Entrades amb l'etiqueta ‘START’

Quins interessos defensen els republicans?

dilluns, 13/12/2010

En un comentari a un anterior apunt el lector Thomas Locurto deia que un dels defectes de Barack Obama ha estat no atrevir-se a denunciar clarament que els republicans menteixen. Del que no hi ha dubte és que l’actual president és víctima de l’actitud gairebé irresponsable de boicot sistemàtic per part dels republicans, una actitud que se’ls podria girar en contra si continuen amb la seva política obstruccionista. En posaré només alguns exemples.

Obama Medvedev AFP.jpg

Firma del nou tractat Start, l'abril passat a Praga. / AFP

Un: l’extensió de la reducció d’impostos als més rics durant dos anys. Obama ha hagut de cedir al xantatge dels republicans i ha hagut d’abandonar la pretensió d’eliminar els avantatges fiscals per a les famílies que ingressen més de 250.000 dòlars l’any o els individus que n’ingressen més de 200.000, que són només l’u per cent de la població (els ingressos mitjans d’una família nord-americana no arriben als 50.000 dòlars anuals, segons el US Census Bureau). A canvi, Obama ha aconseguit mantenir els subsidis d’atur i abaixar el 2011 una mica els impostos als assalariats. Ell i fins i tot Bill Clinton han sortit a defensar el pacte, però és obvi que, com diu Paul Krugman (en castellà, a El País), els republicans continuen tenint en el seu poder alguns ostatges amb què mantenir Obama lligat de peus i mans. Quins interessos defensen els republicans?

Dos: els republicans han amenaçat d’obstruir al Senat la ratificació del tractat de reducció d’armes estratègiques que Obama va firmar amb Medvedev el passat mes d’abril a Praga. Aquest tractat substitueix el de 1991, que va expirar el 2009, limita a 1.550 el nombre de caps nuclears de cada país i estableix millors mecanismes d’inspecció i verificació. De moment el senador republicà que negocia aquest dossier, Jon Kyl, ha amenaçat de no ratificar-lo (calen 67 vots) si Obama no fa alguns gestos, inclosos en una àmplia negociació on conflueixen diversos assumptes: l’esmentat dels impostos o la presència de gais a l’exèrcit; però el que segurament desactivarà el boicot republicà és la concessió que ha hagut de fer Obama d’augmentar fins a 85.000 milions un pla ja previst per “modernitzar” el programa nuclear dels EUA. De moment les tres principals empreses beneficiàries vinculades a la indústria militar nuclear (Lawrence Livermore National Laboratory, Los Alamos National Laboratory i Sandia National Laboratories) ja han dit que estan encantades. Quins interessos defensen els republicans?

Tres: des de 1993, els gais i lesbianes que ingressen a l’Exèrcit no poden expressar la seva condició homosexual; no se’ls pot demanar sobre la seva orientació (Don’t ask) però tampoc la poden posar de manifest (Don’t tell); si ho fan, se’ls dóna de baixa. Un informe intern del Pentàgon revela que derogar aquesta llei no comportaria cap prejudici a la institució: el 70 per cent dels militars creu que fer-ho no tindria efectes o fins i tot seria positiu. Malgrat això, els republicans han rebutjat de moment l’anul·lació de la llei Dont’ask, don’t tell i els gais i lesbianes militars continuaran havent d’amagar la seva orientació sexual en ares dels prejudicis morals d’una part de l’electorat. Quins interessos defensen els republicans?

I quatre. Aquí no m’estenc i us remeto a un post de més avall on denunciava que alguns republicans retreien a Obama que la seva aposta per fer judicis civils als acusats de terrorisme impedia utilitzar proves que el jutge havia invalidat perquè havien estat obtingudes sota tortura. Quina mena de sistema judicial defensen els republicans?

Amb la seva retòrica patriòtica, els republicans diuen protegir els veritables ideals nord-americans, l’essència de l’esperit dels EUA, quan en realitat només pretenen debilitar Obama. Sobrevaloren els resultats del 2 de novembre i actuen com si tinguessin un mandat dels electors per aturar o desvirtuar tota iniciativa demòcrata. Deuen pensar que això els donarà rèdits polítics i recuperaran la presidència el 2012. Potser sí, però caldrà veure a quin preu.