La doble transformació de Romney

El primer debat presidencial va mostrar un Mitt Romney transformat, en part gràcies a un absent Obama. Arribava a Denver cinc punts per darrere en els sondejos, després de greus errors com la filtració del vídeo on menystenia el 47% dels nord-americans que no paguen impostos. Però davant les càmeres vam veure un Romney amb iniciativa, decisió, coratge, segur de si mateix, capaç de plantar cara al president i preparat per dirigir la nació; va dur ell la veu cantant, i Obama, que ha demostrat millor retòrica que Reagan, li anava a remolc. El ja quasi perdedor va sortir de Denver havent demostrat que estava capacitat per ocupar la Casa Blanca.

Mitt Romney.jpg

Mitt Romney a la Convenció Republicana de Tampa, Florida / AP. David Goldman.

Però aquesta transformació en les formes i en la imatge no n’ha d’eclipsar una altra en el fons i en la substància, més lenta i no tan fulgurant però més essencial; una transformació que, de ser un centrista governador de Massachusetts, l’ha convertit en un clar exponent de la dreta nord-americana més conservadora. En podríem citar molts, però fixem-nos només en aquests tres aspectes:

Medi ambient

El Romney governador veia amb simpatia els cotxes de baix consum, era crític amb les centrals de carbó contaminants i va preparar fins i tot un programa de compra-venda d’emissions de gas d’efecte hivernacle, però que no va arribar a signar (ja havia començat la transformació). En canvi el Romney candidat no vol posar límit a l’energia contaminant ni a les prospeccions per buscar petroli o gas, i vol eliminar les subvencions a l’energia solar. Cap mesura, doncs, per fomentar les energies netes o reduir-ne el consum, com explica The New York Times.

Drets dels homosexuals

En altres temps defensor dels gais i lesbianes, el Romney aspirant va firmar l’agost de 2011 una declaració , a proposta de l’Organització Nacional per al Matrimoni, per la qual es compromet a dues coses: esmenar la constitució perquè s’hi defineixi el matrimoni com la unió només d’un home i una dona i nomenar jutges per al Tribunal Suprem contraris al matrimoni gai. Una posició que va quedar en evidència en un altre vídeo viral on Romney s’enfronta a un militar homosexual veterà del Vietnam.

Sanitat

El gir en sanitat és el menys acusat però és el més sorprenent: sent governador de Massachusetts, Romney va fer una llei que obligava a tots els ciutadans de l’Estat a tenir una assegurança i prohibia a les companyies rebutjar persones que patissin alguna malaltia prèvia a la contractació de la pòlissa. Aquests són els principals trets de la reforma sanitària d’Obama, la qual Romney vol abolir si arriba al poder. Per què? Entre altres coses, com va dir al debat, perquè vol que siguin els Estats, no el govern federal, qui ho gestioni. I això, com admeten fins i tot els seus mateixos assessors, no garanteix ni la cobertura per a tothom ni evita que les companyies rebutgin assegurats amb antecedents mèdics greus.

Al debat es va veure un Romney transformat, però el vertader Romney, fruit de la primera transformació, probablement reapareixerà els pròxims dies.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús