Sobre la breu menció de Catalunya en un programa de viatges de la CNN

L’altre dia vaig emocionar-me com una bleda assolellada quan vaig llegir les paraules de la CNN sobre Catalunya durant la promoció d’un programa de viatges.

Van dir:

Catalans speak another language, have their own flag, are fanatical about cured sausages, nurtured the showman-chef Ferran Adria (of late el Bulli), build acrobatic people-pyramids and, traditionally, dance rather slowly.

They’re gunning for independence from Spain, with a referendum in the cards for 2014.

What they’re good at is architecture, art and food — elements that combine with dazzling grace in Barcelona.

Aquestes paraules poden semblar una tonteria, pero jo no les menystindria pel seu to gracioset. Penseu en Escòcia. A fora en sabem ben poc, del seu dèficit fiscal, del rol que hi juguen el petroli i la pesca, dels seus problemes lingüístics i les especificitats de la seva submissió cultural.

Aquestes coses a Catalunya no hi arriben, i si hi arriben és de forma molt especialitzada. I tot i això entenem, només amb un cop d’ull, que desitgin la independència. Això és perquè han tingut el bon criteri d’utilitzar la seva idiosincràsia cultural com a ambaixadora.

I tots entenem, mirant el dibuixet d’una faldilla de quadres i un senyor amb gaita, que això no s’assembla als senyors vermells amb un barret alt que vigilen Buckingham.

El paràgraf de la CNN em recorda aquestes imatges. Ja sé que la independència no la volem precisament perquè fem torres humanes, dancem en cercles i mengem pa amb tomaca.

Però aquesta caricatura traça una frontera, reconeix una diferència. I reconèixer les diferències és el primer passet que ha de fer el nadó que aprèn a ser demòcrata.

Dos corolaris:

  1.  Als Catalans ens obsessiona saber què pensen els països importants de nosaltres (fins al punt que la menció en un programa de viatges surt als diaris). I la veritat és que, pel que he vist, no en pensen gaire cosa. Això no vol dir que ens ignorin. Vol dir que estan oberts a rebre la imatge que nosaltres vulguem donar, sigui la que sigui. A Londres, ningú no ens prejutja. En canvi, sobre Espanya tothom té una opinió, un clixé caricaturesc i un prejudici.
  2. Parlant de clixés, és una llàstima que els diaris d’Espanya no s’hagin fet ressò de l’insult racista d’un MP al pobre cretí d’en Trillo:

    ‘Tell the Spanish ambassador to pack his sombrero and straw donkey and GO!’

  3. (Us imagineu que li diguin a l’embaixador italià “Pack your Pizza and your Gorgonzola and GO!”). Jo tampoc.

E

‘Tell the Spanish ambassador to pack his sombrero and straw donkey and GO!’

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2410035/MP-Ian-Paisley-Jr-urges-William-Hague-tough-Gibraltar-row.html#ixzz2ftPmfmfY
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús