Tombes, escriptors i estacions de tren

Si entreu i sortiu de Londres amb tren pot ser que passeu per l’estació de Saint Pancras (o per Euston, que és a tocar). Davant de l’estació hi ha una església: New St. Pancras. Es va construir per substituir la vella església de St. Pancras, que s’aixecava des del segle XIV als terrenys que ara ocupen les vies.

La vella parròquia van haver d’ensorrar-la. L’encarregat de la demolició va ser un noi que es deia Thomas Hardy. Hardy llavors era arquitecte en pràctiques, però al cap d’uns quants anys es va acabar convertint en un dels escriptors més prestigiosos en llengua anglesa. Una de les missions de Hardy va ser desfer-se de totes les velles làpides del cementiri de l’ermita.

La construcció d’aquestes estacions (St. Pancras i Euston), potser el nus ferroviari més important de Londres, ha implicat demolicions de tant en tant. Una de les que es recorden amb més tristesa és la destrucció, el 1961, de l’Euston Arch, un enorme arc del triomf que feia d’entrada a l’estació.

La solemne bogeria victoriana: Euston Arch

Per mala sort, el solemne arc no quadrava amb els plans d’expansió de l’estació. Centenars de manifestants (molts eren estudiants de la Universitat de Londres) van enfilar-se a l’arc per evitar que l’ensorressin. Però els promotors van sortir-se’n, i es veu que ara les pedres de l’arc reposen a diversos punts del canal de Prescott.

Hardy no volia que les làpides acabessin al fons del riu, així que va desplaçar-les lluny de les obres, i va arrepenjar-les sobre un arbre jove. Aquest arbre ha crescut, les arrels s’han fet grans a través de les làpides i el tronc se les ha anat empassant. Amb el pas dels anys, les làpides s’han fusionat amb l’arbre, i sembla que flueixi entre elles.

L'enigmàtic Hardy Tree

Ara es coneix per l’arbre de Hardy i és en un parc just darrere de l’estació de St. Pancras, al costat de les vies. També hi ha una reconstrucció de l’antiga ermita. És un parc tranquil, molt poc conegut, i poblat de velles làpides amb la inscripció esborrada pel pas del temps.

A cinc-cents metres del parc, a l’altre costat de l’estació, hi ha una atracció turística absurda però amb molt èxit: l’andana 9 i tres quarts del Harry Potter. De fet esperaríem trobar-la entre l’andana 9 i la 10, però jo hi he anat unes quantes vegades i sempre l’he vista en un lloc diferent (segurament perquè a l’estació hi feien obres). Hi trobareu japonesos i una botiga de records. Si algú us hi fa anar, recordeu que a cinc minuts hi teniu un arbre màgic de debò.

1 comentari

  • Nuri

    01/06/2013 18:25

    Llavors he tingut sort, doncs en la meva primera visita a Londres la plataforma 9 i tres quarts sí que era entre la 9 i la deu, i el millor, no hi havia ningú. Ara -febrer 2013- és al hall central, ple de turistes i han hagut de posar un guarda -ataviat accordingly – per evitar aglomeracions i abusos.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús