Materials i Art (2): Els inventors de colors

L’Egipte dels faraons va ser el bressol de grandioses i monumentals estàtues i tombes que semblen muntanyes. Tot i així avui parlaré d’una altra activitat que feien els egipcis d’aleshores, més discreta, però amb més rendiment al llarg dels segles posteriors: inventar colors.

No fa falta massa imaginació per veure que si pulveritzes aquest pedrot obtindras pols groga.

 Els pigments dels artesans del Nil s’han fet servir sense interrupció des d’uns quants miŀlennis abans de Crist fins a la industrialització (tot just fa dos dies). Van utilitzar colors d’origen mineral (el groc de l’orpiment, el verd de la malaquita) i d’origen vegetal (el vermell d’arrels de grança o herba dels tintorers).

Aquest pergamí està pintat amb orpiment i el podeu trobar al Petrie Museum de la UCL (que si us agrada egpite, el trobareu més interessant que el British - i és gratuït)

 Aquests pigments estaven tan ben trobats que els pintors de segles posteriors han tingut pocs incentius per canviar-los. De fet, aneu al museu que aneu, hi trobareu quadres pintats amb els vells colors egipcis. Veureu l’orpiment a la llum misteriosa de la incredulitat de sant Tomàs i als núvols turbulents Turner. I veureu la malaquita a la gespa on descansa la Venus de Botticelli.

Turner va fer servir Orpiment a les seves primeres teles, però va passar-se de seguida al groc de crom (menys, tòxic, pel que sembla - un bon incentiu)

 Però aquests pigments són un joc de nens en comparació amb l’obra mestra de la química antiga: el blau egipci. Es tracta d’un color misteriós que va ser oblidat durant l’edat mitjana i que només ara els químics han aconseguit recuperar, després de molts intents fallits (les últimes discussions sobre el tema són ben recents). El secret del blau egipci és que no prové de cap planta ni de cap pedra: és el primer pigment sintètic.

 Ara sabem que es preparava escalfant una mescla de diferents productes (pols de quars, compostos de coure i carbonat de calci). El seu nom químic és CaCuSi4O10 (si la formulació química no em falla, calciosilicat de coure, o potser sliciat de coure i calci?). Anyway: el més bonic d’aquesta recepta és que, si en mireu cada un dels compostos per separat, cap és de color blau.

 Si recordem l’home d’Altamira, que sucava els dits en sang i sorra per pintar bisons de color vermell, ens adonarem de com n’és, de sofisticat, el blau egipci. Per primera vegada, l’home davant l’impossibilitat d’extreure un color de la naturalesa, decideix fer-lo ell mateix.

Plau egipci produït sintèticament


 Tot i el complex procés, el blau egipci era molt més barat que les alternatives minerals (com ara el lapislàtzuli), així que no és estrany que esdevingués enormement popular al Mediterrani. Fins que la seva fórmula va caure en l’oblit, el van fer servir totes les cultures.

I un dels murals més famosos del British, decorat profusament amb blau egipci (és la segona vegada que el poso al blog, es nota que m'agrada. També surt en la meva entrada sobre gats urbans de Londres)

 Si aneu al British Museum el podreu veure a l’aigua dels preciosos murals de la caça de Nebamun, però també a llocs més inesperats: recentment, s’ha descobert que n’hi ha traces als vestits de les figures del Partenó. De fet, s’ha descobert amb una tècnica analítica molt interessant que fa ús d’algunes propietats sorprenents del blau egipci.  Però aquesta és una història que, si us sembla bé, explicaré un altre dia.

2 comentaris

 • Maria MR

  31/07/2013 18:19

  Hola,

  m’estic llegint un llibre sobre l’història dels colors, Le petit livre des couleurs, on una periodista (Dominique Simonnet) entrevista en Michel Pastoureau, que s’ha passat una pila d’anys no només investigant l’origen dels colors sinò també l’importància econòmica i social que tenen així com la simbologia associada! Fantàstic! Te’l recomano molt! ;)

  P.D.:”Però aquesta és una història que, si us sembla bé, explicaré un altre dia. ”
  Si us plau!! :)

 • jgraubove

  05/08/2013 16:07

  Hola Maria,

  Gràcies! He estat buscant aquest Pastoreau i he vist que té llibres molt interessants sobre la història del blau o del negre, no el coneixia. En llegiré algun!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús