Cinc vaixells del Tàmesi

El vaixell més visible del Tàmesi és l’enorme creuer de guerra ancorat a prop del Tower Bridge: l’HMS Belfast. És un creuer lleuger. Va ser construït el 1936, i ha enfonsat vaixells nazis i ha participat a la guerra de Korea. Descansa al riu des del 1971, i és de fet un museu que forma part de l’imperial War Museum.

Per experiència pròpia, us puc dir que els grups d’homes que visitin aquest museu experimentaran una tornada instantània a la infància, i es posaran a córrer d’una arma a l’altra com nens visitant el saló dels miralls del Tibidabo.

Si creueu el pont, arribareu a la Torre de Londres. Just darrere, a prop del metro, hi ha l’església d’All Hallows by the Tower, que,tot i ser totalment ignorada pels turistes, és l’església més antiga de Londres.

A la seva cripta hi podeu veure un terra romà, però també, misteriosament, la torreta de vigilància del Quest, el vaixell en què va morir Ernest Shackleton en la seva última expedició antàrtica l’any 1922. Com va arribar la torreta vigia a l’església és un misteri per resoldre.

Seguim a la Torre de Londres. Us faré creuar el riu per segona vegada. Allí, molt a prop del Borough Market (on diuen que es poden comprar calçots de Valls), hi trobareu ancorada una rèplica del Golden Hind, el vaixell amb què Francis Drake va fer la volta al món del 1577 al 1580.

Però el Golden Hind no és una rèplica qualsevol de cartró pedra. Va ser construïda seguint mètodes tradicionals fa quaranta anys, i des de llavors ha fet més de 225.000 km al mar (inclouen una volta al món, com el vaixell original). També ha sortit en un grapat de peŀlícules de pirates abans de retirar-se en aquest tranquil moll del Tàmesi.

Si camineu vint minuts per la vora del riu, de seguida arribareu a la sínia: el London Eye. Just darrere: un hotel que va ser, fa anys, el County Hall, seu del govern regional de Londres. Durant les obres del County Hall, s’hi va trobar una galera romana força intacta enfonsada al fang des de feia 1700 anys. Ara se’n conserven troços en diversos museus.

Finalment, si creueu el riu una altra vegada (sigueu pacients, ara descansarem), trobarem un bar flotant, anomenat enginyosament Bar&Co. Està ancorat al Temple Pier, just davant de l’estació de metro de Temple.

Aquest bar tan pintoresc és la seu de la Penya Blaugrana de Londres, i s’hi poden veure tots els partits del Barça. Ja ho veieu, els catalans sortim de sota les pedres.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús