Allau de vídeos a la xarxa mostren il•legalitats a les eleccions mexicanes

Manifestació d'electors que no han rebut la compensació pel seu vot al PRI

 

Mèxic està vivint com cada sis anys la seva pròpia tragèdia nacional en forma de resultats electorals. Enrique Peña Nieto, el candidat del PRI –anomenat El Copetón pel moviment 132 referent al clàssic tupè que llueix-, s’ha proclamat guanyador d’uns comicis on han tornat aflorar els termes “acarreados”, “Carrussel”, “charrismo”, “besamanos”, “dedazo” o “charolazo”. És a dir, compra de vots, coacció caciquil, frau i violència. Amb una diferència de 6,69% de vots, López Obrador, l’emblemàtic cabdill de l’esquerra mexicana, s’ha tornat a quedar a les portes de Los Pinos amb l’únic remei de convocar una impugnació dels resultats davant les múltiples irregularitats.

L’Institut Federal Electoral (IFE), ha manat que el 54% dels paquets electorals de la contesa per president siguin recomptats, i el 60% pel que fa a Senadors i Congressos es faci el mateix. Ara els consells distritals d’aquests percentatges han de decidir en junta, si es es reobren les capses on es contenen els vots i fan el recompte.

La coalició del Partit de la Revolució Democrática, ha perdut per vora de 3,200,000 milions de vots darrera de Peña que ha obtingut 18,727,398. El Partit d’Acció Nacional està en allò que diuen de “reflexió interna” després d’una dura derrota i la pèrdua de varis estats. Però cal remarcar que la candidata panista Josefina Vázquez Mota, ha rebut més vots dels grans estats del nord com Tamaulipas y Nuevo León, pels seguits escàndols de col·lusió d’autoritats estatals del PRI i el crim organitzat.

L’Observatori de la ONU ha rebut 1,300 queixes, tot i que van declarar que la jornada s’havia dut amb normalitat; amb 4 morts, un cotxe bomba i moltes denúncies de gent armada a les meses. Per una altre banda, s’han filtrat episodis com a Chiapas, on militants disfressats de perredistes cremaven les urnes electorals. Més de 79 milions de mexicans estaven cridats a votar i ho han fet 49.

Investigant el frau

Però ara en plena ressaca electoral el protagonisme l’han agafat les activistes i integrants del recent moviment 132, que estan duent la tasca de denúncia de les tàctiques il·legals enregistrades durant la jornada de votació. Desenes de vídeos on s’observa la compra de vots, magatzems plens de despenses i la captació, s’han propagat com la pólvora pels nodes socials amb una normalitat esbalaïdora. Curiosament, les primeres peces han estat les concentracions que s’estan donant de votants pagats pel PRI que encara no els han remunerat el seu suborn. Irònicament, els primers afectats dels “compromisos” de Peña Nieto. El seu lema aquests mesos ha estat “Yo sí cumplo”.

Una de les iniciatives a la xarxa contra el frau és l’aplicació per Facebook de Yo Soy Antifraude, on l’usuari pot omplir un formulari dels resultats de les actes electorals fotografiades per activistes i representants dels partits, per contrastar-les amb les que va publicant l’Institut Federal Electoral. De moment, aquest organisme ha anunciat que pot haver 110,000 caselles susceptibles de recompte.

 

Miles d'electors que havien venut el seu vot al PRI s'afanyen per bescanviar les targetes de regal als grans magantzems Soriana. Segons Proceso, Peña Nieto hauria destinat 10 milions d'euros a moneder elecrònics. Degut que aquesta notícia va sortir pel The Washington Post, l'han dit el "Sorianagate".

 

És impressionant com la majoria de mitjans nacionals han tancat banda respecte la compra de vots que es porta orquestrant des de fa mesos als estats de la República. Fins i tot, el diari amb més tirada El Universal, va publicar una edició tres hores després del tancament dels col·legís, on declarava a Peña Nieto guanyador amb el 13% del vot escrutat. El president Felipe Calderón, també el va proclamar guanyador amb aquests minsos resultats. I tot i què encara no estan els resultats definitus degut a la impugnació, Barack Obama, Angela Merkel i Dilma Rousseff ja han trucat a Peña Nieto per la clàssica felicitació.

Les xarxes estan esdevenint la pura contrainformació ciutadana i ho seran pels dies que s’apropen de juntes electorals a les seus on es farà el registre de nou dels resultats impugnats. No sé sap si es tornarà a repetir la conflictivitat de fa sis anys, quan ‘El Peje’ – López Obrador- va perdre per un 0,5% respecte Calderón, i davant la sospita de frau, va tallar durant tres mesos l’avinguda més important de Ciutat de Mèxic amb una macro acampada de militants.

En tot cas, encara que Peña Nieto surti afavorit del recompte, no es podrà investigar fins després de la seva toma de possessió l’1 desembre els diners que es van invertir en la seva campanya, que tenen un llistó màxim de 20 milions d’euros. Quantitat que el PRI perfectament ha pogut superar.

Aquí una mostra dels vídeos que estan voltant per les xarxes:

 

Militants del PRI comprant vots in fraganti:

http://www.youtube.com/watch?v=QqdLptYP43E&feature=youtu.be

 

Una cadena de televisió francesa documenta suborn de vots durant la campanya:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=97LDqYkwcgw

 

Veïns de Atzapotzalco queixant-se perquè el PRI no els ha pagat:

http://www.youtube.com/watch?v=JKT4wLbXt1c&feature=share

 

300 veïns bloquegen el carrer per impagaments del PRI:

http://www.youtube.com/watch?v=7js9rYSCXLs&feature=youtu.be

 

Expulsen violentament a observadora de col·legí electoral:

https://www.youtube.com/watch?v=89xd3EGyR6c&feature=player_embedded#!

 

Tràfic sospitós d’urnes i butlletes oficials en camions del PRI:

https://www.youtube.com/watch?v=zTW5HaPhXEk

 

Portada d'aquesta setmana de la publicació mexicana Proceso, insinuant que Televisa, qui ha brindat suport a Peña Nieto, és la veritable guanyadora de les eleccions.

 

 

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús