de Representants; entre els elegits hi ha una presència força significativa del Tea Party, el corrent ultraconservador que, a la vista del que està passant aquests dies a Washington, sembla que té segrestat el gruix del partit de l’Elefant. I el més greu és que aquesta minoria sense mandat sembla que vol segrestar tot el Congrés i tota la nació.

boehner.jpg

L'speaker de la Cambra, el republicà John Boehner / Chip Somodevilla. Getty Images

Els republicans només acceptaran ampliar el sostre d’endeutament si a canvi hi ha retallades dràstiques de la despesa pública. I prou. Els demòcrates, amb Obama al capdavant, accepten un pla de retallades considerable, fins i tot en Sanitat, on acceptarien retardar progressivament dels 65 als 67 anys algunes prestacions per als grans. Però alhora volen eliminar els avantatges fiscals que Bush va oferir als més rics. En concret, que qui cobra més de 250.000 dòlars a l’any deixi de tenir exempcions per pagar una hipoteca, haver fet donacions o haver satisfet ja impostos locals i estatals. Els demòcrates també proposen que les grans companyies petrolieres, mineres o financeres paguin una mica més d’impostos. És a dir, retalls en despesa social però més aportacions de les grans fortunes i les grans corporacions.

En el seu discurs de dilluns a la Casa Blanca, Obama deia que el 98 per cent dels nord-americans que cobren menys d’un quart de milió de dòlars no veuran apujats els seus impostos en cap cas. En una dramàtica crida als republicans, fins i tot recorria a un predecessor seu tan poc sospitós de socialdemocràcia com Ronald Reagan, que en el seu dia va dir que per reduir el dèficit calia que tothom pagués equitativament.

Per tant, sembla que l’immobilisme dels republicans, amb la vista només al calendari electoral, busqui una derrota del contrincant més que no pas una victòria pròpia. Volen exhibir l’Obama vençut com un trofeu als seus eventuals electors. Però s’han col·locat en una situació que s’acosta al no retorn i que segurament els demòcrates sabran explotar. Estan apurant tant l’accelerador fins a l’últim moment que, com a Rebel sense causa, no podran saltar del cotxe a temps i es precipitaran per l’abisme. El problema és que poden arrossegar la resta del país amb ells.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús