Catalans a Londres (amb premi inclòs)

M’he aixecat amb ganes d’iniciar un petit nou projecte que vull compartir amb vosaltres. Durant les següents setmanes, dedicaré una sèrie d’articles als catalans més importants que han viscut al Regne Unit. Cada article en parlarà d’un i d’on va viure,  o treballar, o estimar, o fer la guerra.

No penseu que durarà mesos. Aquesta llista de catalans il·lustres no és gaire llarga (i això que fa temps que m’escarrasso a fer-la).  Tot i això, la meva llista de catalans només té deu noms. No us els diré (serà més divertit que els descobriu de mica en mica). Diré, però que hi ha un heroi, un mestre, un impressor, un traïdor, un soldat, un músic, un metge, un llibreter, un enginyer i un fantasma. Tots tenien el català com a llengua materna, i tots van viure a Londres durant bona part de la seva vida.

Alguns (com el mestre i el soldat) hi van viure molts anys. D’altres (per exemple, l’heroi i el músic) hi van viure durant un període més curt, però crucial. Alguns altres (com el metge i l’enginyer) hi van fer cap per necessitat. I uns altres (com el mestre, el fantasma i el traïdor) hi buscaven l’aventura.

El que va viure fa més anys va venir a Londres a l’edat mitjana, i el més recent va morir trenta anys enrrere. Tots van fer coses excepcionals, encara que s’ha escrit molt més d’uns que d’altres.

Ara que Catalunya és el país més il·lusionat d’Europa, és un bon moment per repassar els nostres ambaixadors al món, els nostres viatgers, els nostres primers europeus. No descarto d’afegir-n’hi, si cal. De fet, us agrairia moltíssim que em suggeríssiu qualsevol gran catalanobritànic que se us acudeixi.

I ara toca el premi. ¿Creieu que ja sabeu alguns dels noms de la llista? Us proposo aquesta juguesca: a qui encerti més noms abans que s’imprimeixi el pròxim article, li enviaré un regal sorpresa.

Alguns són molt difícils —ho sé— i algun és impossible del tot. Per això no cal endevinar-los tots. Potser guanyeu endevinant-ne només cinc, o potser fins i tot endevinant-ne tres. Podeu deixar la vostra llista escrita als comentaris.

L’heroi, el mestre, l’impressor, el traïdor, el soldat, el músic, el metge, el llibreter, l’enginyer i el fantasma. Una última pista: aquesta llista està ordenada cronològicament (aproximadament). ¿M’accepteu el repte? Això serà divertit.

 

9 comentaris

 • Miquel Sans

  08/10/2012 9:53

  Accepto el repte!

 • Tom Knight

  08/10/2012 10:09

  CHALLENGE ACCEPTED TOO!

 • jgraubove

  08/10/2012 14:23

  Brilliant! ;)

 • jgraubove

  08/10/2012 14:24

  Genial!

 • Marc S Jordà

  09/10/2012 1:27

  El llibreter és Joan Gili, el mestre el Josep M Batista i Roca, el soldat Francesc Dalmau i Norat, el músic el Salvador Raurich i Ferriol. Si n’he encertat algún, continuaré buscant…

 • jgraubove

  09/10/2012 13:44

  Moltes gràcies Marc! N’has encertat un (et dic quin per correu).

 • AlomaSaquet

  11/10/2012 17:56

  UEEEE m’hi apunto!!!
  Per cert, també estic a Londres, i el meu xicot també investiga a l’UCL, és bioquímic!!!

  jo mentrestant, m’estic intentant obrir camí.

  Have a nice day, malgrat la pluja.
  :D

 • jgraubove

  11/10/2012 19:47

  Si, quin fart de ploure. Sort que a Londres, si no t’agrada el temps, només has d’esperar 10 minuts. I molt bé! Pel que sento, a bioquímica i biotech són molt bons!

 • Catalans a Londres I. L’heroi: Tirant lo Blanc – Ara.cat

  12/10/2012 21:02

  […] Fragments de Londres « Catalans a Londres (amb premi inclòs) […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús