El disseny de Londres 2012

La primera vegada que vaig veure el logotip dels Jocs Olímpics no el vaig entendre. De fet, fins fa un parell de mesos l’he estat veient per tot Londres sense saber a què es referia. Segurament, a hores d’ara el logotip ja és més o menys familiar a tothom, i no crec que gaire gent, de primer cop d’ull, hi hagi vist res més que quatre polígons estranys.

Algú em va fer notar que es tracta del número «2012». Un cop ho saps no és difícil de veure el «2012». La mena de quadrat estrany és el zero, les ziga-zagues són dosos, i el pal és un u. Més complexos de desxifrar són els triangles dispersos, les ratlles diagonals i les combinacions de colors del logotip dels Paralímpics. M’imagino que només es tracta de combinar de colors bonics.

Em consola saber que no sóc l’únic que no va entendre el logotip a la primera. He sentit a dir, per exemple, que s’assembla a l’Estat francès. Algú també ha suggerit que el dibuix de la dreta s’assembla a la Lisa Simpson agenollada. I aquestes no són les interpretacions més estranyes: el Govern d’Iran va dir que s’assemblava a la paraula «Zion» (Zió; és a dir, Jerusalem) i va exigir que els organitzadors retiressin aquesta flagrant mostra de propaganda semita.

Les lletres m’agraden molt més. Han dissenyat una tipografia sencera expressament per celebrar aquests jocs olímpics, i trobo que està molt ben aconseguida. Si encara no l’heu vista, podeu veure-la durant les retransmissions en tots els cartells, les pancartes, els anuncis i els títols de les disciplines olímpiques.

És una lletra trencadora i original; però alhora llegible, tant que fins i tot permet concentrar-se en el missatge, i això, en disseny de lletres, és molt difícil. De primer cop d’ull, em recorda les lletres gregues, esculpides en pedra. Les línies rectes, creuant-se en angles durs, sembla que les hagin picades al marbre amb un cisell. A més, també recorden els conegudíssims ninotets de pal que simbolitzen els esports olímpics.

Sigui el que sigui el que escriguis amb aquesta lletra, sembla que hagi de passar ràpid, ara mateix, i que sigui enèrgic i vibrant. Quan vam fer el Barcelona 92, crear tipografies noves encara no estava tan de moda. Vista ara, la lletra del nostre logotip sembla una mica seriosa i formal.

Però teníem el Cobi, que no té res a envejar a les mascotes que l’han succeït. I quan veig les mascotes de Londres 2012 (també incomprensiblement estranyes), no puc deixar de pensar, amb nostàlgia, en el nostre simpàtic gos cubista.

[Aparegut al Vallenc, 3/08/2012]  

5 comentaris

 • Felix Iglesias

  07/08/2012 11:06

  Interessant article, però en la meva humil opinió, crec que omet un dels temes més importants. Això es refereix al color o la textura en la majoria apareix en aquest logotip. És a dir, la imatge que gairebé sempre porta, i que podem veure en cartells, samarretes, adhesius, pins, flaps et al., No és altre que una adaptació de la bandera de la Unió, la bandera britànica oficial. Així que, de fet, el logotip oficial de Jocs Olímpics de 2012, no és més que un altre moment per mostrar l’artificial nacionalisme britànic.

  http://pinningthroughlife.tumblr.com/image/28138380399
  http://www.sportsposterwarehouse.com/detail_PP32300__1030__london2012emblem.html
  http://3.bp.blogspot.com/-kPao6oJHuIs/UBFwNhwgMLI/AAAAAAAANYw/uEUU650q06M/s1600/David-Cameron-and-Lord-Co-010.jpg
  http://elpoderdelasideas.com/wp-content/uploads/london2012-souvenirs-06.jpg
  http://elpoderdelasideas.com/wp-content/uploads/london2012-souvenirs-05.jpg
  http://elpoderdelasideas.com/wp-content/uploads/london-2012-biscuits.jpg

  Una altra idea per un altre post podria ser comparar cara a cara a les cerimònies de Barcelona 92 ‘i Londres 12′. Seria meravellós veure preguntes com aquesta:
  -¿T’imagines veure un acrònim gran que significa ‘Seguridad Social’ al centre de la Montjuïc el 1992?
  – ¿T’imagines veure una bandera espanyola gran portada per membres de la Policia Nacional, Guàrdia Civil, l’Exèrcit espanyol, l’Armada i Aire d’Espanya el 1992?
  – ¿T’imagines veure a gran responsable de l’Església Catòlica Apostòlica Romana a la llotja oficial l’any 1992?
  – ¿Vas poder sentir durant l’esdeveniment passat de Londres de 2012, l’Himne Nacional d’Anglès (no l’himne britànic)?
  – ¿Vas poder veure durant l’esdeveniment passat de Londres 2012 una bandera gran o algunes banderes d’Anglaterra (no banderes del Regne Unit)?
  – ¿Vas poder veure durant l’esdeveniment passat de Londres de 2012 al Primer Ministre del Govern Anglès (no el Govern britànic)?

 • Laia PMy

  10/08/2012 13:55

  Hola… jo he descobert el significat del “logo” gracies al teu blog… La veritat es que no ho entenia gens! I mira que fins-hi tot vaig comprar pins amb el logo. Pensava que era una representació abstracta de la Union Jack.
  Moltes merces!!!

 • jgraubove

  17/08/2012 15:46

  Jo també em pensava que era la Union Jack fins que algú em va obrir els ulls! Crec que el logo només funciona a través del boca a boca…!

 • Pärdal-Pig Tail

  24/08/2012 17:51

  * Boca-Orella, oi?

 • jgraubove

  29/08/2012 12:17

  Indeed ;) Gràcies!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús