Les pedres que formen Londres

L’altre dia em vaig preguntar de quina mena de pedra deuen estar fets els edificis de Londres. De seguida em vaig adonar que no m’ho havia preguntat mai de cap altra ciutat. Sabia que la Tarragona romana estava feta de pedra del Mèdol, i que Barcelona està feta de pedra de Montjuïc . Però no m’ho havia preguntat mai sobre cap altre lloc.

Londres està construït, majoritàriament, de pedra de Portland, una illa al sud d’Anglaterra. És una pedra que és blanca, que llueix al sol i que marca molt els angles rectes. No van escollir aquesta pedra per cap raó especial, simplement perquè és bonica. Els edificis més importants (British Museum, Saint Paul, les universitats), tots, tots estan fets de pedra de Portland.

Tres coneguedes muntanyes de pedra de Portland: British Museum, UCL, i National Gallery.

 

 

 

 

 

Ara que ho sé, veig pedra de Portland pertot arreu. L’illa de Portland va estar submergida al mar durant milions d’anys, així que les pedres estan plenes de petxines i cloïsses. Si us atanseu a la paret de qualsevol edifici londinenc, veureu que en sobresurten petites espirals i corbes curioses, a vegades amb la forma de caragols de mar.

Crec que aquest és l’efecte «explorador». Quan passejo per Londres, tinc els ulls molt més oberts que quan tombo per casa. Això fa que em facin curiositat les coses més aparentment senzilles i inofensives. M’apunto tot sovint noms i números que investigo, quan tinc temps. Com a conseqüència, em faig un fart de col·leccionar anècdotes trivials.

Caminar amb mi per Londres comença a ser perillós: la meva col·lecció de detalls està a punt de saturar-se, i, quan amb el dit assenyalo no-sé-què, puc parlar-ne i parlar-ne sense callar. Quan veig un nou detall de què sé alguna història, encara no he acabat de parlar de l’anterior. Em sembla que he causat un mal de cap terrible a més d’un amic que m’ha aguantat, pacient, la meva estrafolària guia.

 

1 comentari

  • No només d’edificis viu l’arquitecte

    22/10/2013 18:50

    Una altra dada interessant, per afegir al teu entrada és que el que es refereix al ciment. El Ciment Portland va ser desenvolupat a partir de ciments naturals fets a Gran Bretanya a principis del segle XIX, i el seu nom es deriva de la seva similitud amb pedra de Portland, un tipus de pedra de construcció que s’extreia de l’esmentada l’illa de Portland a Dorset, Anglaterra.

    Per més informació:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Portland_cement

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús