Nebraska vs. Keystone XL: vaques contra petroli

Keystone és el nom d’un oleoducte que transporta cru del Canadà als Estats Units i que la companyia TransCanada ha demanat a Washington d’ampliar, de moment amb un èxit parcial. Al nord vol construir un tram nou fins a Nebraska, que el Govern no ha autoritzat; i al sud vol allargar el traçat actual fins a Texas, que ja s’està fent. Això augmentarà el petroli que els nord-americans compren al seu veí i dependran menys de la Veneçuela d’Hugo Chávez o del convuls Pròxim Orient.

keystone_xl_map WP Laris Karklis The Washington Post.jpgEls Estats Units és el país que més petroli crema del planeta. En consumeix més del 21 % de total i en produeix només el set per cent. Això el fa molt dependent d’altres països: el primer importador és el Canadà (29%), el segon l’Aràbia Saudita (14%) i el tercer Veneçuela (11%). És per això que la idea de rebre’n més de l’estable i proper Canadà sembla atractiva i acceptable. Quin problema hi ha, doncs, a ampliar el Keystone?

A banda que el petroli que ve d’Alberta és molt brut i més contaminant, el traçat proposat per TransCanada travessa una de les zones més riques en aigua del continent: l’aqüífer d’Ogallala. Aquest aqüífer és la principal font d’aigua potable per a milions de nord-americans i proveeix les grans pastures del mitjà oest. Abasta gran part del subsòl de l’Estat de Nebraska, on el 93% de tota la superfície es dedica a l’agricultura o la ramaderia. En alguns llocs l’aigua és a tan poca fondària que els ramaders en tenen prou de fer un forat d’uns metres per fer un abeurador, diu el Washington Post.

El risc que una fuita contaminés l’aqüífer ha accionat l’alarma dels afectats i la mobilització dels ecologistes. Davant d’això, els dos candidats tenen posicions ben diferents: Romney vol que es faci, i això no impedirà la seva victòria a Nebraska. Obama, tot i tenir l’estat perdut, és més cautelós. De moment ha negat el permís a TransCanada i ha ajornat la decisió al primer trimestre del 2013, un cop estudiat l’impacte ambiental del nou traçat.

El que temen ecologistes, grangers i ramaders, és que sigui una maniobra electoral i, un cop passades les eleccions, es faci la canonada tant si guanya el demòcrata com el republicà. En el que sí estan d’acord tots dos és a construir el nou tram fins a Texas, on ja han començat les obres. Contra el tram del sud també hi ha hagut protestes, entre elles la de l’actriu Daryll Hannah, però l’oligarquia petrolera texana que va col·locar Bush a la Casa Blanca és més poderosa, i hores d’ara es deu estar fregant de mans.

world-oil-consumption-65_09.jpg

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús