Iconografia Sonidera

Una de les primeres estampes que més atreuen als ulls del visitant que trepitja Mèxic per primer cop, és la quantitat de publicitat pintada a brotxa en murs i bardes que envolten els nuclis urbans. Jenni Rivera, La Arrolladora, Komander, Celso Piña, Banda Limón, Margarita, i d’altres grups musicals anuncien en lletres de 1,5 x 1 metre els seus concerts, utilitzant coloraines i tipografies de tota classe . De prop es pot observar que la tècnica no és gaire acurada, però de lluny acompleixen l’objectiu, que els conductors o vianants es fixin i sentin un ‘click’ pel desig d’assistir.

A banda dels conjunts, una gran part de la publicitat musical que empapera aquest país provenen dels Sonideros. En aquests events multitudinaris i de barri, hi ha un DJ que punxa ‘hitazos’ de cúmbia i salsa, perquè la gent balli i es llueixi. En molts casos el Sonidero pot presentar-se amb un vehicle amb so integrat a l’estil ‘soundsystem’ jamaicana, tot i que la majoria són equips senzills on el discjòquei emet molt efectes i dedica cançons a través del micro al personal present.

 

Cada sonidero té un estil determinat, i són en certa mesura, els difusors principals pels grups de l’escena, ja que punxen les seves cançons, i alhora també esdevenen els guardians de milers de vinils dels anys 50, 60, 70 – la majoria descatalogats- que les parelles de joves encara ballen.

A Ciutat de Mèxic el que menys sona la carrer són mariachis. Son Montuno, Danzón, Guaracha, Salsa, Cúmbia – andines, poblanes, mexicanes, veneçolanes-, corridos, narcocorridos, Banda..són els estils predilectes. El DF trencant tòpics esdevé probablement un dels epicentres més importants de la música llatina a nivell global, i denota el gust dels mexicans pel ‘sabor’ de tots els diferents gèneres americans.

El documental penjat a continuació, és un reportatge realitzat per Once TV sobre el món dels sonideros i la publicitat d’aquests: murals, cartells, logos.. Una peça excepcional que explica l’origen dels sonideros i de l’art cartelista, fins la importància popular que té en l’actualitat. A més, una bona oportunitat per gaudir o descobrir els ritmes que inunden el carrer mexicà.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús