TV3 no pot ser Canal 9

L’ARA ha arribat al País Valencià. Aquesta és una molt bona notícia, sense dubte. Un nou mitjà en llengua pròpia que contribuirà, en la seua mesura, a normalitzar el panorama mediàtic a casa nostra. Tant de bo siga un primer pas d’una aposta decidida a llarg termini de la capçalera pel sud del Sénia i ajude a conformar un espai comú de comunicació i cultura.

Parlant de panorama mediàtic i espai comú. El passat dissabte, una manifestació amb una assistència més que digna recorria els carrers de Castelló de la Plana reclamant la tornada de les emissions de la televisió autonòmica catalana a casa nostra. Al meu parer, és una reivindicació justa, evidentment. I per això, vaig participar de la mobilització.

Ara bé, en el tema de TV3 sempre se’m queda un xicotet sabor agredolç. Reiterant l’evidència que vull veure-la a la meua televisió, ací a Extramurs al cap i casal, m’agradaria que aquesta trempera reivindicativa mirés, ni que fos només un moment, a la que és la nostra televisió pública, Televisió Valenciana.

TVV és probablement una de les cadenes públiques més vergonyants que hi ha. Ha estat víctima d’una gestió nefasta, presa del clientelisme i el balafiament de recursos, i és un dels exemples de manipulació informativa més flagrants d’Europa Occidental.

La pràctica del comissariat polític i la qualitat dels programes informatius i la resta de la graella n’ha causat un gran distanciament mental de la població valenciana crítica amb el règim popular. És lògic. Per un estómac sense massa resistència, un informatiu del migdia pot provocar problemes gàstrics. Aquest distanciament ha derivat, massa vegades, en ignorància o directament rebuig per tot allò que olore a Canal 9. I de retruc, la presència de TV3 a l’imaginari col·lectiu com una Itaca desitjable.

Al meu entendre, treure Canal 9 de l’equació és un greu error. La gestió i línia editorial mesella amb el poder de la televisió pública valenciana no ens ha de fer oblidar mai que és justament això, la televisió pública valenciana. La que paguem amb els nostres impostos. La que ha d’oferir un servei informatiu i de continguts de qualitat a la ciutadania. La que pot informar des de la proximitat sobre els temes del dia a dia. La que ha de fer de motor del sector audiovisual valencià. La que ha d’esdevenir un element clau en la normalització del valencià. Canal 9 fa alguna d’aquestes coses? No. Però hem de renunciar a què ho faça? Deixem morir RTVV, que és el que volen els seus actuals gestors? No em pareix una gran opció de futur.

Perquè serà Canal 9, i no cap altre canal, qui puga jugar el paper de televisió pública valenciana. Si em permeteu el comentari, les càmeres de TV3 que estaven dissabte a la manifestació no s’han passejat massa per Castelló des de fa un any, quan es va tancar el repetidor del Bartolo. Em sobrarien dits d’una mà per comptar les peces informatives sobre la capital dela Planaen aquests mesos. No li podem demanar a TV3 que siga Canal 9, perquè no en té la voluntat. No pot fer informació de proximitat perquè no té condicions per fer-ho.

I tampoc fa de motor de la indústria audiovisual valenciana perquè prou feines té en fer-ho de la catalana. Eixe paper l’ha de fer TVV. Per tant, m’agradaria que, a més de manifestar-nos cofois per la tornada de les emissions de TV3, una Itaca televisiva amb una quota de pantalla mitjana del 0,5% al País Valencià, esmerçàrem esforços similars per reclamar una televisió pública valenciana i de qualitat. A mi, personalment, em pareix molt més crucial pel País Valencià.

Cal assenyalar, a més, que alguna cosa es mou al ventre de la bèstia. Dia rere dia tenim constància que els treballadors de la casa no callen davant la manipulació informativa, sinó que hi planten cara en la mesura de les seues possibilitats. I tenim recentment creada la Plataforma Sí a RTVV, integrada per professionals de la casa i altres persones del món associatiu i polític valencià. Aquesta és una lluita que ens interessa, i molt, com a país i com a societat. Esforcem-nos-hi.

Foto: Comunicació21

9 comentaris

 • Miquel Rodrigo

  24/02/2012 13:15

  Estimat Vicent:

  Felicitats per l’article.
  Una vegada conclosa la part d’elogi, comentar que expresses (potser sense voler) un clar “pensament distorsionat” (podríem dir-li la paradoxa Galeano: és un cuiner que li diu a una gallina… bé la resta potser ja la saps).

  Sí, deuriem pensar més en Canal 9 i convertir-la en una opció de futur, aquest fet no treu que també volem poder veure tv3 i treballar per fer-ho.

  En paraules d’Ovidi: “ja no ens alimenten molles, volem el pa sencer”.

 • Manel

  29/02/2012 22:50

  Costa de creure que nomésamb el 0,5 % d’audiència siga tan molesta per al PP i tota la seua caverna, o l’interés de Canal 9 per evitar les seues retransmissions esportives……

 • Bunder Kadeeer

  03/03/2012 23:20

  En un espai de comunicació ampli (però de moment precari) seria molt convenient que hi hagués una sola televisió pública en català molt forta. Potser és el moment de fusionar TV3 i Canal9. O esperar pacientment que Canal9 caigui com una poma madura i extendre les emissions de TV3 a tot el territori.

 • Perico

  04/03/2012 20:55

  Home, doncs en el tema de tv3 per tindre un 0.5% d’audiencia sembla que s’ha fet molt de soroll quan l’han tancada, no? eixe percentatge és enganyós per no dir fals, hi havia programes com l’APM i Polonia que el superaven amb molt d’escreix.
  Evidentment vull veure tv3 i vull que canal 9 siga digne de veure, però per salvar tvv el fet de crear una plataforma és un poc pobre caldria moure’s més enllà de manifestos i denuncies, calen accions i calen mobilitzacions, els periodistes haurieu de fer eixe treball de coordinació per fer mobilitzacions i nosaltres els usuaris, no tingues cap dubte, acudirem a recolzar-vos.

 • Vicent Martínez

  09/03/2012 1:29

  La dada de l’audència està citada amb un enllaç, per tant és la més fiable que he trobat. Miquel, si ho has entés així no m’has entés: evidentment que vull vore TV3 a banda de Canal 9, però no li demanem a TV3 que jugue el paper de televisió pública de proximitat.

  Calen més moviments per una RTVV com cal? Evidentment, no podem estar més d’acord.

  Seria desitjable una única televisió per tot l’àmbit lingüístic català? No crec, quan més sucre més dolç. Deixar caure Canal 9? Ni pensar-ho, ni a nivell del personal que hi treballa ni tampoc com a estratègia de cohesió comunicativa i lingüística del País Valencià.

 • Joao Pires

  09/03/2012 16:09

  Es desitjable que TV3 es veja al Pais Valencià, no sols per ser un mitjà en llengua comuna, a més a més per que és una televisió de qualitat.
  Evidentment, TV3 no pot fer de televisió autonòmica al PV per que els obstacles polítics son insalvables.
  Ara bé, crec que l’única manera d’aconseguir un Canal 9 amb la mateixa funció que fa TV3 al principat i am qualitat semblant serà començar de zero.
  Demolir Canal 9, tombar-la i si de cas, comprobar l’estat dels fonaments, per que crec que tot el seu cos està tan profundament malalt, que no es podrà aprofitar res.
  Com les víctimes de cancer, que no poden donar els seus orgues.
  Els treballadors de la casa opine que han començat tard a plantar cara, quan el mal està tan extés, que el malalt està terminal.

  I això que al principi C9 al menys, em feia il·lusió. Als seus inicis hi havia crítiques per totes bandes, que si es parlava un valencià molt artificial, que si no es feien pelis, pero l’esforç mereixia un vot de confiança.

  Amb els anys, el poder s’ha apropiat d’este mitjà de comunicació per a usar-lo en benefici propi, ja siga per a retornar favors, o com a mitjà propagandistic.

 • jordi teixidó

  27/03/2012 22:22

  35 segons de vídeo animcaió per compartir
  http://vimeo.com/39289608

 • Thanuj

  25/04/2012 3:56

  Steve Coulson This video came my way at EXACTLY the time I needed it. It’s iniinrpsg to see people making progress out there. We CAN rebuild … which is something I needed to hear.

 • Revista Barcella

  02/10/2012 9:32

  Des de la revista Barcella volem demanar-te permís per a publicar aquest article.
  http://barcella.banyeres.com/

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús