Michelle Obama, retòrica excel•lent

Els polítics catalans i espanyols que han anat a la convenció demòcrata de Charlotte han criticat o minimitzat l’impacte del discurs de Michelle Obama. Però és una peça retòrica excel·lent: sense entrar en si es comparteixen o no els seus continguts, és innegable que l’esposa del president va fer un discurs electritzant, evocador, emotiu, que va aconseguir un dels principals anhels dels demòcrates: recuperar part de la il·lusió que fa quatre anys va portar els nord-americans a creure que de la mà d’Obama podien construir un futur millor.

És cert que no va parlar concretament d’economia, sanitat, educació, immigració o política exterior, però la primera dama va deixar molt clars els valors que, almenys en el terreny retòric, defensen els demòcrates: sense nomenar ni una sola vegada Romney ni referir-se directament ni un cop als republicans en un discurs de 3.000 paraules, Michelle Obama va aconseguir tansmetre amb claredat un posicionament molt diferent al dels seus opositors. Per això va ser un èxit des del punt de vista retòric. Va enaltir virtuts com l’esforç, el compromís, la solidaritat, la cooperació, la unitat i el respecte al contrincant, remarcant que per damunt de tot els nord-americans havien d’estar junts per avançar cap a un país més pròsper per a tots. Uns valors que contrasten amb els que es desprenien dels discursos de la setmana anterior a Tampa, on els republicans reivindicaven menys govern, menys impostos, menys intervencionisme i, en definitiva, més individualisme, en compliment de la seva agenda ultraliberal; és a dir, menys regulació (però només en l’economia, no en els drets civils, ja que volen prohibir l’avortament i el matrimoni gai). I aquest contrast el va reflectir a la perfecció Michelle Obama amb una frase: “per a en Barack, l’èxit no es mesura amb els diners que fas, sinó amb com aconsegueixes millorar la vida de les persones”.

Tota una declaració de principis.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús