Fer coses extraordinàries

Avui volia queixar-me dels jocs olímpics i de l’empatx que tinc de frases patriòtiques i històries de superació personal. Però al final no ho faré. Faré, de fet, just el contrari. He ensopegat amb una història i, com fan les bones històries, m’ha fet oblidar de totes les queixes i retrets que tenia preparats. No tinc altre remei que explicar-la.

Un dia em preguntava quants atletes olímpics deuen estudiar un màster o un doctorat, o, fins i tot, quants d’ells són doctors. Un currículum de medallista d’or i doctor en Geologia ha de ser d’allò més curiós. Fa poc, passejant per davant del King’s College London, una de les millors universitats de Londres (i d’Europa), un cartell me’n va donar la resposta.

 A la façana del King’s hi ha les fotografies dels seus alumnes i exalumnes més importants. Hi ha el duc de Wellington, Virginia Woolf, Peter Higgs (el físic responsable de la teoria provada recentment al CERN —l’Organització Europea per a la Recerca Nuclear). Entre ells, hi ha una noia somrient, enèrgica i forta. Es diu Katherine Grainger, és escocesa i estudia el doctorat en Dret Criminal. També és medallista olímpica. 

La tesi doctoral de la Katherine es titula provisionalment: «Un examen de les tensions que sorgeixen en el dret criminal en relació amb els infractors amb afectacions mentals, especialment la psicopatia». La seva especialitat olímpica és el rem. Mentre començava a investigar, va guanyar dues medalles de plata a Pequín, i en tenia ja d’Atenes i Sidney.

A Londres, remant amb Anna Watkins en la disciplina de doble scull, ha superat el rècord olímpic previ en uns cinc segons. Ha guanyat l’or i s’ha convertit en la primera esportista britànica (de qualsevol esport) que ha guanyat medalles en quatre olimpíades consecutives.

El cartell de Peter Higgs, el científic, explica que la principal missió del CERN a Suïssa «és» (en present) verificar la seva hipòtesi sobre l’anomenat bosó de Higgs. Ja fa més d’un mes que aquest cartell és antiquat. La hipòtesi de Higgs la van verificar al juliol.

Quan en vaig saber la notícia, vaig estar temptat de corregir el cartell amb retolador. Volia anar-hi a la nit i d’amagat, per escriure-hi que la missió del CERN «era» (en passat) verificar la seva hipòtesi. 

Algun amic o amiga de la Katherine ha fet una cosa similar. El seu cartell deia «Olympic Medallist» (medallista olímpica), però algú hi ha afegit, al mig, un adhesiu amb la paraula «Gold» (or). La Katherine ja té l’or, i enguany, a més a més, presentarà la seva tesi i esdevindrà, amb tota probabilitat, doctora.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús