Londres per a amants de les flors

A partir d’una certa mida crítica, les ciutats no són una, si no que n’hi ha tantes com persones hi viuen. Cada vegada que passejo amb algú per Londres m’adono que no conec la ciutat. Intentar abastar-la és com provar de posar el mar en ampolles.

Quan crec que gairebé ho he vist tot, descobreixo una altra ciutat dins la ciutat, com una caixa de sorpreses dins d’una caixa de sorpreses. No fa gaire, per exemple, he descobert que la ciutat està plena de flors.

The Churchill Arms: un Pub espectacular, recobert de Flors, que amaga molts altres secrets

Per descomptat, s’hi celebra el Chelsea Flower Show cada maig. El visita cada any tota la família reial. I una carretada de senyoretes riques amb els seus «tractors de Chelsea» (que és com en diuen irònicament dels seus tot terrenys cars). I, esclar, uns quants floristes entusiastes que han fet l’esforç de pagar l’entrada.

Si sou amants de les flors, o només voleu que els ulls resposin després de mirar les coses turístiques i grans, hi ha molts altres racons que heu de visitar. El primer són els jardins de Kew: antics jardins reials i patrimoni de la humanitat, apartats del centre i molt tranquils.

Els jardins de Kew (i això n'és només una petita part!)

Són enormes, així que no espereu de visitar-los sencers. Si hi enteneu, en espècies, variants, empelts i llavors, els hivernacles de Kew us semblaran el passadís. I si us passa com a mi, que no en tinc ni idea, però que tinc tietes jardineres que em poden explicar què és què, encara us ho passareu millor.

I si no us interessa la jardineria, no patiu: hi ha plantes carnívores, ambients tropicals i un bosc amb passadissos elevats per veure la capçada dels arbres.

El Rose Garden de Rangers House, a Greenwich

Un altre lloc on podeu anar és el jardí de Roses del parc de Greenwich, al capdamunt del turó, davant de Ranger’s House (un palau que serveix de centre d’operacions a l’English Heritage: la gent que cuida el patrimoni anglès). És un semicercle on hi ha plantades 120 varitats diferents de roses, totes adequadament etiquetades.

Clifton Nurseries

Més coses. A prop de l’encreuament de canals conegut per Little Venice (la petita Venècia) hi ha una botiga d’horticultura fundada fa un segle i mig: la Clifton Nurseries. Val la pena de visitar-la: encara que no tingueu la intenció de comprar-hi cap llavor rara, en podeu veure el jardí o entre les torretes hi podeu fer un cafè.

Columbia Flower Market

Si sou uns experts i voleu comprar llavors envoltats per tots els floristes de Londres, podeu anar al mercat de Columbia Road a tocar de la parada de metro d’Old Street, que és on compren els experts locals, .

No hi trobareu masses turistes. Ah, i afineu el vostre anglès i apreneu-vos el nom de la planta que vulgueu comprar, si no voleu haver-la de descriure fent mímica.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús