Obamacare: una decisió del Suprem ‘genuïnament’ americana

La decisió del Tribunal Suprem dels Estats Units d’aprovar la reforma sanitària d’Obama és fruit d’una pirueta argumental digna de comentar:

Roberts i Kagan Suprem.jpg

El president John Roberts i la membre Elena Kagan davant el Suprem el 2010. / Larry Downing . Reuters

Els republicans s’oposen a la reforma sanitària perquè inclou l’obligació que tot ciutadà contracti una pòlissa d’assegurança mèdica, i creuen que això atempta contra el sagrat principi de la llibertat individual. Doncs bé, efectivament, el Suprem afirma en la seva resolució que això és inconstitucional, ja que, en aplicació de la Llei del Comerç, el govern no pot obligar un ciutadà a comprar un determinat producte; per tant, el Suprem dóna la raó als contraris a l’Obamacare. Ara bé, també diu al mateix temps que la multa que el Govern farà pagar a qui no tingui una assegurança és perfectament legal, ja que es pot considerar un impost o una taxa, i el Suprem no té autoritat per prohibir al govern establir aquesta mena de gravàmens.

Conclusió: és il·legal obligar els ciutadans a contractar una pòlissa però és legal multar els qui no la comprin. Per tant, el Suprem no argumenta la decisió en la necessitat de millorar la qualitat de vida, en pro d’una societat més saludable, amb uns serveis mèdics bàsics a l’abast de tothom… no, s’aplica estrictament la lletra de la llei i es deixa de banda el seu esperit: una actitud genuïnament americana, que tindria el seu parangó amb una dita genuïnament catalana: feta la llei, feta la trampa, encara que en aquest cas sigui en benefici dels nord-americans.

1 comentari

  • ObservantLaPremsa.blogspot.com

    30/06/2012 20:08

    El Tribunal Suprem no fa política; només interpreta la Constitució. I els republicans s’oposen a la llei perquè la veuen com un engrandiment del poder de l’Estat. La querella sobre el “individual mandate” era simplement un tecnicisme per provar de tombar la llei sencera. Ja ho faran el novembre.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús