‘Catalunya al Con Sud d’Amèrica’

L’Emigrant (fragment)

Dolça Catalunya, / pàtria del meu cor, / quan de tu s’allunya /d’enyorança es mor […]

Jacint Verdaguer

 

Homenaje al inmigrante catalán (fragmento)

[…] Sembraron campos argentinos, / sembraron apellidos catalanes, / sembraron conductas y afanes, /sembraron honorables destinos […]

Carlos R. Capdevila

 

Amb aquests dos fragments poètics, arrenca el llibre ‘Catalunya al Con Sud d’Amèrica’, presentat diumenge a la ciutat argentina de La Plata. El treball, obra de sis membres del Grup de Joves del Casal dels Països Catalans de La Plata -Rocío Cerdà, Núria Ciciarelli Torres, Laureano Debat, Juan Manuel Ibáñez, Diego Lastiri Torres i Verónica Lastiri Torres-, és una compilació de la història i les activitats de les comunitats catalanes de l’Argentina, Brasil, l’Equador, Paraguai, Perú, l’Uruguai i Xile. El projecte neix de la necessitat que van veure aquests joves de donar-se a conèixer al món, de transmetre arreu la important tasca de difusió de la cultura catalana que fan dia rere dia i que és desconeguda o invisible per a molts catalans i catalanes. Aquesta xarxa de comunitats catalanes a l’exterior es troba estesa per tot el món.

En els seus orígens, els Casals i Centres catalans eren l’espai de trobada de tots aquells que havien emigrat de la nostra terra, ja fos per motius econòmics o per motius polítics. S’hi reunien per parlar en català, per celebrar les tradicions i mantenir els costums, i per trobar-se amb els seus compatriotes.

Els anys han passat i els Casals s’han vist obligats a transformar-se i adaptar-se a les noves necessitats. Avui, els qui emigren de la nostra terra, en la major part dels casos no ho fan per sempre i tenen moltes més possibilitats de viatjar de les que van tenir els nostres avantpassats. Per això, trobar-se al Casal té avui un nou significat. Molts dels integrants són segones i terceres generacions d’aquells qui van emigrar durant els segles XIX i XX. També en formen part catalanòfils que s’estimen la nostra terra. Avui les comunitats catalanes de l’exterior tenen un paper cabdal en la difusió de Catalunya i dels valors de la seva gent. En els diversos centres, s’hi imparteixen classes de català, hi ha colles castelleres, es fa promoció turística de Catalunya, s’explica la riquesa de la nostra història mil·lenària, es projecten cicles de cinema català i un llarg etcètera.

Descobrir el treball d’aquestes comunitats catalanes de l’exterior és impactant. Saber que milers de persones dediquen part del seu temps a projectar Catalunya internacionalment és sorprenent. Escoltar les històries de cadascun dels membres d’aquests centres i casals és emocionant, perquè et remeten a històries de vida, a històries de vides, d’emigrants, de vaixells, de llàgrimes, de desarrelament, de cançons populars, de plats de galets, d’una llengua i d’una identitat.

‘Catalunya al Con Sud d’Amèrica’ ens obre les portes a la comunitat catalana en aquesta part del mapa. Una molt bona feina de descoberta i de reivindicació. Perquè com va dir algú a la presentació del llibre, “el Sud també existeix” i les comunitats catalans en aquest racó del món, també.

Per descarregar el llibre, cliqueu aquí

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús