Curiositats de la jornada electoral portenya

Buenos Aires celebrava diumenge les cinquenes eleccions del Govern de Buenos Aires, des que l’any 1996 es va decidir que la capital no seria governada més per un intendent designat pel President/a de la Nació, sinó que caldria que els portenys anessin a les urnes a triar qui volien que els representés.

Mauricio Macri, el qui va ser president de Boca Juniors i que està al capdavant del Govern de Buenos Aires des del 2007, es va fer amb el 47,1% dels vots i el seu principal opositor, el candidat oficialista Daniel Filmus, va aconseguir el 27,8%. Caldrà anar al ballotage per definir qui serà el nou Cap de Govern, així, Macri i Filmus es trobaran de nou les cares a la segona volta, el proper 31 de juliol.

Més enllà dels resultats electorals -força previsibles tenint en compte les enquestes- hi ha tot un seguit de qüestions que em van sorprendre en aquestes eleccions, acostumada als nostres comicis i a les nostres pràctiques electorals.

El que vindria a ser part de la nostra jornada de reflexió és a Buenos Aires una jornada antialcohol. Sí, des de les 20 hores del dia de reflexió fins a les 21 hores del dia de les eleccions està prohibida la venda d’alcohol als supermercats, als quioscos que hi ha a cada cantonada de la ciutat, i tampoc es pot consumir a bars o restaurants. El supermercat on acostumo a comprar tenia literalment precintada la zona de vins i d’alcohols de major graduació, i a les gòndoles de cerveses diversos cartells recordaven que estava prohibida la seva adquisició. Amb aquesta mesura es vol assegurar que tothom està en estat sobri per prendre les darreres decisions sobre el seu candidat, així com en el moment de votar. Clar que la prohibició no té en compte els arsenals de begudes alcohòliques que hom pugui tenir a casa…

Portades dels principals diaris argentins, el dia després de les eleccions

Altre element que crida l’atenció és que el vot, a l’Argentina, és obligatori. Hi estan exempts els majors de setanta anys, els qui el dia de l’elecció es troben a més de 500 quilòmetres del lloc on han de votar i ho poden justificar, els malalts i els impossibilitats, i aquelles persones que han de treballar perquè els comicis puguin celebrar-se. L’obligatorietat del vot és una bona o una mala pràctica? Per a molts és l’arrel dels problemes del sistema polític argentí ja que asseguren que la gent vota sense informar-se sobre les propostes dels candidats, pel simple fet que volen evitar la multa econòmica que els imposen si no van a votar. Per a d’altres és un exercici de democràcia necessari després de decàdes de dictadura militar.

En la jornada de diumenge van destacar dues novetats. Per una banda, per primer cop es votaven els representants de les 15 Juntes Comunals, equiparables als districtes de Barcelona. Per l’altra, per primer cop va haver-hi meses mixtes als col·legis electorals. El diari Página/12 publicava una entrevista a Malva, un travesti que explica com fins a aquestes eleccions havia viscut l’exclusió a les urnes, quan, per estar empadronada com a home, feia cua a la mesa dels homes i tothom se’n reia: “Senyora, s’ha equivocat de cua”. En aquests comicis s’ha posat punt i final a la segregació social.

Per tancar la jornada, i el llistat d’elements destacables, anem a la nit electoral. El búnquer del PRO, a Costa Salguero, va ser l’espai de celebració dels bons resultats electorals per a Mauricio Macri. La celebració es va viure amb ritmes tan poc usuals com No me arrepiento de este amor, de Gilda, o Arde la ciudad, de La Mancha de Rolando. Inimaginable pensar en els nostres líders polítics movent les caderes com ho va fer el líder del PRO. Cúmbies i rock van servir per carregar piles per al proper 31 de juliol, quan els portenys decidiran qui encapçalarà el Govern de la Ciutat, si Mauricio Macri o Daniel Filmus.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús