Primàries republicanes: l’enemic a casa

Després de la victòria de Romney del dia 3 d’abril, els republicans tenen l’oportunitat de començar d’una vegada la campanya per intentar recuperar la Casa Blanca el novembre. De moment, l’itinerari dels tres mesos de primàries equival a poc menys que un suïcidi polític, encara que als qui preferim que els EUA tinguin un president centrista com Barack Obama de fet ja ens està bé. Però el cert és que sembla que els republicans facin campanya contra ells mateixos.

No els ajuda que a aquestes alçades personatges pintorescos com Ron Paul i Newt Gingrich continuïn en la cursa. El llibertari Paul ja ha demostrat que el seu suport no supera el 10 per cent dels votants republicans, segons Gallup. Té només 51 dels 1.166 delegats elegits fins ara. El mateix podem dir de Newt Gingrich, que té el suport del 12 per cent dels votants i 135 delegats.

GOP.jpg

Autor: James MacLeod. Del blog MacLeod Cartoons

El que més els perjudica és la divisió que estan demostrant. Al partit de l’elefant s’hi evidencien dos corrents interns: el moderat, pragmàtic, tolerant en aspectes morals però ultraliberal en aspectes econòmics, representat pel majoritari Mitt Romney (655 delegats) . I el conservador, més ultraliberal encara, que beu de moviments creacionistes de diversa inspiració cristiana impulsors d’una croada moral contra el que ells consideren una deriva perversa de l’essència espiritual nord-americana. En aquest corrent ara mateix hi conviuen Rick Santorum (amb 278 delegats) i Gingrich, i s’hi adscrivien amb més o menys afinitat Michele Bachmann, Rick Perry i fins i tot Herman Cain, tots ja fora de les primàries. Tants aspirants debiliten aquest sector conservador i anul·len la possibilitat d’una alternativa clara a Romney. Mentrestant aquest s’enfronta als rivals del seu partit i no al seu partit rival. Amb l’agravant que tots ells prometen continuar fins a la convenció de l’agost a Tampa, fet que manté la fractura i impedeix centrar els esforços en un únic candidat.

La pugna entre Obama i Hillary Clinton el 2008 no va perjudicar els demòcrates, sinó que va presentar al públic dos candidats sòlids i capacitats, que ara ocupen els càrrecs més importants de l’Executiu. En canvi els republicans estan perdent pistonades lluitant entre ells. La causa és una mena de càncer que se’ls menja des de dins, anomenat Tea Party i que, a part de ser una plataforma de personalismes sectaris i excloents, llança propostes més pròpies del moment històric que dóna nom al moviment que no pas del segle XXI. El millor exemple són les idees de l’únic aspirant que pot fer ombra a Romney: Santorum proposa prohibir la interrupció de l’embaràs també en casos de violació i incest, perseguir els metges que facin avortaments, reformar la Constitució per il·legalitzar el matrimoni gai i recuperar tècniques d’interrogació com el waterboarding, que fins i tot republicans com el senador John McCain consideren tortura.

Romney té l’enemic a casa: inclourà Santorum al ticket com a candidat a vicepresident? Si ho fes, les seves opcions encara es veurien més reduïdes davant un Obama que veu com lleument es recupera l’economia i baixa l’atur.

1 comentari

 • www.ObservantLaPremsa.blogspot.com

  24/06/2012 0:23

  Obama, president “centrista”? Obama és un radical socialista que va començar la seva carrera política al pis d’el terrorista Bill Ayers. Càrrecs clau de la seva Casa Blanca estan ocupats per radicals i Marxistes. No hi ha hagut mai un president tant d’esquerres com Obama.

  La pugna demòcrata del 2008 sí que va perjudicar els demòcrates. La Operation Chaos dels votants republicans que votaven a Hillary va prolongar l’agonia durant mesos. Els atacs diaris entre ells eren desmesurats.

  Les Tea Parties no tenen res a veure amb l’avortament ni la religió. El moviment sorgeix com a rebuig de “l’establishment” republicà apalancat al poder, rebuig a l’agenda socialista d’Obama, rebuig al deute nacional, i rebuig als impostos alts.

  En quant al “waterboarding”, Obama hi està d’acord i la CIA el practica. No és tortura.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús