A l’Argentina també surt el Sol

Els assistents a l'assemblea de Democràcia Real Ja a Buenos Aires

“A l’Argentina també surt el Sol”. Sota aquest títol es publicava el passat 19 de maig el primer comunicat dels “indignats/des” de Buenos Aires (Argentina). “Ens unim als crits que demanen una Democràcia Real Ja a Espanya i a d’altres parts del món. Entre exiliats/des econòmics/ques de la crisi, espanyols/les que senzillament viuen a Buenos Aires, migrants d’anteriors olejades i argentins/nes que se solidaritzen amb la causa, ens reunim avui a la Plaza de Mayo de Buenos Aires al voltant d’un centenar de persones, per dir que no volem que les nostres vides les controlin els mercats”.

El comunicat convocava a una segona concentració, l’endemà divendres 20, aquest cop davant de l’Ambaixada espanyola a Buenos Aires. La concentració va convertir-se en una acampada en solidaritat a les acampades que han estat tenint lloc arreu de l’Estat espanyol.

Ahir dissabte, més d’un centenar de persones, residents a Buenos Aires, però també a d’altres ciutats argentines com La Plata i Rosario que s’han desplaçat a la capital amb motiu de la concentració, s’han reunit en assemblea davant l’Ambaixada espanyola per debatre la forma del moviment Democràcia Real Ja al país, atès que la comunitat argentina ha decidit sumar-se a la convocatòria i a la lluita. Com expressava una de les participants argentines: “La vostra reivindicació és la nostra reivindicació, la vostra reivindicació és una reivindicació a fer a totes les democràcies, perquè arreu del món totes cometen el mateix error: no representen els pobles, representen els interessos de les grans corporacions i de l’FMI. Per això, més enllà d’on hagi sorgit el moviment, ens hi volem sumar”. En aquest sentit, el col·lectiu d'”indignats/des” de Buenos Aires ha decidit reformular el seu comunicat -un document que es considera viu en tot moment- per afirmar que “Democràcia Real Ja ha trascendit fronteres i nacionalitats” i més enllà de parlar d’espanyols/les, ha obert les portes a tot aquell que s’hi vulgui sumar. Així s’ha començat a debatre sobre com donar forma i continuïtat al moviment. Entre les propostes, s’han llençat idees com connectar-se a les assemblees populars que es van crear l’any 2001 com a resposta al Corralito i que encara segueixen actives.

Els participants han volgut subratllar la força de l’espai de reflexió que ha suposat l’assemblea d’aquesta tarda, on s’ha debatut sobre els objectius del moviment, s’han compartit experiències i s’ha parlat sobre com els “indignats/des” poden nodrir-se de les iniciatives assembleàries de l’Argentina del 2001 i de com fer una retroalimentació.

Malgrat alguns dels concentrats lamenten no poder ser al rovell de l’ou i viure aquest moment històric a les seves respectives ciutats, les seves intervencions en assemblea reflecteixen exaltació i il·lusió. Tothom coincideix en la força d’aquesta mobilització i el ressò que està tenint a nivell internacional. Missatges de mòbil, correus electrònics, notes de Facebook, tweets, fotografies, vídeos… per saber què és el que està succeint allà i per donar a conèixer que s’està fent aquí. Es plantegen molts dubtes sobre el futur, sobre com evolucionarà la iniciativa, sobre quina lectura faran els partits polítics… i alhora hi ha un entusiasme compartit pel gran pas que suposa aquesta mobilització arreu del món.

Aquesta nit un grup dels assemblearis acamparà de nou davant l’Ambaixada espanyola. Avui dia 22, nova convocatòria per seguir els resultats electorals arreu de l’Estat. Sí, a Buenos Aires, tornarà a sortir el Sol.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús