Gingrich o Romney: el dilema republicà

La victòria de Gingrich a les primàries de Carolina del Sud ha posat en evidència la divisió interna i alhora el dilema a què s’enfronta el Partit Republicà dels EUA.

Newt Gingrich i Mitt Romney simbolitzen les dues ànimes del partit: el sud profund contra la Nova Anglaterra; els grangers contra Harvard; el far west contra Wall Street. En definitiva, el cor, les essències del Tea party, contra el cervell, el pragmatisme del món dels negocis.

L’abandó de Rick Perry i les patinades de Romney (resistir-se a fer pública la declaració de renda després d’admetre que paga menys impostos que la mitjana dels nord-americans li ha passat factura) han fet descobrir al sector més conservador que pot plantar cara amb èxit a l’establishment del partit. Ara bé, aquest triomf ha estat a Carolina del Sud, cosa que li ha donat una forta embranzida; però encara que guanyés les primàries de Florida del dia 31, Gingrich difícilment tindria el suport majoritari dels republicans. I és que a les seves files hi conviuen creacionistes, antiavortistes, contraris al matrimoni gai i cristians renascuts, amb neoliberals aïllacionistes probusiness i antiintervencionistes que el que volen és sobretot pagar menys impostos i tenir facilitats per fer negocis i enriquir-se.

Gingrich Romney Jason Reed  Reuters.jpg

Els quatre aspirants republicans a la Casa Blanca. Jason Reed / Reuters

Aquestes dues ànimes poden conviure al si del partit republicà, però a l’hora d’enfrontar-se a Obama, el sector radical espanta els votants: les eleccions les guanya sempre el centre, i molts dels electors que van optar per Obama i que n’han quedat decebuts podrien fàcilment passar-se al partit republicà amb un candidat moderat com Romney, però segurament es quedarien amb Obama si l’alternativa fos un ultraconservador com Gingrich. Almenys això és el que diuen els sondejos, com mostra Real Clear Politics. Obama sempre guanyaria a qualsevol dels candidats republicans actuals: contra Ron Paul, per cinc punts; contra Rick Santorum, per gairebé deu; i contra Gingrich per 11; en canvi, la diferència amb Romney és de menys de dos punts. Les enquestes, a més, mostren una altra crua realitat per al partit de l’elefant: enfront qualsevol republicà sense especificar (per tant, cap dels actuals), Barack Obama perdria; per poc, però a hores d’ara, perdria.

Per tant, sembla que si hi ha un candidat que pot batre Obama, aquest és abans Romney que no pas Gingrich. Per això els republicans s’enfronten a un dilema. Fer cas al cor o al cap; seguir les essències del sector més radical i allunyar-se de la Casa Blanca o optar pel candidat més possibilista i arraconar el tea party al sud profund de la política.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús