El reportatge oblidat de la BBC sobre Catalunya

El 1979, la BBC va produir una sèrie de cinc reportatges de 25 minuts titulada «Realidades de España». La seva funció no és gaire clara. Sembla que en algun moment es van comercialitzar per ajudar a aprendre l’espanyol. Però això no lliga gaire amb el contingut (a vegades bastant polític).

El millor episodi és el cinquè: «Catalonia: a region apart» («Catalunya: una regió a banda»). S’hi resumeix què és Catalunya, per què és diferent i què volien (o què volem) els catalans.

És un document extremament curiós, molt difícil de trobar, inexistent a internet, i crec que inèdit a l’Estat espanyol. Em sembla que n’existeix una còpia al British Film Institute, però vaig tenir la sort que el meu amic Felix, arquitecte resident a Glasgow, me n’aconseguís una còpia en VHS.

Veure «Catalonia: a region apart» és una experiència estranya. És entranyable, però també d’una actualitat colpidora: és indignant i alhora t’omple d’energies. Està farcit de tòpics, però és honest, i ens deixa tan bé que sembla propaganda proCatalunya.

El reportatge comença amb una imatge de la manifestació del 1977. S’hi veuen senyeres fins a l’horitzó, i primers plans d’estelades al vent, tant de blaves com de l’antiga estelada blanca del PSAN.

El narrador, sempre a favor dels catalans, diu que 1.500.000 persones van sortir al carrer a reclamar l’Estatut: “Hardly an extremist minority» («És difícil de parlar d’una minoria extremista”).

Explica que molts catalans senten un profund desig d’autogovern, i afegeix que aquesta no és la primera vegada que el reclamen. Inclou, com a precedents, la guerra dels Segadors, la insurrecció de 1842 i imatges d’arxiu del president Macià al balcó del Palau de la Generalitat.

Fos qui fos qui va escriure aquest breu reportatge, tenia gust per la història, i volia demostrar que, com a mínim, som un país conseqüent.

Benet ofereix explicacions (captura de pantalla del reportatge)

Només entrevisten un historiador que fa alhora de polític i d’expert: Josep Benet. De la mà dels seus comentaris, el reportatge busca els orígens de l’independentisme modern en les tensions creades durant la revolució industrial, i també exalta amb generositat el nostre esplèndid sistema de govern feudal: “Sophisticated, nothing like it existed in Spain”.

Desconec què va portar la BBC (o en tot cas, els productors) a posicionar-se tan clarament a favor de l’independentisme català, escoltant els nostres arguments amb una atenció que ens convindria ara.

En un moment donat, diu que l’encaix de diverses cultures sota l’Estat espanyol mai no ha sigut fàcil, que «the answer has frequently been: dictatorship» i que ara cal trobar un nou model. Altres comentaris sociològics també són impagables: «El català es parla independentment de la classe i de l’origen social», «in the market and the expensive shop».

Un dels punts forts del reportatge és el relleu que atorga al "problema" de la immigració. En aquesta captura de pantalla del reportatge, un professor s'escarrassa a ensenyar català a un grup d'alumnes castellanoparlants del "barrio Seat".

Montserrat Roig va veure aquest reportatge a Glasgow, en l’època en què feia de professora visitant a la Universitat d’Strathclyde. En un article a El País, l’any 1983, va escriure indignada: «Los estudiantes escoceses de la Universidad de Strathclyde han visto por la televisión lo que todavía no se dice en Madrid sobre Cataluña.»

I és que el reportatge, per bé que no diu res de nou, vessa claredat, simplicitat directa i refrescant, i fins i tot sembla que digui més del que molts dirien avui.

Però el més colpidor, per a mi, que sóc un independentista jove d’aquella generació que es pensa que s’ha inventat l’estelada, és veure persones anònimes que, entrevistades a peu de carrer fa més de 35 anys, responen amb energia i optimisme que sí, que ells volen la independència.

Algun fins i tot protesta contra el dèficit fiscal (¡si ens veiés, avui!) i algun altre, ja gran, diu, simplement, que som una altra nació.

Davant d’aquesta energia només puc pensar una cosa: ¡que hem d’arribar fins al final! ¡Els ho devem!

18 comentaris

 • Ramon Ribas

  30/04/2013 16:37

  I perquè no el digitalitza i el puja a Youtube?
  Li estaria agraït.

 • jgraubove

  30/04/2013 22:10

  Benvolgut Ramon,
  M’agradaria fer-ho, però està protegit per copyright, i prefereixo no posar-me amb problemes amb la bbc! Si aconsegueixo una versió online l’informaré de seguida.

 • SALVADOR MARTI GÜELL

  11/05/2013 11:49

  “En un moment donat, diu que l’encaix de diverses cultures sota l’Estat espanyol mai no ha sigut fàcil, que «the answer has frequently been: dictatorship» i que ara cal trobar un nou model.”
  Poder trobareu interessant aquest article de 1976, totalment actual avui, i encara no superada la situació. Ha canviat l’origen dels immigrants. Sembla que entre 1975 i1980, tothom sabia que fer, peró sembal que no em fet els deures. Salut i Pais. Salvador Martí.
  http://www.raco.cat/index.php/RevistaCLR/article/view/139793/248992

 • Roger F

  11/05/2013 13:46

  Moltes gracies per compartir el video.
  Mirarem de fer-ne el màxim ressó prossible

 • Carles Macaya Fonts

  11/05/2013 23:25

  Hola Josep.
  Visc amb la meva familia a Chihuahua Mèxic. La meva dona i la meva filla són mexicanes, la meva filla com ella mateixa diu catalano-mexicana.
  Friso perquè arribem fins el final, malgrat està a l’altra costat de l’oceà.
  Els he devem als catalans que ens han precedit i que han mantingut ferms l’esperit i la nostra essència.
  Li dec a la meva filla que ella pugui viure en llibertat a Catalunya si vol, com el que és catalana.
  Seria bo poder editar el reportatge i subtitular-lo.
  A veure si algú que en sàpiga s’anima a fer-ho.
  Gracies pel teu atreviment.
  Salutacions cordials.
  Carles

 • Joan Inglada Roig

  12/05/2013 11:11

  Si algú fa la transcripció del text de la narració en anglès, jo em comprometo a fer els subtítols en català i en castellà.

 • Joan Inglada Roig

  12/05/2013 11:13

  Fins el minut 7:14 els he trobat a: http://www.amara.org/ca/videos/B8nQudcuvjjI/en/611503/

 • El 1979, la BBC ja veia Catalunya diferent a Espanya | DUI.cat

  12/05/2013 12:31

  […] viu a Londres i a qui se li ha d’agrair la recuperació i difusió d’aquest document, explica en el seu blog que Montserrat Roig va veure aquest reportatge a Glasgow, en l’època en què feia de professora […]

 • jgraubove

  12/05/2013 20:18

  Ei, gràcies Joan, a veure si s’hi apunta més gent i el subtitulem en Cat, Esp i Anglès. Aniré afegint els subtítols a Youtube a mesura que es vagin completant.

 • El 1979, la BBC ja veia Catalunya diferent a Espanya

  12/05/2013 20:27

  […] viu a Londres i a qui se li ha d’agrair la recuperació i difusió d’aquest document, explica en el seu blog que Montserrat Roig va veure aquest reportatge a Glasgow, en l’època en què feia de professora […]

 • jgraubove

  12/05/2013 20:27

  Hola Carles,

  Gràcies! El teu comentari m’ha fet pensar en allò que va dir John Ruskin parlant dels edificis històrics. Va dir: “No tenim dret a tocar-los. No son nostres. Pertanyen en part als qui els van construïr, i en part a les generacions que han de venir”. Sobre Catalunya, a vegades penso el mateix: “No tenim dret a rendir-nos. No és només el nostra país: pertany a parts iguals als qui el va construïr i als qui han de venir!”

  Josep

 • jgraubove

  12/05/2013 20:39

  Gràcies Roger!

 • jgraubove

  12/05/2013 20:40

  Gràcies per l’article!

 • jgraubove

  12/05/2013 20:40

  Fet! ;D

 • brian cutts

  12/05/2013 22:21

  Hola Josep,
  Felicitats per la feina, i moltes gràcies. És fascinant (i per cert, està tenint molt de resso a les xarxes socials – twitter etc :) )
  Brian.

 • Joan Inglada Roig

  12/05/2013 23:04

  En aquests moments ja hi ha uns 15 minuts de subtítols en anglès, català i castellà.

 • brian cutts

  13/05/2013 0:21

  Depres de tornar a mirar-ho, diria que si , que sembla el “tipic” programa de la BBC per aprendre espanyol. Encara que natros trobem el contingut politic, no difereix gaire dels programes que ens passaven quan apreniem llengues de al UK en aquest temps. Una mica de cultura i historia i alguna entrevista en la llengua a estudiar.

 • The forgot report of BBC: Catalunya, a region apart (1979) | CATALONIA NEXT STATE

  18/09/2013 12:27

  […] http://blogspersonals.ara.cat/mindthegap/2013/04/30/el-reportatge-oblidat-de-la-bbc-sobre-catalunya/ Share this:TwitterFacebookMoreRedditDiggLinkedInPrintEmailStumbleUponGoogleTumblrPinterestLike this:Like Loading… This entry was posted in Catalonia, Europe, History, Independence, International, New State, Power of People, precedents, Spanish Politics and tagged BBC, Catalonia, Catalunya, civil war, documents, Francesc Macià, Francisco Franco – The Dictatorship, Història de Catalunya, History of Catalonia, Lluís Companys, Spain. Bookmark the permalink. […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús